FUNDATIA IOAN BARBUS

Adrian Năstase: UE a expirat. România trebuie să meargă spre Rusia și China

Fostul premier Adrian Năstase a declarat joi, la Târgoviște, că Uniunea Europeană se schimbă fundamental, iar România a rămas blocată pe linia politică din 2005, în condițiile în care, din punct de vedere economic, ar trebui acordată o atenție mai mare zonei BRICS (din care fac parte Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).

Năstase spune că, acum, la nivelul Uniunii Europene se poate vorbi despre o renaționalizare a politicilor europene.

Adrian și Rusia, une histoire d’amour

“Uniunea Europeană se schimbă fundamental. Noi am intrat în Uniunea Europeană într-un moment când exista un entuziasm în interiorul Uniunii, exista un mare entuziasm în România, o mare speranță că România se va dezvolta cu fondurile europene, proiectele de preaderare avuseseră un mare succes. Între timp, lucrurile s-au schimbat, în Uniunea Europeană în primul rând. După 2004, după ce noi am încheiat negocierile, 2005 a însemnat deja un declin foarte puternic, politic în primul rând.”, a susținut Adrian Năstase, conform unei relatări Agerpres.

Fostul premier a mai spus că schimbările din Uniunea Europeană necesită o reevaluare a intereselor și pozițiilor României.

“Este evident că această schimbare în UE, care nu mai este uniunea în care noi am intrat, după 10 ani este profund schimbată, ar necesita o reevaluare a intereselor și pozițiilor noastre”, a afirmat Adrian Năstase.

Acesta a vorbit și despre importanța care trebuie acordată, mai ales în plan economic, altor piețe.

“... multe dintre țările Uniunii Europene se orientează și spre alte zone, cum ar zona BRICS, zona formată din Brazilia, China, Africa de Sud, Rusia șamd. Noi am rămas blocați pe o linie politică lansată în 2005, care evident este extrem de importantă din punct de vedere al securității naționale, dar din punct de vedere al evoluțiilor economice, în mod evident, ar trebui să fie amendată, așa cum se întâmplă în relațiile altor state membre, cu țările din acest grup”, a mai spus Năstase.

_____________________________________________________________

nota

În 2014, Adrian Năstase a fost adăugat pe lista lui Alexandr Dughin de personaje selectate pentru a face parte dintr-un “club de elită pro-rus”. Năstase a fost adăugat pe listă în calitate de “fost prim-ministru al României, Preşedinte al Fundaţiei Titulescu, membru al Partidului Social Democrat, cel care l-a lansat în politica mare pe actualul prim-ministru Victor Ponta.”.

Alexandr Dughin e un influent ideolog apropiat Kremlinului, admirator al lui Hitler și Stalin. Alături de Năstase, pe lista din România fac parte:

Ion Iliescu – fost lider al Partidului Social Democrat, fost președinte al României, acum una dintre eminențele cenușii ale Partidului Social Democrat aflat in opoziţie cu regimul pro-american al preşedintelui Băsescu.

Dan Zamfirescu – istoric, teolog, ideolog, unul dintre principalii ideologi naţionalişti ai erei Ceaușescu.

Ilie Bădescu – director al Institutului de Sociologie al Academiei Române de Științe. Cel mai prestigios geopolitician din Romania.

Momcilo Luburici – Rector al Universităţii Dimitrie Cantemir (Bucureşti)

Doru Tompea – Rector al Universităţii Petre Andrei (Iasi)

Diana Câmpan – purtator de cuvant al Universității din Alba Iulia (Transilvania)

Călin Mihăescu – conducătorul Mişcării Eurasiatice din România, politolog, conducător al editurii «Eurasiatica».

Ion Gurgu – conducător al Editurii «Predania» (literatură conservatoare, Ortodoxă).

Victor Roncea, jurnalist, redactor şef al portalului de ştiri şi analize https://www.ziaristionline.ro/ (Pe unele chestiuni poate avea poziții incomode, nu e filorus).

Răzvan Marica și Mihai Șomănescu – conduc portalul de ştiri https://www.activenews.ro

Vasile Ernu – Editor al portalului de analize https://www.criticatac.ro (site anti-globalizare, stângist)

Ioan Valentin Istrati: preot, jurnalist de radio și televiziune la trinitas.ro, post regional în limba română pentru România, Moldova și Bucovina, editor al portalului https://www.doxologia.ro/autor/pr-ioan-valentin-istrati

George Bara – jurnalist, portalul «Ziarul Natiunea» https://www.ziarulnatiunea.ro/

Vasile Simileanu – geopolitician, editor al publicaţiei de analize “Geopolitica”

Aurelian Anghel – sociolog, are poziţii conservatoare

Marius Văcărelu – om de știință, profesor la Școală Naționale de Științe Politice și Administrație Publică (București);

Ion Coja – profesor universitar, lingvist, scriitor și publicist. Eurosceptic, anti-american.

Dan Puric – actor și regizor de teatru și cinema, scriitor ortodox conservator popular.

detalii…

Mihai Andrei Aldea – preot ortodox, conservator, anti-globalizare.

Mircea Dogaru – colonel în rezervă, conduce Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate

Ovidiu Hurduzeu – Scriitor romano-american, critic social, ideolog distributivist (concepte economice alternative). Critic faţă de conducerea SUA și a României. Conservator social.

Bogdan Stanciu – conduce Asociaţia anti-avort “Provita.”

Radu Bogdan Herzog – politolog, analist, colaborator regulat la secţiunea românească a site-ului “Vocea Rusiei”

nota2

Nastase isi face datoria de membru al “clubului de elita pro-rus”, dobandit ca membru al listei lui Dughin, si promoveaza interesele Rusiei in Romania.
Dupa ce a petrecut doua sejururi la mititica, Bombo a reintrat in politica mare, si nu oricum, ci pe usa din fata – invitat de ministrul de externe al guv Ponta (discipolului puscariasului) la consultari – pentru expertiza lui vasta in redecorari de celule si reorientari geopolitice pe axa Moscova-Beijing.

nastase aurescu

Fostul premier si ministru de Externe Adrian Nastase, care are doua condamnari la inchisoare cu executare, a revenit la Guvern, mai exact la Ministerul Afacerilor Externe. El si alti zece fosti ministri de Externe au participat vineri, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, la Consiliul Consultativ al MAE la nivelul fostilor ministri ai afacerilor externe ai Romaniei, reunit la invitatia ministrului in exercitiu, Bogdan Aurescu.

“Domnul Nastase face parte din Consiliul consultativ si a fost de fata. Singurul criteriu dupa care s-a facut invitatia a fost calitatea de fost ministru de Externe, nu au fost alte conditii”, a declarat, marti, pentru HotNews, purtatorul de cuvant al MAE, Raluca Lunculescu.

Amintim ca Adrian Nastase a fost eliberat de inchisoare, in august 2014, dupa efectuarea unei treimi din pedeapsa contopita la 4 ani si jumtate.

nastase aurescu

Adrian Nastase a mai participat recent la un veniment girat de Ministerul Afacerilor Externe si de ministrul Bogdan Aurescu. In nouembrie 2014, recent liberat din inchisoare, Nastase i-a fost alaturi lui Aurescu, care abia fusese numit ministru de Externe, la un eveniment de lansare a unei carti a actualului ministru de Externe.

Lansarea volumului lui Aurescu, “Romania and the International Court of Justice”, a avut loc atunci la Fundatia Europeana Titulescu, condusa de Adrian Nastase, care a si tinut un scurt discurs elogios pentru autor.

Bogdan Aurescu a explicat atunci ca a ales Casa Titulescu pentru acest eveniment dintr-un motiv foarte important – Titulescu a fost unul dintre cei mai puternici sustinatori al rolului dreptului international in politica externa.

“Si gandirea mea, la momentul in care am discutat cu dl. profesor Nastase alegerea acestei locatii, a fost de fapt sa incercam sa restituim locul important al dreptului international, ca instrument de politica externa. Pentru ca, fara acest instrument extrem de important, aceasta arma inteligenta, o tara cum este Romania nu ar putea sa obtina rezultate la fel de bune prin alte mijloace. (…) Diplomatia este institutia fundamentala a statului roman”, a adaugat Aurescu, citat de Agerpres.

https://www.hotnews.ro/stiri-esential-19976195-foto-adrian-nastase-chemat-aurescu-ministerul-externe-datorita-expertizei-institutionale-profesionale-considerabile-care-detine.htm

Tot in noiembrie 2014, la Fundatia Titulescu era invitat sa vorbeasca alaturi de Nastase un alt locatar al listei lui Dughin de “elite pro-ruse”, Marius Vacarelu:

Mai multe detalii despre Marius Vacarelu, aici:

Lista lui Dughin: Eurasia de la Brest la Vladivostok | Marius Văcărelu, Noaptea Minții și GeoPolitica

Europa/Eurasia de la Brest la Vladivostok

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

Costin Andrieş

Costin Andrieş

Autor, co-fondator și redactor-șef ILD https://twitter.com/CostinAndriess

20 de comentarii

 1. dorint
  23 aprilie 2015

  Cine naiba mai e atat de scurt la minte sa mai tina cont de parerea acestui puscariabil, care inca nu si-a terminat de numarat ouale pe la DNA?

 2. madalin b
  23 aprilie 2015

  Ar trebui sa fiti atent si la Sport Acord, organizatia care se vrea o alternativa la forurile olimpice Occidentale si care este condusa de romanul Vizer (Putin este adevarartul sef al Sport Acord). Ieri au premiat ceva sportivi (cativa romani din sporturile de contact-sportivi valorosi de altfel). Gala a avut loc la Soci iar Marcel Pavel a cantat in deschidere. Vizer ar fi de fapt in spatele lui Tsezari asa ca….

 3. dorint
  23 aprilie 2015

  Sunt atat de multi aserviti Moscovei infiltrati in toate nivelele societatii romanesti, incat nu mai stii de cine sa te mai feresti.
  Parca-s mai multi ca pe timpul lui Ana Pauker, acum se vede clar cum interesele Rusiei au fost totdeauna reprezentate la nivel inalt in Ro si nu numai, in tot spatiul fost sovietic.
  De aceea ar trebui de costituit o noua uniune a fostelor state socialiste, condusa clar de Polonia si facut in prealabil o epurare totala a acestor pseudobolsevici de la toate nivelele de conducere a societatii, oricum occidentalii nu prea pricep ce se intampla sau mai bine zis se fac ca nu pricep , le convine situatia de acum):

 4. dorint
  23 aprilie 2015

  Spuneti-mi va rog de ce nu mi-ati publicat comment-ul , deranjez?

 5. Anca Cernea
  23 aprilie 2015

  @4 dorint, nu, comentariul fusese blocat din motive tehnice
  acum l-am publicat

 6. iulian ene
  23 aprilie 2015

  Faptul ca borfasul asta gretos isi mai face cunocut cuvantul in spatiu public, ba chiar participa la colocviinutile, unde chipurile se aduna valorosii patriei sa analizeze , sa disece si sa propuna, asta da masura proastei, catastrofalei asezari a valorilor in societatea romaneasca. Curios, desteptilor astora li s-a decontat simandicoasa prezenta ? As fi avut pretentia de la Baconschi, Cioroianu si Diaconescu sa decline invitatia la o reuniune la care participa Nastase-puscarie. Sau bolnavul mintal A. Severin, posibil si el puscarias intr-un viitor apropiat.

 7. dorint
  23 aprilie 2015

  Multumesc, chiar eram intrigat ):

 8. Unchiu Sam
  23 aprilie 2015

  Justă observaţia lui madailnb despre Marius Vizer, prietenul lui Putin din Oradea.
  Vizer nu este numai prietenul lui Putin, ci şi al lui Cozmin Guşe, care în prezent este stabilit la Oradea şi mai vine când şi când. Acelaşi Guşe care l-a dus pe fraierul de Geoană la Moscova înainte de alegerile din 2009, distrugându-i orice şansă de a mai câştiga. Guşe mai e şi prietenul dubiosului oligarh moldovean Vladimir Plahotniuc.
  Guşe controlează Realitatea TV, care este în insolvenţă, în calitate de reprezentant al creditorilor, creditorii fiind Maricel Păcuraru, aflat în pentitenciar.
  Acestea fiind spuse nu mai e de mirare că Realitatea TV a fost vârful de lance al campaniei împotriva exploatării gazelor de şist, sau că telespectatorii acestui post TV sunt nevoiţi să vadă lumea şi viaţa prin ochii extremiştilor de stânga filoruşi de la criticatac: V. Ernu, C. Rogozanu, Poenaru. Rogozanu e chiar invitat permanent.

  Că tot scrieţi de Năstase. Legătura cu Năstase este că în 2000, când Iliescu şi PSD au câştigat alegerile, Năstase a numit în funcţia de secretar general al partidului-stat pe Cozmin Guşe, care până atunci nu avusese nicio treabă cu politica ci doar fusese un fel de şef pe la Antenele lui Felix. Cum şi de ce l-o fi numit Năstase tocmai pe Guşe, stârnind furia rinocerilor cu vechime în PSD, care se simţeau umiliţi să fie sub autoritatea lui Guşe?

 9. Anca Cernea
  23 aprilie 2015

  @3 dorint
  în legătură cu propunerea:

  ar trebui de costituit o noua uniune a fostelor state socialiste, condusa clar de Polonia

  Ideea unei astfel de alianțe/uniuni este foarte prezentă în mediile conservatoare din Polonia (intelectualii de dreapta, PiS, Kaczynski), și începe să ia proporții și în Ucraina – astfel s-ar relua o tradiție istorică veche, despre care nu avem destul timp/spațiu să discutăm aici.
  Cât despre rolul de leadership pe care se gândesc polonezii să și-l asume, acesta nu este de tip Germania în UE, în sensul de a-și promova interesele proprii sub pretextul „european”, pe socoteala interesului național al celorlalte țări, în special al celor din Europa de est.
  Polonia se califică pentru un rol de leadership, date fiind: mărimea țării, populația, dar și resursele intelectuale, culturale, politice, de care dispune societatea poloneză, și pe care nu le găsim la acest nivel în alte țări din zonă.
  Pe de altă parte, polonezii nu manifestă nici intenția, și nu ar avea nici posibilitatea să-și asume o dominație de tip hegemonic (așa cum face Germania în UE).
  Noi am tradus și publicat pe ILD mai multe materiale despre asta:
  https://inliniedreapta.net/dereferinta/mostenirea-unui-realist-politic/
  https://inliniedreapta.net/sa-construim-un-bloc-din-scandinavia-pana-in-romania-aliat-cu-anglo-saxonii-nu-avem-ce-astepta-de-la-germania/
  Primul este semnat de Bronisław Wildstein, și se referă la moștenirea politică a lui Lech Kaczyński, inclusiv la concepția sa de politica externă.
  Cel de-al doilea articol este al lui Przemysław Żurawski vel Grajewski, analist care a scris și a conferențiat mult despre asta. Într-una dintre aceste conferințe, el explica modul cum trebuie să-și privească polonezii rolul de leadership în zonă: ei trebuie să se pună în fruntea acestei lupte și să strige celorlalți „după mine!”, nu să se ascundă după ceilalți, împingându-i pe aceștia la luptă, din spatele rândurilor, cu îndemnul „înainte!”.
  Problema e că, deocamdată, Polonia e condusă de un fel de USL, un partid reprezentând interesele establishmentului postcomunist local (cred că nu e greșit să-i numim pseudobolșevici) care, pe plan extern duc o politică de subordonare față de Germania și de Rusia – sacrificând, fără ezitare, interese naționale ale Poloniei pt carierele lor la UE (v. Tusk, dar nu numai). Nu poți să aștepți de la astfel de oameni să se gândească la interesele întregii zone, dacă ei nu se gândesc nici măcar la cele vitale ale țării lor…
  Așadar, în primul rând, trebuie să aibă loc epurarea. Să ne rugăm la Dumnezeu ca primul pas să se facă la alegerile prezidențiale din Polonia, peste două săptămâni. Miza este foarte mare, pentru toată regiunea.

 10. dorint
  23 aprilie 2015

  Citeam acum cativa ani o carte a lui George Fredman, urmatorii 100 de ani si acesta prevedea printre altele, destramarea sau limitarea UE si constituirea unei aliante , ale fostelor state socialiste, ca o contrabalanta la tendintele expansioniste ale Rusiei , cat si faptul ca Polonia va deveni un leader regional si asta chiar se vede , dupa evolutia economica a statului vecin din ultimii 20 de ani.
  Pacat de ,,accidentul,, presedintelui Kacinschi, ca Polonia ar fi fost mult, mult mai departe , dar au avut grija rusii ca asta sa nu se intample.

 11. liv stomer
  23 aprilie 2015

  Se vede ca Vacarelu-i dusmanul sapunului. Saracul. Pe undeva, nu stiu, imi aduce aminte de Mihalache. Si, uite, nu stiu, asa, un instinct din asta, imi spune ca Muhalache, el consigliere, ‘adevaratul presedinte’, cum ii spune DPAligica ???? , s-ar fi potrivit de minune, pe lista lui Dughin, se incadra perfect aclo, intre ceilalti….ce parere ai, Anca? Apropo, stiripesurse zvonea recent ca i se pregateste o ambasada, lui Muha. Tropai si eu, de nerabdare, ca si multi altii.

 12. Marius Nenita
  23 aprilie 2015

  In afara comentariilor tipic Romanesti – pline de ura si acuze – nu am observat propuneri viabile ,nominale de reprezentanti ai acestui popor care ar putea aseza Romania pe un nivel inalt economic , cultural si moral intre tarile europene si mondiale.
  Prezenta din nou pe scena politica precum si in comentarii a persoanei mentionate este explicata si de lipsa concreta a alternativelor .
  Personal nu cred ca personajele aflate in polul dreptei politice Romanesti sant mai patriote si respectabile,chiar daca nu au trecut prin zona penitenciarelor.
  Eu cred ca ar trebui arestati cu totii pentru ca stim ce au facut in 25 de ani,apoi arestati judecatorii, SRI- ul si DNA-ul pentru ca au stiut ce se intampla deci au fost tainuitori si manipulanti ,apoi politia si jandarmeria care au stiut de asemeni tot …….si asa se ajunge la balamuc ,penitenciar national comandat in direct de la Washinton,Moscova sau Berlin ,dupa cum bate vantul…..Ar trebui ceva schimbat urgent , sa venim cu idei,propuneri,solutii pozitive,de inalt nivel informational si functional care sa stopeze procesul de distrugere totala a Romaniei care in curand va deveni ireversibil.

 13. Costin Andrieş
  23 aprilie 2015

  “In afara comentariilor tipic Romanesti – pline de ura si acuze – nu am observat propuneri viabile ,nominale de reprezentanti ai acestui popor ” —- nu am citit mai departe.

  vezi ce a zis bis ort rusa in 2002 despre dughin, si mai discutam de antirusism. As vrea sa aflu parerea ta despre dughin si Putin. Glumeam. nu ma intereseaza parerea ta.

 14. Mihai
  23 aprilie 2015

  Du-te de te impusca.Poate reusesti de aceasta data.

 15. Alexandru D
  23 aprilie 2015

  Sinucigasul ratat, mai acorda interviuri? E normal ca trag spre rusi, este strategia PSD. Acolo, hotii si coruptii conduc in liniste, cum se doreste si-n Romania.

 16. Ileana
  23 aprilie 2015

  Oameni buni,daca consideram necesar ca DIN Parlament sa faca parte si fosti condamnati,ba mai mult cu afinitate spre Comunism,vadita,este GRAV.Evident nu inclinam spre musulmanizare dar dorim afiliere la conceptele si strategia Poloniei.Romania trebuie sa schimbe in Euro moneda nationala si sa plateasca furturile acestor condamnati politic, furturi facute sub pretextul Fondurilor Europene.Investitia lor fiind pentru actiuni neprofitabile national dar cu interes de distrugere premeditat,evident.Romania nu mai doreste Comunism,Socialism si Republica.Il doreste
  PE Domnul Nastase in afara zonei de consultanta pro pentru aderare la India si Rusia Comunista.Cu Rusia vom Ramone afiliati prin Religie.

 17. feritata
  23 aprilie 2015

  Adisor,tu ar cam trebui sa dispari din peisaj,pana cand nu vor veni unii care sa te intrebe de vanzarea petrolului si padurilor romanesti si sa-ti numere toate ouale!! Ti-e dor iar de furat fara griji si vrei iar cu fraatii tai rusi,vanzatorule de tara??

 18. nicu
  23 aprilie 2015

  well, Nastase spune ce gandeste de fapt Macron si Merkel – sinistru..

 19. nicu
  23 aprilie 2015

  P.S. am vazut documentarul despre Emanoil Mihailescu. Absolut superb, felicitari realizatorilor! L-am trimis prin toata Europa si America unde am prieteni..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian