Adrian Papahagi: Comunismul și demonii lui beneficiază pretutindeni de clemență

0

„Doliu”, titrează presa cretinoid-tabloidă. Aflăm că a murit Iulian Vlad, ultimul șef al Securității comuniste, instituție care a nenorocit milioane de oameni și a curmat zeci de mii de vieți. Iulian Vlad mai avea de plătit pentru lichidarea lui Gheorghe Ursu și, alături de Ion Iliescu, pentru sângele vărsat la Revoluție – dar a scăpat, cum probabil va scăpa și fostul președinte.

În niciun caz națiunea nu e deci în doliu, ci are motive de indignare că torționarii roșii încasează pensii speciale și mor liniștiți la vârste venerabile, în loc să plătească în închisoare pentru crimele comise.

Dincolo de încarcerarea unui torționar, esențială în ordinea dreptății, marea miză a societății rămâne însă cultul memoriei victimelor, însoțit de o pedagogie antitotalitară permanentă.

Din nefericire, comunismul și demonii lui beneficiază pretutindeni de clemență: Ceaușescu e regretat de nostalgici, lui Păunescu i s-a ridicat statuie, Vadim trece drept un mare patriot și erudit, tinerii poartă t-shirturi cu Che Guevara, liderii cretini ai lumii lăcrimează la moartea lui Fidel Castro, iar ecervelații corectitudinii politice cred că Trump e mai rău decât Kim Jong-un.

Adrian Papahagi

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here