Adrian Papahagi: Corectitudinea politica, ideologia omului resentimentului

Print Friendly, PDF & Email

The best lack all conviction, while the worst are full of passionate intensity.

Animat de ura de sine și invidia față de celălalt, omul resentimentului a luat locul gentleman-ului și se pregătește să distrugă civilizația.

Ideologia sa, corectitudinea politică ne interzice azi recursul la mecanisme elementare și extrem de utile de evaluare.

De pildă, nu mai poți întreba azi dacă X e „de familie bună”. Or, familie bună înseamnă educație bună, deci promisiunea ca un individ să aibă calitățile morale și intelectuale necesare pentru – de pildă – a conduce un minister, un guvern sau o țară. Nu e meritul nimănui că provine dintr-o familie bună, dar e în interesul tuturor să fie conduși de oameni bine-crescuți și educați.

Iarăși, e interzis să vorbești despre cum arată cineva. Totuși, sufletul se întipărește de-a lungul vieții în chip: acolo se citesc inteligența, onestitatea, seninătatea, bunătatea, sau, dimpotrivă, prostia, depravarea, viclenia, tarele psihice și alcoolismul. Oamenii nu sunt Dorian Gray: își poartă caracterul pe chip.

De asemenea, în lumea lui anything goes, e discriminatoriu să pretinzi o ținută îngrijită și adecvată ocaziei, o ortografie impecabilă sau un limbaj corect. E democratic să fii șleampăt, să te tragi de șireturi cu toată lumea, să nu mai recunoști nicio distincție de educație, merit, poziție socială, vârstă sau sex („gen” e o prostie fără sens, există doar două sexe între oameni). Orice agramat își permite să pună la punct un savant, orice imberb fără operă îi dă lecții lui Andrei Pleșu.

Știu cât de antipatic este tot ce am scris. Din fericire, nu am nevoie nici de voturile, nici de aprecierea cuiva.

Adrian Papahagi

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.