Adrian Papahagi: “Salvez planeta, sparg oul cum trebuie”

0

Într-o bună zi, Comisia și guvernele decretară că oul se sparge obligatoriu la capătul lat. Toate profilurile progresiste de pe Facebook încadrau de acum mutrițe surâzătoare în ovaluri stilizate de ou, sub înscrisul: “Salvez planeta, sparg oul cum trebuie”. La televiziunea Gigi 25, crucișătorul presei românești (sau a ce mai rămăsese din ea) privea cruciș dar fix și spumega scrâșnit împotriva devianților. În revista Grupului de Monolog în Grup, dl Pavel Colțea, elinist elitist, publica al 245-lea editorial despre fasciștii care continuă să spargă ouăle în mod reacționar, ba chiar le ciocnesc ritual, de Paști. Veselul Laurian Mutriță, cavaler de Cornu, care numărase multe ouă la viața lui, îi încondeia pe retrograzii care nu respectau adevăratele valori europene și spărgeau ouă în chip obscurantist. Deputații USSR profitară de ocazie și cerură amendarea Bisericii pentru că menține obiceiul neeuropean al ciocnirii ouălor de Paști folosind capătul îngust, agresiv, simbol al urii. Președintele Klaun Michaelis anunță că dorește introducerea unei noi materii școlare: educația culinară progresivă, în care un întreg an școlar să fie dedicat modului corect de a sparge ouăle. Într-un colț de Facebook de nimeni frecventat, doamna Prof. Univ. Dr. Anabela Minciunoiu spumega împotriva inegalității de ouă, arătând că patriarhatul confiscase simbolistica oului și că ultima frontieră de gen, eliberatoare, firește, era spargerea tuturor ouălor. La Bruxelles, eurodeputatul Ștefănel Mihăiță își folosi minutul de comunicare pentru a denunța practicile iliberale ale guvernelor din Podolia și Panonia, care decretaseră că fiecare sparge oul cum vrea.

Firește, proiectul civilizator avea și detractorii lui, care denunțau un complot mondial, condus de Bill Gay și de BigEggIndustry. Scopul era de fapt mărirea consumului de ouă prin această controversă. Populara vloggeriță Olimpia Share nu contenea să arate că ouăle nu sunt hrănitoare, ci toxice. Oricum le-ai sparge, ele conțin prea mult plumb și mercur. Seară de seară, la girafa abandonată de marea filozoafă ventriloacă Lizuca Bora, se adunau cei zece, douăzeci de insurgenți anticapitaliști, antiglobaliști, antiorice isterizați de deputata Alina Șoleacă, spaima Grupului de Monolog în Grup și subiectul predilect al întregii prese progresiste. Prin țară, liderul partidului antisistem creat de sistem pentru a demonstra că politica nu e controlată de sistem, Gică Haurescu, suna la porțile politicienilor de sistem care nu se declarau antisistem, iar dacă aceștia deschideau, le spărgea un ou în cap, având grijă să se vadă bine la televizor că zdrobea de onorabilele țeste capătul țuguiat al oului.
După o vreme, lumea se plictisi de acest subiect, poliția nu mai amendă gospodinele și restaurantele reacționare, Olimpia, Alina și Gică descoperiră noi conspirații mondiale, iar guvernele devotate adevăratelor valori europene continuară să legifereze pentru a proteja cetățenii de practici retrograde, și mai ales de ei înșiși.

Adrian Papahagi

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here