Adrian Papahagi: Și dacă progresismul e de fapt regresism?

Print Friendly, PDF & Email

Dacă omul la care visează ei se vădește un neanderthalian care s-a eliberat de constrângerile civilizației doar pentru a-și exalta animalitatea? Dacă spiritualitatea lor, despovărată de dogma creștină, e de fapt recăderea într-un pâgânism ancestral, șamanic? Dacă libertatea lor forjează deja lanțurile unei noi servituți, sprijinită pe un teribil dogmatism? Dacă umanismul lor e de fapt un soi de nihilism morbid, antiuman? Dacă viața pe care o exaltă în chip păgân e de fapt un pervers cult al morții (avorturi, eutanasie, căsătorii sterile prin definiție, nu prin accident)?

Întreb, nu știu. Poate mă înșel eu. Dar dacă se înșeală ei?

Eu sunt conservator dintr-un banal principiu de precauție, ceea ce e rațional. Dar ei, adepți autodeclarați ai rațiunii, pe ce raționament își clădesc meliorismul utopic?

Adrian Papahagi

3 gânduri despre “Adrian Papahagi: Și dacă progresismul e de fapt regresism?

  1. Cu siguranta asa este .Drumul pierzaniei omeniri a inceput cu mult timp in urma,odata cu asa -zisul mod de gandire modern,lipsit de prejudecati,care de fapt erau intelepciuni verificate in mii de ani ,pentru buna functionare a lumii.A avea bun simt ,in perceptia moderna ,este interpretat ca o frustrare.A te etala nud ,vulgar si chiar prost a ajuns o virtute,in numele descatusarii de tot ceea ce este vechi .Lumea incepe si se termina cu ei. Nu au proiectii in timp,deoarece nu au baza de plecare,negand trecutul,nu ii intereseaza de fapt decat clipa ,parvenitismul de tip blitz,carnalul,sexul.Spiritul ,sufletul,educatia si morala crestina sunt mofturi desuete,care de secole tin in frau omenirea.

  2. ”Dacă spiritualitatea lor, despovărată de dogma creștină, e de fapt recăderea într-un pâgânism ancestral, șamanic?” Bun, și dacă păgânismul n-ar fi unul ancestral, șamanic ci pâgânismul lui Celsus, Plotin, Porphýrios, Hypatia din Alexandria și Iulian Apostatul? Asta nu ar schimba premisa de la care porniți dumneavoastră?

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.