Adrian Papahagi: Urmăriți acest cântec extrem de popular în Rusia. Vina pentru crimele din Ucraina nu-i aparține doar lui Putin

1

Vă rog să urmăriți cu atenție, până la capăt, mesajul acestui cântec extrem de popular în Rusia, ca să înțelegeți cât de odioasă e mentalitatea revizionistă a poporului rus, de ce vina pentru crimele din Ucraina nu-i aparține doar lui Putin, ci și zecilor de milioane de ruși care-l susțin sincer, intoxicați cu vise neo-sovietice de măreție imperială și cu resentimente antieuropene.

“Ucraina, Crimeea, Bielorusia, Moldova, asta-i țara mea”, începe cântecul. În lista eroilor, Rurik și Romanovii sunt urmați de Lenin și Stalin. Delirul continuă glorios, în acest stil, iar publicul uriaș și adesea tânăr flutură drapele sovietice.

V-ați putea imagina echivalentul german? “Alsacia, Austria și Prusia Orientală, asta e țara mea… Carol cel Mare, Bismarck și Hitler, asta e țara mea…” Nu. Astăzi niciun german nu ar îndrăzni să gândească, darămite să cânte pe stadioane așa ceva.

Asta e diferența între Germania, care a fost obligată de Anglia și SUA la pedagogia antirevizionistă și antitotalitară, și Rusia, care e în plin delir sovietic, revizionist, imperialist, neo-bolșevic.

Ororile neosovietice au fost încurajate și de schizofrenia memoriei europene, care a condamnat irevocabil nazismul (slavă Domnului!), în timp ce comunismul sovietic a beneficiat de cauțiunea morală a unor elite imbecile (azi, 30% din francezi votează comuniști).

Din fericire pentru noi, America și Anglia i-au avut pe Reagan și Thatcher în același timp. Altfel, și nu glumesc, bombele rusești cădeau azi poate la Iași și Constanța, nu la Harkov și Mariupol.

Adrian Papahagi

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here