Amintiri din vremurile în care „pacifistul” Adrian Dohotaru visa la proteste violente împotriva carnivorilor

Print Friendly, PDF & Email

Florin Moldovan scrie pentru ziardecluj.ro un articol în care amintește un episod mai puțin pacifist din cariera activistului filocomunist și anti-NATO, devenit deputat USR, Adrian Dohotaru – „Cât de pacifist este, de fapt, deputatul Adrian Dohotaru?”:

Adrian Dohotaru, pentru cei care încă nu îl cunosc, este deputatul USR care a mâncat din gunoiul Parlamentului, care și-a propus să dărâme gardul instituției unde l-au trimis clujenii, nu pentru a face pe circarul sau pe activistul, ci pentru a iniția și vota legi. Dacă legi nu votează (este penultimul într-un clasament cu prezența la vot a parlamentarilor USR, după prima sesiune parlamentară), Adrian Dohotaru are timp de reflecții filosofice puerile, de genul „make love, not war”, postate pe Facebook însoțite de imagini tâmpe de felul acesteia:

Prin două postări care au stârnit reacții negative chiar și în rândurile simpatizanților USR, deputatul Dohotaru a  instigat la nerespectarea angajamentelor asumate de către România față de NATO, în calitate de țară membră a alianței.

„Reprezint electoratul pacifist din România

Sunt șocat de vehemența atacurilor la adresa mea în contextul exprimării unor îndoieli legitime cu privire la oportunitatea unui contract de 4 miliarde de dolari pentru rachete Patriot și a unui PIB de 2% pentru Armată într-o țară săracă și subdezvoltată. (…)

Merită notat că sunt singurul om politic din spațiul românesc care crede că resursele unui stat cu un buget limitat trebuie direcționate spre alte domenii prioritare: educație, sănătate, cultură. Există și un pact transpartinic de 6% pentru Educație. De ce nu a fost respectat?”, a scris deputatul USR, într-o postare pe Facebook. (Mai multe detalii, aici)

Cât de pacifist este, de fapt, deputatul Adrian Dohotaru?

„Cea mai efervescentă scenă de manifestare a Stîngii radicale din România este Clujul. O organizație teroristă de comuniști americani din anii ’70, Weather Underground Orgnization, a fost promovată de membri ai Grupului pentru Acțiune Socială, au fost discutate cu argumente pro și contra ideile care i-au determinat să facă zeci de atentate cu bombă în SUA. La nivel declarativ, între teroriștii WUO și GAS diferențele sunt minime”, scria site-ul inliniedreapta.net, în anul 2012.

„Adi Dohotaru și Ramona Duminicioiu au organizat în 1 martie 2012, în cafeneaua Insomnia din Cluj-Napoca, o vizionare cu discuții a filmului documentar despre grupul de teroriști comuniști The Weather Underground(WUO)”, notează același site.

După vizionarea filmului, publicul a fost invitat să participe la o dezbatere în baza întrebărilor: Care sunt explicațiile utilizării violenței în practicile insurecționale tip „The Weathermen”? Este violența legitimă în transgresarea sistemului? De ce statul are monopolul asupra dreptului exercitării violenței?

„Evenimentul a avut loc sub egida „Tinerilor Mânioși” care par să împărtășească alături de Weather Underground apetența pentru revoltele violente, chiar dacă o fac doar la nivel declarativ. Deocamdată. (În spirit de solidaritate cu grecii, Tinerii Mânioși au incendiat o mașină de poliție [de jucărie n.m.] în centrul Clujului!). Adi Dohotaru este parte a Grupului pentru Acțiune Socială(GAS), grup al stângii radicale foarte activ din Cluj Napoca. Ramona Duminicioiu a participat alături de GAS la mai multe acțiuni.

Despre Adi Dohotaru nu vă pot spune deocamdată foarte multe în afară de faptul că este una dintre cele mai active, recent, voci ale noii stângi clujene. (…) Despre violența ca formă de protest, Adi Dohotaru scrie:

«Se spune că istoria este o succesiune a violențelor de tot felul, nu doar a cooperării. De ce o mișcare de acest fel [pentru drepturile animalelor] ar pune accentul pe non-violență când violența fizică, abstractă sau sistemică pare parte a naturii umane? Cum e răsturnat un sistem opresiv pe baza unei filozofii non-violente? Cum e răsturnat acel sistem pe căi non-violente dacă suntem într-un lagăr de concentrare sau dacă ne referim la simplul nostru apetit pentru carne animală…»

Tinerii Mânioși pare să fie facțiunea mai radicală a GAS, iar dacă e adevărat, mișcarea e similară grupului Weather Undeground desprins din Students For A Democratic Society”, scria, în 5 martie 2012, site-ul inliniedreapta.net

Acum, ajuns deputat, Adrian Dohotaru ne ține prelegeri pacifiste pe Facebook, despre cum să transformăm rachetele în plug și plugul în ipocrizie, ilustrându-și opiniile cu tancuri ce se călăresc erotic. Acesta este nivelul politicii clujene, al parlamentarilor aleși de către clujeni.

Florin Moldovan

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.