Andreea Ciulac: Blestemul siamezilor Iliescu-Năstase

„Adevărul mereu învinge”, aceste au fost cuvintele lui Ion Iliescu la auzul veştii că Adrian Năstase a fost achitat de judecătorii Înaltei Curţi. Unii analişti au comentat impactul sentinţei asupra lui Victor Ponta, care şi-ar fi pregătit deja un scenariu de atac mult mai elaborat decât în cazul lui Geoană.

[…]

În fapt, odată cu achitarea fostului premier, noi toţi am ratat momentul de a vedea blestemul siamezilor Iliescu-Nastase, atingând adevărata sa dimensiune. La urma urmei, preşedintele de onoare al PSD era gata să facă zid în jurul vechiului său partener, chiar şi în cazul unei condamnări. Poate că ar fi fost capabil să accepte ajutorul lui Vanghelie, singurul care nu-i respinsese apelul de solidaritate cu Năstase şi să lupte doar ei doi cu vlăjganii rebeli adunaţi în jurul lui Ponta.

Istoria a demonstrat nu o dată, că PSD-ul, cu tot cu hibele lui, se duce de râpă dacă Iliescu şi Năstase nu rămân lipiţi unul de altul, ca nişte siamezi.

[…]

Una dintre mutările greşite a avut loc în anul 2000. Năstase, pe atunci premier desemnat de şeful statului, Ion Iliescu, a venit cu ideea seducerii electoratului din Ardeal, prin aducerea în cabinet a trei miniştrii clujeni. Caracterizaţi ulterior de Năstase ” trei copii de ţăran, ajunşi fără pile profesori universitari“, Vasile Dâncu, Ioan Rus şi Vasile Puşcaş s-au confruntat încă de la început cu reticenţa nedisimulată a lui Iliescu. Iniţial, strategia a dat rezultate, iar în 2004 PSD a obţinut la Cluj cel mai bun rezultat din istoria sa. Năstase nu se înşelase, oamenii aveau porniri de lideri. Poate chiar exacerbate. Un an mai târziu, ministrul de Interne, Ioan Rus, cel despre care Iliescu spunea că „suge din deget şi emite consideraţii teoretice”, s-a erijat în reformatorul partidului şi a început chiar cu Ion Iliescu.

În 2005, Rus şi ceilalţi membri ai Grupului de la Cluj au reuşit să-l răstoarne pe Iliescu, pe care Dâncu îl inclusese printre “javrele bătrîne” de care trebuie să scape PSD.

[…]

În cele din urmă, Grupul de la Cluj s-a destrămat bucată cu bucată.

[…]

În prezent, Ion Iliescu şi Adrian Năstase, doi captivi al blestemului de a fi legaţi pe vecie, nu se tem să ţină piept unui alt cuplu de siamezi „cu ambele căpățâni pe partea stângă”. Sunt conştienţi că adoraţia paroxistă pentru PSD a lui Iliescu şi devotamentul orbesc al lui Năstase sunt principalele lor atuuri în faţa construcţie hibride numite USL.

Mai important, cei pe care-i au de înfruntat sunt Victor Ponta, un personaj desprins parcă din romanul Împăratul Muştelor, dornic de a-şi manifesta cruzimea şi un Antonescu avid să stăpânească un sceptru prea greu pentru forţele sale întreţinute doar prin sieste prelungite.

Andreea Ciulac

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.