Statea naturală a omului este libertatea. Avem în primul rând libertatea de a discrimina, (adică de a face diferențierea între opțiuni) folosindu-ne de propriul discernământ (nu degeaba a discerne și a discrimina au rădăcină comună). Odată diferențierea făcută avem libertatea de alegere. Muncesc sau stau degeaba? Economisesc sau consum? Îmi bat joc de vecin sau …
Andrei Murgescu: Succesul societăților vestice e bazat pe tradiție și asimilarea noțiunii de libertate individuală

Statea naturală a omului este libertatea. Avem în primul rând libertatea de a discrimina, (adică de a face diferențierea între opțiuni) folosindu-ne de propriul discernământ (nu degeaba a discerne și a discrimina au rădăcină comună). Odată diferențierea făcută avem libertatea de alegere. Muncesc sau stau degeaba? Economisesc sau consum? Îmi bat joc de vecin sau îl ajut? Avem apoi libertatea de a greși și de a ne observa greșelile. În timp trecând de multe ori prin procesul discriminare – alegere – succes / eșec, mecanismul se rafinează și învățăm să diferențiem mai cu bun simț, să facem alegeri mai înțelepte și s-o dăm în bară mai rar. Procesul de învățare nu se poate accelera cu forța. Singurul mecanism viabil prin care putem evita greșelile și replica modele de succes este tradiția. Tradiția nu însemnă covoare vechi, miros de mucegai și colivă. Tradiția e un registru, o acumulare de observații și date. Succesul istoric al societăților vestice (europene și americane) e bazat pe tradiție și asimilarea noțiunii de libertate individuală.
Acum, dacă tot depunem un efort să ne înțelegem propun să clarificăm sau să elimininăm (voluntar) niște termeni din discursul public.
Intenția unora de a crea false grupuri și conflicte a dat naștere termenului de „capitalism” ca și cum capitalismul ar fi un sistem. Capitalismul nu este un sistem ci o alta manifestare a stării naturale de libertate prin care oamenii schimbă o valoare pe care o au pe o alta care le lipsește. Comunismul si socialismul în schimb SUNT sisteme care urmăresc să îngrădească starea naturală a omului. Așadar, nefiind un „sistem” capitalismul nu poate da greș. „Greșelile” „capitalismului” sunt greșelile individuale și de grup rezultate din decizii ce țin de liberulul arbitru al fiecăruia. Comunismul și socialismul în schimb fiind sisteme, asumate cu programe și obiective, au falimentat grav, ca să folosim un eufemism.
Stânga și dreapta sunt alți termeni generatori de confuzie care trebuie puși de-o parte. Pentru că nici stânga nici dreapta nu există. Sistemul actual de clasificare presupune că există două metode diferite de a atinge același țel ambele legitime, cu variante extreme, iar că undeva pe la mijloc există un punct de compromis unde este „tocmai bine”. De aici ne rezultă declarațiile domnului Andrei Caramitru care nu cadrează cu pornirile dictatoriale ale unor deputați precum Tudor Pop (nici cu asocierea Alianței USR Plus cu socialiștii europeni) și ușoarele stări de confuzie economică ale domnului Ludovic Orban. De fapt singurele coordonate care contează nu sunt stânga / dreapta ci jos / sus. Unde jos avem sclavia și despotismul, sus avem drepturile și libertățile; de proprietate, de conștiință, de exprimare, de asociere, și economice.
Prin urmare orice formațiune politică atașată declarativ de valorile liberale, (vestice sau europene) trebuie să demonstreze măcar prin oamenii pe care-i pune în față, că înțelege natura liberală a omului, că legislatorul are forța legii în mână ca să apere libertățile individuale nu ca să forțeze revoluții ideologice, să dicteze coduri morale sau să dirijeze decizii personale. Deocamdată o asemenea formațiune nu există în România.
Andrei Murgescu
PRELUAT DIN facebook