C.S. Lewis despre Coronavirus: Să nu să ne inghesuim ca niște oi speriate gândindu-ne la bombe

1

Acum este clar că COVID-19 este o pandemie globală extrem de serioasă și trebuie luate toate măsurile de precauție necesare, scrie Matt Smethurst pentru thegospelcoalition.org. Cu toate acestea, cuvintele lui C. S. Lewis – scrise în urmă cu 72 de ani – sună cumva familiar pentru noi. Înlocuiți „bomba atomică” cu „coronavirus”.

Într-un fel îi dăm prea multa importanță bombei atomice. „Cum să trăim într-o epocă atomică?” Sunt tentat să răspund: „Ei bine, așa cum ați fi trăit și în secolul al XVI-lea, când ciuma vizita Londra aproape anual, sau așa cum ați fi trăit într-o epocă vikingă, când atacatorii din Scandinavia puteau debarca să vă taie gâtul în orice noapte; sau, sigur, așa cum trăiți deja într-o epocă a cancerului, o epocă a sifilisului, o epocă a paraliziei, o epocă a raidurilor aeriene, o epocă a accidentelor feroviare, o epocă a accidentelor auto. ”

Cu alte cuvinte, să nu începem prin a exagera noutatea situației noastre. Credeți-mă, dragă domnule sau doamnă, voi și toți cei pe care îi iubiți erau deja condamnați la moarte înainte de inventarea bombei atomice: și un procent destul de mare dintre noi urma să murim într-un mod neplăcut. Aveam, într-adevăr, un foarte mare avantaj față de strămoșii noștri – anestezicul; dar încă mai avem asta. Este complet ridicol să ne smiorcăim și să avem fețe lungi pentru că oamenii de știință au adăugat încă o șansă de moarte dureroasă și prematură într-o lume înțesată de asemenea șanse și în care moartea în sine nu era deloc o șansă, ci o certitudine.

Acesta este primul punct care trebuie evidențiat: iar prima acțiune care trebuie întreprinsă este să ne adunăm. Dacă vom fi toți distruși de o bombă atomică, atunci când va veni acea bombă să ne găsească facând lucruri de bun-simț și omenești – să ne rugăm, să muncim, să învățăm, să citim, să ascultăm muzică, să facem baie copiilor, să jucăm tenis, să sporovăim cu prietenii la o bere și un joc de darts – nu să ne inghesuim ca niște oi speriate gândindu-ne la bombe. Ne-ar putea frânge trupurile (un microb poate face asta), dar nu trebuie să ne acapereze mintea.

– „Despre traiul într-o epocă atomică” (1948) în Preocupări actuale: Eseuri jurnalistice

SURSA   TGC

Traducere: Andreea Nistor

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here