Câte ruble face Ponta

0

Într-un interviu publicat de Hotnews.ro, Victor Ponta pledează pentru împrumuturi de la ruşi şi chinezi, ne cere să ieşim din „gândirea Războiului Rece”, laudă modelul chinezesc  (China are „cea mai performantă economie ca sistem”), e nemulţumit că licuricii îl iubesc pe Băsescu, cere „relaţii egale şi la fel de bune” nu doar cu SUA, dar şi cu Rusia, China, Brazilia şi India şi face comparaţii demne de balamuc.

– Victor Ponta: În acest moment ne aflam într-un conflict de neînteles între noi ca ţară şi Rusia, de exemplu, cu care UE are o relaţie specială, numai noi ne trezim sa fim mereu în…

– Dan Tapalagă: Franţa şi Germania mai ales, nu chiar toată lumea… şi Italia…Când vorbim deja de primele trei ţări ale UE… Şi dacă ne uităm în Wikileaks, Italia are relaţie specială, pe cu totul alte considerente.

– Dacă ne uităm in Wikileaks constatam şi alte lucruri despre România şi preşedintele Traian Băsescu.

– De exemplu?

– Nu ştiu, am văzut acolo că e foarte iubit de diverşi licurici. Dar nu intru în acest tip de limbaj.

 – Păi, e rău asta?

– E foarte rău să nu ai relaţii normale când  eşti, totuşi, o ţară medie…

– De ce ziceti ca e rău să fii iubit de diverşi licurici?

 – Pentru că trebuie să ai relaţii egale şi la fel de bune nu doar cu Statele Unite, şi cred că-i un lucru foarte bun, nu doar cu UE, pentru că suntem membri ai UE, ci şi cu ceea ce înseamnă noile puteri economice şi politice ale lumii: China, Rusia, Brazilia, India.

– Aţi declarat că de la FMI n-ar trebui să mai luăm împrumuturi.

– Categoric da.

– Dar de la cine? China şi Rusia?

– De exemplu. Dar sunt pieţele internaţionale… nu înseamna numai China si Rusia.

 – Acolo e scump împrumutul. Îţi dă ieftin China sau cine vrea să te controleze economic.

– Asta-i o gândire a Războiului Rece, sper că dumneavoastră aţi iesit din chestia asta cu banii care sa te controleze economic. Nu cred că va controla China economic Spania sau Grecia, că-s ţări ale UE. Asta-i o gandire a Războiului Rece, ieşiţi din ea. (…)

 – E şi un tip de politică externă pe care îl face România negociind cu FMI, UE şi Banca Mondială, că sunt trei instituţii. Ele, de regulă, vin cu un set de valori reformiste în general, curăţă sisteme, în cazul României, ultra-birocratizate şi ultra-etatizate. Ce fel de valori ar veni printr-un împrumut cu China sau Rusia?

 – Deocamdată vorbim de China care este cea mai performantă economie ca sistem. În acest moment cele mai performante economii, care nu că nu au fost în criză, ci nu şi-au micşorat în niciun fel rata de creştere, sunt cele patru de care vorbeam, nu întâmplător BRIC, vorbim de Brazilia, Rusia, India şi China, e motiv de preocupare al marilor economişti americani sau europeni.

 – Nu cred că v-aţi dori vreodată ca România să aibă un mediu de afaceri ca în Rusia, dacă citiţi cartea Anei Politkovskaia veţi afla ce înseamnă business  în Rusia.

 – Am citit. În acest moment, modul de a face business în România este la fel de controlat politic şi dependent politic de crima organizată şi de corupţie ca şi în cartea Anei Politkovskaia, iar ceea ce spun eu este spus de miniştrii german şi francez.

 – Şi ăsta e un model către care să vă uitaţi?

– Nu, iertaţi-mă, orice comparaţie între noi şi Rusia ca model economic e total greşită.

 – Creşterea Rusiei e pe rezerve naturale, nu pe economie funcţională…

– Eu am vorbit să avem o relaţie normală cu aceste economii în dezvoltare, şi dacă Europa şi America gândesc aşa, nu ştiu dacă noi suntem mai deştepţi şi ne permitem să dăm peste nas economiilor puternice din lume. În rest, iertaţi-mă, care-i diferenţa între corupţia şi crima organizată patronată de Traian Băsescu şi cea despre care vorbea jurnalista asasinată la Moscova. Nu-i nici o diferenţă de fapt. Poate că-i mai violentă în Rusia, atât. Dar, în rest, la noi controlul politic asupra tot ce înseamna ban public, iertaţi-mă,doamna Udrea e mult mai eleganta, nu împuşcă oamenii, dar foloseşte banii la fel, doamna Anastase fură voturi la fel ca în Belarus.

– Domnul Guest a avut o atitudine incorectă faţă de România.

 – Şi nu era corect că în România era corupţie sistemică? O spuneau toţi oficialii europeni.

– Numai domnul Guest a spus că în România corupţia e sistemică. Din interese politice care nu aveau legătura cu interesele României.

– Ce interese politice?

– Nu mai dezgropăm acum anii 2000.

 – Uşor-uşor antiamerican discursul dumneavoastră…

– Nu e adevărat.

 – Un pic dispreţuitor…

– Nu sunt anti la nimic. Sunt numai pro.

 – Sunteti pro Rusia şi China am înţeles.

– Sunt pro pentru deschiderea României şi o gândire …

 – Către est.

– Brazilia nu e chiar către est. Eu vorbesc despre economiile… nu eu le-am grupat în BRIC, Gerhard Schroeder le-a grupat.

Cititi si comentariile la articol, aici.

Articole înrudite:

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here