Creștini sub atac: de ce acum?

22

Pînă de curînd, terorismul islamic nu îndrăznea să își rostească numele întreg. Violența ucigașă și sinucigașă a atentatelor era însoțită de declarații rituale care verificau, în primul rînd, fidelitatea față de un anume Islam, de interpretare strictă. Lucrurile s-au schimbat dramatic, în ultimele cîteva săptămîni.

Atentatul care a ucis 21 de creștini copți, în Egipt, la Alexandria, atentatele similare din Pakistan, masacrele din Nigeria și asasinarea, foarte recentă, guvernatorului provinciei pakistaneze Punjab (vinovat de proteste fața de legea anti-blasfemie invocată pentru condamnarea la moarte a unei femei creștine) spun ceva important: asaltul islamic își desfășoară la vedere agenda integrală. Schimbarea e un semn evident de siguranță. Rețelele teroriste controlate sau inspirate de Al Qaida au făcut pasul pentru că nu mai au temeri.

La baza deciziei care a lansat clar violența islamică împotriva creștinilor și a simbolurilor creștine stă un calcul psihic și ideologic precis. Planificatorii violenței teroriste islamice simt că momentul e complet ferit de riscuri. Altfel spus: că declarația de război împotriva creștinilor și a creștinismului nu se va întoarce împotriva agresorului. De unde acest pariu, deocamdată reușit?

În principiu, din indiferența sau, chiar, ostilitatea instituțiilor occidentale față de tot ce e direct sau indirect creștin. Laicizarea occidentului e un proces istoric vechi, activ și influent cu mult înainte ca Islamul să erupă pe scena politică globală. Însă militantismul agresiv incorporat oficial în doctrina de stat a democrațiilor occidentale e un fenomen mult mai nou. Disprețul superior pentru „superstiția” religioasă încoronează decenii de dominație a culturii publice administrate, în Occident, de instituții de învățămînt și medii de informare complet anexate de determinism și relativism.

Puseul militant dezlănțuit împotriva tradiției culturale europene a făcut ravagii în viața publică, unde a fixat un tipar educațional și o poză existențială obligatorii pentru omologarea socială. Cu alte cuvinte, orice poziție neconformă aduce cu sine excluderea din sau interdicția de intrare în circuitul profesional sau pe scena socială oficial recunoscută. Tocmai acest sprint care a decuplat elitele de tradiția culturală europeană a dat certiudinile de care avea nevoie marele adversar islamic, înainte de atacul frontal.

E foarte probabil ca dovada finală să fi venit în timpul așa numitei afaceri a caricaturilor anti-Mahomed publicate de un cotidian danez și urmate de reacția vehementă (și orchestrată) a mulțimilor islamice. Elitele culturale, dar și guvernele occidentale, au reacționat atunci cu un enorm reflex de autoculpabilizare. „Luminile” occidentului au făcut singure și nesilite toate serviciile de punere sub acuzare la care fanaticii musulmani n-ar fi îndrăznit să viseze. Reacția timorată și servilismul incriminant degajat de criza caricaturilor daneze a deschis pîrtia și a eliminat orice reținere.

Agresiunea islamică putea începe în varianta ei deschisă și maximală.

Valul de atacuri care a lovit ținte creștine în ultimele cîteva săptămîni a fost, dealtfel, urmat, așa cum scontau agresorii, de o tăcere desăvîrșită. Nici un lider cultural sau politic occidental n-a îndrăznit să vadă în violența anti-creștină un atac deliberat, deși aceiași lideri reușiseră să vadă foarte ușor un atac deliberat împotriva Islamului în caricaturile daneze.

În consecință, e de crezut că actele de violență anti-creștină se vor înmulți, vor dispărea și vor reapărea la comandă, pentru că, între timp, agresorii islamici au înțeles: intimidarea funcționează și trebuie administrată în doze bine reglate. Pas cu pas, violența și administrarea strategică a violenței pot desena conturul pe care se vor plia politicile de retragere ale Occidentului.

PRELUAT DIN   Europa Liberă

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

22 COMENTARII

 1. Un articol prost scris,cu putine greseli de ortografie dar existente.Posibil rupturi din presa americana traduse in limba romana,urmat de preluarea(share/facebook,twitter,e-mail) unor persoane care isi traiesc viata in coltul sau virtual .RO si prinsi in valul anti-islam.
  Ok.
  Scurt pe 2 :
  Cand vom putea citi articole : Musulmani sub atac?de ce atunci si pana cand?

 2. Dar de ce sa citim articole Musulmani sub atac?de ce atunci si pana cand? cand atacati au fost si sunt crestinii? Care parte a stirii nu ai inteles-o? Un atentator sinucigas s-a detonat printre crestini. De cati crestini ai auzit tu care sa se fi aruncat in aer in mijlocul unui adoratori ai Profetului? De nici unul, desigur. Oricum, dragut din partea ta ca esti atat de sensibila fata de sentimentele bietilor musulmani. Trebuie sa ii aparam, chiar si atunci cand ii casapesc pe ai nostri. 😉

 3. Victime?Tot voi sunteti victime?
  Nu stiu cat ma crezi,dar chiar imi pare rau pentru cei care au murit acolo.
  E normal sa nu doresti ,stimate domn,sa asculti si parerea altora,mai ales cand vine vorba de musulmani.E normal pentru voi,sa nu vrei sa citesti cu atentie sutele de mii de bannere ,puse pe diverse bloguri : ISLAMUL DENUNTA TERORISMUL.
  Sa ii dam uitarii pe cei din Gaza,ei nu sunt atacati acolo zi de zi,an de an,pana cand?
  Si cand te gandesti ca dupa cele intamplate tot musulmanii au facut paza la bisericile voastre.Dar asta nu se mai scrie,pentru ca oamenii in general sunt atrasi de actiune,satui posibil de invechitele filme ,adrenalina trebuie sa fie 3 D pe campul de lupta.
  10 persoane apreciază asta. Fii primul dintre prietenii tăi. Sa apreciez si eu?

 4. Cum adica, tot noi? Evident ca nu noi, ci altii. Nu pe noi ne ucid in Egip, Irak, Sudan sau Nigeria, ci pe altii a caror vina este, da, aceea ca sunt crestini si nu il cinstesc pe Allah si, mai ales, pe Profetul lui.

  https://inliniedreapta.net/egipt-comunitate-creștina-copta-atacata-de-3000-de-musulmani/
  https://inliniedreapta.net/islamizarea-egiptului-si-un-semnal-de-alarma-pentru-occident/
  https://inliniedreapta.net/creștinii-din-egipt-”vor-sa-ne-omoare”/
  https://inliniedreapta.net/musulmanii-nigerieni-au-macelarit-500-de-crestini/
  https://inliniedreapta.net/indonezia-lui-obama/
  https://inliniedreapta.net/crestinism-si-persecutie-realitati-taceri-complicitati/
  https://inliniedreapta.net/persecutia-crestinilor-realitati-si-intrebari/
  https://inliniedreapta.net/de-ce-am-fost-islamofob-toata-saptamina-trecuta/
  https://inliniedreapta.net/de-ce-sint-islamofob-episodul-2/

  Am vazut cum condamna Islamul terorismul, cu jumatate de gura si asta numai cand sunt camerele de filmat cu ochii pe el. Uneori, nici atunci – ia uite cum condamna terorismul, printre “palestinieni”.

  P.S. Politia egipteana a plecat cu o ora inainte de comiterea atentatului. Sa nu-mi spui ca nu o stiai pe asta ca nu te cred.

 5. Sefu scrie ceva de Guta,daca vrei trafic la blog,si pun ramasag ca vei avea mai multi vizitatori,poate si castig(Google adsense?!??!?)
  Cuvantul TERORISM nu exista in viata unui musulman cu frica de Allah(Dumnezeu).
  Vrei sa intelegi bine,vrei sa intorc si obrazul celalalt cum a facut Isus,nu se poate.
  O sa vina ziua aia,cand o sa bagati capul in pamant de rusine pentru ca raspanditi ura,altceva cum ar fi sa ajutam,nu se poate.Trebuie sa vindem gogosile cat sunt calde,conteaza cine le-a facut?
  Am sa inchid aici aceasta conversatie.
  O zi buna.

 6. @3: ISLAMUL DENUNTA TERORISMUL.

  poate, dar inainte de a-l denunta il alimenteaza, promoveaza si pune in aplicare.
  apoi, asa, de amorul artei, il si denunta.

 7. Spui ca Islamul condamna terorismul, eu iti zic ca Islamul practica terorismul. Diferenta? Spre deosebire de tine, am vorbit aplicat, pe fapte. In spatele cuvintelor tale se afla doar vorbe. Ti-am aratat si imagini, ca sa vezi si grafic pana unde merge minciuna, ba chiar ti-am aratat cata pace predica “palestinienii” oropsiti sub jugul sionist. Replica ta? Scrie despre Guta, astea-s gogosi. Gogosi? Poate ca jidanii au facut clipurile alea, au aruncat in aer biserici si au executat crestini in Nigeria. Am nimerit-o?

  P.S. De Guta scriu altii, eu ma ocup cu aia de taie capete si se arunca in aer printre spurcatii de kuffar.

 8. @Sabri: daca islamul denunta terorismul de ce nu sunt operatiuni de identificare si retinere/ judecare a celor care sunt in cauza in statele de unde acestia provin? Sunt doar ceva tentative palide pe unde pun americanii bani ca nu se mai poate altfel…

  Islamul traverseaza o mare criza de identitate, iar viziunile inca nu s-au clarificat si apele nu s-au despartit… In schimb mai peste tot in statele unde se aplica legea islamica crestinii sunt fie marginalizati fie de-a dreptul agresati.

 9. Dragos Paul Aligica face un rezumat foarte bun in articolele sale despre persecutiile la care sunt supusi crestinii, nu numai in lumea islamica. Dar a se observa atitudinea Lui Sabri, atat de des intalnita: arunca in derizoriu evenimentul, se victimizeaza (vai, noi, vai, “Palestina!” etc. ), apoi se bate cu pumnul in piept cat de toleranti sunt ei, musulmanii; cand i se arata cat de diferita e realitatea, anunta ca n-are timp de gogosi si denunta “ura” interlocutorului, trimitandu-l la manelele lui Guta.

  Tare.

 10. Cand vom putea citi articole : Musulmani sub atac?de ce atunci si pana cand?

  o sa le citesti curand. urmeaza sa fiti loviti, de data asta frontal.ca doar nu credeati ca europa si sua o sa va suporte la infinit pofta de macel, barbariile si obiceiurile tribale.

  titlurile o sa sune asa:
  tiraniile islamice ale iranului, sudanului, somaliei debarcate fulgerator printr-o actiune concertata a statelor nato si a chinei.
  musulmanii fundamentalisti din turcia sub vizor. turcia suspendata din nato.
  clanurile saudite anchetate in europa pentru finantarea si orchestrarea retelelor islamiste si suprematist-arabe dezvoltate pe continent
  egiptul si pakistanul somate sa renunte la sharia ca izvor de drept
  rasismul de sorginte islamica denuntat si condamnat de natiunile unite. sharia expusa ca sistem legal totalitarist
  multumit, mai obiditule si discriminatule care te crezi?

 11. sabrina, esti contrazisa, nu de mine sau de vreun alt islamofob plin de ura, ci de musulmani insisi: 20 dec 201: 32% of British Muslim students support killing for Islam; 40% want Sharia Law

  Wikileaks has revealed a secret cable from the U.S. Embassy in London that contains information on how British Muslims perceive Islam. The cable discloses that the Center for Social Cohesion conducted a survey of 600 Muslim students at 30 universities.
  According to the survey, 32 percent of the Muslims support killing in the name of Islam, 40% of them like to endorse Sharia Law and 54% of the Muslim students want to be represented by an Islamic political party.

  Majoritatea musulmanilor doreşte mai mult islam în viaţa politică

  Majoritatea musulmanilor de pe mapamond este favorabilă ideii ca islamul să joace un rol foarte important în ‘viaţa politică’ a ţărilor lor, susţine unui nou sondaj realizat de Pew Research Center, dar au rezerve vis a vis de grupurile religioase militante cum sînt Hamas şi Hezbollah.
  Conform sondajului, majoritatea pakistanezilor, egiptenilor, iordanienilor şi nigerienilor este în favoarea schimbării legii actuale pentru a permite lapidarea drept pedeaspă pentru adulter, amputarea mîinii pentru furt şi moartea celor ce se convertesc de la islam la altă religie.

  .

  Poate tu condamni atacurile. dar din pacate, nu faci parte nici pe departe din majoritatea covirsitoare.

 12. Cuvantul TERORISM nu exista in viata unui musulman cu frica de Allah(Dumnezeu).

  Stimabile Sabri, parafrazand o expresie dintr-un scheci de demult, pot zice totusi ca “faptele vorbeste”.
  Da domnule, cu fraza citata ai dreptate. Cuvantul “terorism” nu exista in viata musulmanului. Caci in propriii sai ochi musulmanul are intotdeauna dreptate, gasind justificare in Coranul Sfant pentru orice fapta a sa impotriva necredinciosilor sau strainilor de Islam aflati sub marinimoasa sa protectie.
  Musulmanii nu vorbesc despre terorism. Ei il fac.
  By the way, de actul de terorism recent impotriva coptilor ai auzit?
  Aaa, am citit undeva ca l-au facut sionistii… Asa ca stai linistit. De fapt aceia fac toate actele de terorism si apoi dau vina pe musulmanii inocenti, dragii de ei…
  Cat priveste Gaza, guvernata de una din cele mai sangeroase si agresive organizatii teroriste din lume, las-o balta, ca nu vei avea spor nici cu acest subiect.

 13. Sabri, nu cred ca mai revii sa citesti, dar mai am un exemplu de moderatie musulmana si de condamnare a omorului si terorismului de musulmani. Salman Taseer, un politician musulman pakistanez, care a luat apararea unei femei crestine care fusese condamnata la moarte pentru blasfemie a fost ucis de unul din garzile sale de corp. Justificarea? Pedeapsa pentru blasfemie este moarte, in islam. A spus-o cu un zimbet senin pe fata
  La inmormintare s-au adunat multimi de cuviosi care a-l sustine pe ucigas, strigind Allahu Akbar! Printre ei, si avocati. oameni cu educatie. apoi, 500 de oameni cu autoritate religioasa in islam au condamnat jelirea politicianului si au promis celor ce o fac aceeasi soarta.

  Cei care gasesc justificari pentru crima in Coran sint din ce in ce mai multi, din ce in ce mai puternici, pe punctul de a prelua complet putere in Pakistan si in toata lumea islamica (Turcia, inclusa si ea).

 14. Aceasta “isteata ” stratagema de a justifica terorismul este deja fumata….

  “Islamul nu promoveaza teroarea,nu doreste teroarea si nu incurajeaza terorismul…..
  Aaaaa,adevarat se mai intampla ici colo dar astia nu sunt musulmani credinciosi …si de aia (!)
  nu sunt buni islamici….sunt uscaturile islamului….”
  Si dupa ce ne ametiti, iar BUM !!!!!

  si iar auzim …AAAaaaaa !!!
  aia nu sunt cunoscatori ai coranului, sunt slabi musulmani…

  Asa ca ma intreb serios ce le poate bubui creierul la cei ce sunt foarte credinciosi….!!!!!!

 15. Din linkul lui dr pepper:  coptii fac o treaba extraordinara. darima toate miturile si iluziile corecte politic intr-un mod in care nu se prea poate face nimic. doar nu ii vor face nazisti sau mai stiu eu ce extremisti religiosi. vor incerca, dar deja in fata lor nimeni nu mai poate fi dus de nas

 16. Sabri @ 1:

  Pentru ca n-ai nici un argument valabil care sa contrazica cele scrise de Ungureanu, te agati, mai inainte de toate, de “ortografia” dumisale pentru a-i invalida tot argumentul, desi recunosti ca erorile sunt putine. Daca e asa, de ce le mai aduci in discutie, stimabile?
  Stupida miscare pe tabla de sah.

  Am periat, cu un ochi atent, textul lui Ungureanu, si am gasit cele de mai jos:

  1.

  și asasinarea, foarte recentă, guvernatorului provinciei pakistaneze

  Lipseste un cuvintel , a guvernatorului, care nu e chestie de “ortografie”, ci o eroare de batut la computer …
  2. Am mai gasit si

  așa numitei

  expresie adjectivala care, dupa regula, ar trebui scrisa cu o cratima, dar care e un pacat limbistic minor, avind in vedere ca scrierea fara cratima pare sa devina uzul obisnuit, pen’ ca limba–si scrierea ei–are o tendinta spre simplificare si economie–in timp ce se imbogateste, virtos, in lexic.

  Stimabile, nu ti-ai gasit tinta adecvata in Traian Ungureanu, care minuieste o limba romaneasca superba sustinuta de o argumentatie de fier.

  Mars inapoi la scoala.

 17. OT, de ultima ora:

  Probabil ca ati aflat, deja, de incercarea de asasinare a unei reprezentative democrate in Congres din statul Arizona.
  Am stat cu sufletul la gura pina am aflat detalii, sperind ca ucigasul nu are o platforma “Tea Party”.
  Conform postarilor de pe YouTube, ucigasul nu are nici o ideologie usor de discernat. Pare obsedat, ca multi schizofrenici, de “controlul mintii” de oameni la putere, in cazul sau nu prin microchips implantate in dinti ci prin “controlul gramaticii”.

  http://www.youtube.com/user/Classitup10#p/u/0/7uRjwPWaxiY

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here