Cristian Câmpeanu: Poate fi salvat parcursul european al Moldovei?

Ieri, Parlamentul Republicii Moldova trebuia să voteze învestirea Guvernului Iurie Leancă (foto). Votul, care părea asigurat prin semnarea unui acord politic ieri dimineaţă, a devenit incert în cursul după-amiezii. Dacă Guvernul Leancă nu trece, Moldova nu mai are nici o şansă să semneze în noiembrie, la Vilnius, acordul de asociere la UE.

Votul de ieri a avut asupra sa amprenta unei disperări sau a maximei urgenţe. Europarlamentarul Monica Macovei, preşedinte al Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare UE-Republica Moldova, le-a cerut, în ajun, celor 100 de membri ai Parlamentului de la Chişinău să voteze în favoarea Cabinetului Leancă.

[…]

Ieri dimineaţă, înaintea votului, a fost semnat acordul „Coaliţiei Pro-Europene“, formată din Partidul Liberal-Democrat al lui Vlad Filat şi Iurie Leancă, Partidul Democrat al lui Marian Lupu şi Vlad Plahotniuc şi o grupare desprinsă din Partidul Liberal al lui Mihai Ghimpu, condusă de Ion Hadârcă.

Cum s-a ajuns aici, cum a ajuns Filat să se împace cu duşmanul de acum câteva luni, Plahotniuc, cum a ajuns să fie rupt Partidul Liberal este o poveste atât de întortocheată şi de bizantină încât ar merita mai mult decât o relatare jurnalistică. Cert este că s-a ajuns la această formulă în care PD-ul lui Lupu/Plahotniuc a cerut Ministerul Transporturilor, precum şi funcţia de preşedinte al Parlamentului, speaker, cum se zice la Chişinău, pentru Igor Corman. Dacă ar fi picat Corman la votul secret, picau şi Cabinetul Leancă şi Coaliţia Pro-Europeană. Votul trebuia să înceapă la ora 14.00, dar patru ore mai târziu Parlamentul era tot în aşteptare după ce comuniştii lui Vladimir Voronin avansaseră propria propunere, în persoana lui Sergiu Stati. Faptul că la ora 18.00 încă nu se votase nu poate să însemne decât că noua coaliţie nu avea încă voturile necesare pentru a trece atât preşedintele Parlamentului, cât şi Guvernul.

L-am întrebat pe Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, cum vede evoluţia Moldovei dacă Guvernul Leancă ar fi adoptat. „Noul Guvern de la Chişinău are aerul unei improvizaţii. Dinamica creării unei noi majorităţi a fost mai degrabă externă – presiunile UE –, nu internă. Votarea unei noi coaliţii pro-europene a fost geopolitică: evitarea alunecării spre Uniunea Eurasiatică. La Vilnius, şansele Republicii Moldova sunt deocamdată doar pe hârtie: urmează ca şi Chişinăul să fie funcţional şi va primi, eventual, parafarea unor documente, iar ca bonus o eventuală foaie de parcurs în 2014 care să indice reperele drumului spre UE. Tensiunile acumulate la Chişinău în acest an nu pot trece însă cu una, cu două. După momentul euforic al votului pentru Guvern şi noua majoritate, va urma rutina zilnică a guvernării, iar tensiunile deja acumulate vor reveni în memorie.

Vlad Filat este în afara guvernării şi e interesant de urmărit ce va face din această postură; nefrecventabilul de mai ieri Vlad Plahotniuc a primit Ministerul Transporturilor, adică cel mai profitabil minister din RM, ceea ce îl transformă în principalul beneficiar al acestor negocieri; gruparea Hadârcă din PL a primit mai puţin decât spera, dar rămâne la guvernare, de unde va relua ofensiva pentru acapararea PL; PL al lui Mihai Ghimpu a intrat în opoziţie, ceea ce pe termen scurt va fi o mare încercare, dar pe termen lung poate fi o oportunitate; iar PCRM rămâne la cotitură, aşteptând, precum un rechin, epuizarea sau eroarea prăzii. Nu avem nici o garanţie că guvernul va rămâne în picioare până la Vilnius sau până la alegerile la termen (2014-2015). Situaţia este volatilă, aerul de costum nou care se poate deşira la prima mişcare nu a dispărut. UE trebuie să rămână cu ochii severi pe un Chişinău şifonat deja enorm ca imagine şi prestigiu.“ Dacă Guvernul Leancă nu trece, se deschide drumul unui nou rând de alegeri anticipate. Potrivit ultimului sondaj, comuniştii sunt în creştere şi înregistrează 31% din intenţiile de vot, PLDM scade dramatic în jur de 12%, PL creşte uşor la 10%, iar PD ajunge undeva la 6%. Ceea ce înseamnă că, dacă Voronin şi comuniştii ajung din nou la guvernare, drumul Moldovei către Europa va fi blocat

Cristian Câmpeanu

The following two tabs change content below.

Cristian Câmpeanu

Latest posts by Cristian Câmpeanu (see all)

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.