CTP debutează în Al-Ahram

2

Cristian Tudor Popescu a sesizat, cu o intuiție politică vie, diferența: spre deosebire de Mubarak, Ceaușescu n-a asmuțit forțe de șoc civile împotriva demonstranților. Așadar, într-o disecție retrospectivă a tehnicilor dictatoriale de final, brutalitatea principială a lui Ceaușescu e surclasată de cinismul diabolic al lui Mubarak. Iată analiza comparativă, în cuvintele autorului:

”Dictatorul arab se dovedeşte mai abil decât amicul său Ceauşescu. Din orgoliu împins până la megalomanie, Ceauşescu a dat ordin de la început armatei să tragă în manifestanţii din Timişoara. Nici nu concepea că aceia care ieşeau în stradă strigând “Jos Ceauşescu!” sunt simpli cetăţeni sătui de el – îi credea în mod sincer nişte “huligani” manipulaţi de agenţi străini. De aceea nu a luat în considerare decât prea târziu ideea lui Ion Dincă “Teleagă” de a trimite muncitori din Vâlcea înarmaţi cu bâte să se bată patriotic cu revoluţionarii Timişoarei. (…)

Cu viclenie, mai mult sau mai puţin orientală, Mubarak şi-a anunţat retragerea candidaturii pentru alegerile din septembrie, declarând că va asigura transferul paşnic al puterii. (…) Imediat după apariţia televizată a lui Mubarak au ieşit ca din pământ, după zile în şir de manifestaţii antiprezidenţiale, grupuri organizate de susţinători civili ai dictatorului care s-au încăierat cu protestatarii.”

Comparația dezvoltată de Cristian Tudor Popescu e riguros exactă. Realitatea TV, o altă voce publică de mare probitate, a făcut foarte bine că a reluat remarcile lui C.T. Popescu. Păcat că excelenta observație a vigurosului comentator Popescu leșină prematur și nu merge pînă la capăt.

Într-adevăr, Ceaușescu n-a avut imaginația perfidă pe care o cere ordinul de atac în haină civilă. A avut-o altcineva, cu o brutalitate la care Mubarak nici nu visează: Ion Iliescu. Omul care a chemat minerii la București și a scos la lucru securiști pentru a dirija atacurile bestiale ale ”oamenilor muncii” împotriva ”golanilor” din Piața Universității.Mineriada lui Iliescu a devansat cu 20 de ani cămiliada lui Mubarak. Dar mineriada lui Iliescu a fost urzită și lansată la numai 6 luni după ”eroarea” lui Ceaușescu. Ce l-a făcut pe C.T.Popescu să își aducă aminte cu atîta pătrundere de metodele lui Ceaușescu și să uite cu totul mineriada lui Iliescu? Greu de spus. Mai ales în cazul unui jurnalist de fibră neînduplecată, un editorialist justițiar care – știut e – nu uită și nu iartă.

O ipoteză firavă: poate, articolele nepieritoare publicate de CTP în Adevărul, în iunie 1990. Mineriada care a călcat în picioare Bucureștiul pentru a propti regimul Iliescu și-a găsit atunci, în Cristian Tudor Popescu, teoreticianul acut și cronicarul drept. O mostră:

“Că pe 13 iunie a avut loc în Bucuresti o tentativă de lovitura de stat este un fapt a cărui negare nu poate fi discutată decată decît în termenii cretinismului sau candorii, după cum se exprima dl. Răzvan Theodorescu. (…) Ceea ce s-a întîmplat a doua zi în București, începînd cu primele ore ale dimineții, a fost o reacție tot atît de inevitabilă; spirala violenței, odată inițiată, urcă întruna. Aceasta reacție s-ar fi produs și în lipsa apelului prezidențial, care a avut ca principal efect diminuarea creditului de care se bucură Președintele și Guvernul. În aceste condiții, comportamentul grupurilor minerești și muncitorești nu a fost, nici nu avea cum să fie, pașnic.”

Valoarea considerațiilor de mai sus nu scade.

După 20 de ani, textul poate fi republicat în Al-Ahram.

  • Articole înrudite:

Ion Iliescu. Adevăratul program de guvernare (Gelu Trandafir)

PRELUAT DIN   Totul în scris

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

2 COMENTARII

  1. CTP (citez din memorie) : ” Campionul analizelor deraiate in momentele cruciale ale Romaniei”

  2. Tovarasul Silviu Brucan scria in anul 1946 in ziarul Scanteia : ” Nu poate sa mai mire pe nimeni ca scursorile bulevardului se simt atrase de studentii imbatraniti pe bancile Universitatii in paraginile gruparilor ” istorice “, cand fituicile acestora abundand in calomnii si injuraturi de cea mai joasa speta nu gasesc pentru efortul reconstructiei , ca si pentru munca de marire a productiei , decat dispretul parazitului care masoara toate lucrurile dupa propria-i lene ….RIPOSTA POPORULUI LA PROVOCARILE HULIGANICE DIN CENTRUL CAPITALEI arata cu prisosinta calea pe care merge Romania astazi ”
    Tovarasul Darie Novaceanu scria in ianuarie 1990 in aceeasi Scanteia ( acum Adevarul ) , despre primul miting de contestare al puterii comuniste reinstalata la putere : ” Nu , poporul nu se afla in acest spatiu al rusinii si oportunismului . La orele acelea poporul se afla in patria sa , in casele , in uzinele si pe campiile sale . Pe raurile si in muntii sai ”
    Un alt coleg de la Scanteia – Adevarul , al justitiarului CTP , scria in iunie 1990 , atacand cu manie proletara pe corespondentul agentiei France Presse care daduse informatii despre macelul facut de minerii lui Iliescu : ” E o jignire inadmisibila adusa celor care si-au parasit caminele asa cum au iesit din subteran , memancati si obositi , pentru a ajunge in Bucurestiul aflat sub teroarea bandelor neofasciste …. Cum va permiteti , domnule corespondent , ceea ce la dvs. in tara nimeni nu si-ar permite ? ”
    Dupa cum vedem CTP , acesta Constiinta Tiranica a Presei romanesti , s-a calit la focul propagandei si manipularii ce ardea constiinte, idealuri , sperante si principii in cuptorul de la Scanteia – Adevarul . Format in scoala creeata de ” marele ” sau inaintas , Silviu Brucan , invatand meserie de la acest maestru al propagandei care a fost Darie Novaceanu si imprumutand cat trebuie din stilul de procuror de lagar in Baragan a lui Sergiu Andon , nu trebuie sa mire pe nimeni ” jocul ” pe care-l joaca azi marele comentator de tenis . Cu tricoul murdar de noroi si cu o bata in loc de racheta , CTP , continua sa ne ” paseze ” de pe ecranul televizoarelor . Asa-i in tenis ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here