Daniel Uncu: Dizidenta Grindeanu – inceputul disolutiei PSD

Sa nu ne pacalim!

Grindeanu se misca bine, strategic. Nesperat de bine. A gasit si solutia pentru a debloca publicarea deciziilor semnate de el in MO si l-a readus in Palatul Victoria pe Victor Ponta. Pohta ce-a pohtit Viorel… In spate, afirma unele medii, compileaza de zor la un nou aranjament anti-Dragnea, inclusiv fostul condamnat penal, Adrian Nastase…

Pe cale de consecinta, cel cazut in dizgratia lui Dragnea & Co. a venit mai deunazi cu o lista completa a unui nou Cabinet… pesedist (!), reticent sau chiar ostil pe alocuri fata de delirul autocrat al capo di tutti capi. Si, asta in ciuda excluderii primului ministru din PSD! Logic, posibilii viitori noi ministri, adica cei care au raspuns „prezent!” la apelul premierului dezavuat de propriul partid, se autoexclud practic din randurile social-democratilor, prin intovarasirea cu cel mazilit. Cel putin, asta ar trebui sa se intample in logica nucleului dur al partidului. In acest caz, devine plauzibila formarea unei noi agregari de stanga pe esichier. Desigur, aceeasi Marie, cu o alta palarie. Mai spilcuita, mai trendy, mai dusa la scoala, dar la fel de toxica si de antidemocratica.

Nu vreau sa uitam, cumva: Grindeanu este cel care a aranjat semnarea nocturna, fara indeplinirea exigentelor in materie, a Ordonantei 13. Acest personaj, care acum face pe victima si pe „democratul”. In spatele lui, flancheaza Ponta si Nastase. Scabros si tragic. Comedia nu isi mai are locul aici. Cert este ca, daca manevra de coagulare a unei grupari disidente nu ii va iesi, Sorin Grindeanu are toate sansele sa dispara din spatiul public, defintiv.

Dragnea pare sa fi ramas, asadar, in off-side. UDMR-ul i-a zis „pas” si a intrat in noul Cabinet injghebat rapid de Grindeanu, dosarul sau penal merge inainte si, chiar daca minoritara, a aparut, iata, o certa opozitie interna, coagulata, la adresa dezagreabilului baron de Teleorman, in interiorul PSD. Un baron local, care delireaza mai nou despre „lovituri de stat” (?), in purul stil comunistoid, mostenit de la inculpatul Ion Iliescu. Ca sa intelegem, un pesedist ataca la baioneta un alt pesedist si asta se numeste, vezi, Doamne, „lovitura de stat”! La rigoare, cu alte cuvinte, in acceptiunea lui Dragnea, el insusi este STATUL si asupra lui se da lovitura.

Suntem deja in zona psihiatriei…

Aceasta tevatura nenorocita, daca exerseaza cineva vreun dubiu, nu are absolut nici o legatura cu vreo repozitionare fasta a PSD in relatia cu statul de drept si cu principiile democratiei consolidate, de tip liberal. Este vorba pur si simplu de o batalie intre doua gasti de stanga, din interiorul aceluiasi partid. Un partid, care si-a jucat ultima carte politica majora la alegerile de anul trecut. Asa cum scriam imediat dupa scrutinul din decembrie 2016, PSD si-a atins pragul de sus al capacitatii sale electorale la aceste alegeri, iar singura directie de „evolutie” de acum inainte este… in jos.

Cartea cea mai interesanta, care va fi de jucat acum este cea din mana Presedintelui Iohannis, care este foarte posibil sa achieseze la „varianta Grindeanu”, din lipsa de altceva. Daca face acest lucru, va consolida ruptura din interiorul PSD si va antagoniza si mai mult cele doua grupari, in defavoarea gastii lui Dragnea. O alta solutie tactica la indemana Palatului Cotroceni, care sa puna in dificultate majora stanga pesedista, nu pare a se contura in acest context.

Ramanem, oricum, pe receptie, caci galceava dintre cei doi stangisti incepe sa devina interesanta, ca posibil preambul la dezarticularea PSD…! Nicidecum, ca vreo tentatie a schimbarii logicii politice a stangii fesenistoide, care a arestat, a devalizat si a schilodit moral Romania in ultimul sfert de secol.

Sa nu ne pacalim!

Dan Uncu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.