Daniel Uncu: Singura optiune pragmatica: BOICOTUL!

  Print Friendly, PDF & Email

  1. PSD are 221 mandate de parlamentari, PNL are 99 mandate, ALDE – 29 de mandate, USR – 43 de mandate, PMP – 26 de mandate, UDMR – 30 de mandate iar minoritatile nationale (altele, decat minoritatea maghiara) – 17 mandate. Practic, social-democrații ar mai fi avut nevoie de doar de 12 mandate pentru a deține pe cont propriu majoritatea în Parlamentul Romaniei, dupa alegerile din 2016. In total, sunt 465 de parlamentari. Conform legii, 50% plus unu reprezinta numarul necesar pentru a forma majoritatea care sa propuna Guvernul, ceea ce inseamna 233 de parlamentari. Aceeasi cifra este necesara si pentru ca… o motiune de cenzura sa treaca de votul forului legislativ!

  Am facut aceasta introducere cifrica, pentru ca se vehiculeaza ideea – extrem de seducatoare, de altfel, pentru toti cei care gandesc si traiesc altfel decat in logica servitutilor de clan medieval a PSD – formarii unei noi formule de guvernare, sustinuta de o cu totul alta combinatie parlamentara, provenita din Opozitie, iar cifrele ne ajuta sa avem o imagine corecta asupra variantelor de lucru.

  Presupunand, asadar, ca Opozitia ar fi pregatita sa faca o asemenea propunere Presedintelui Iohannis (premier, echipa guvernamentala, program, o noua majoritate care sa sprijine Guvernul), sustinerea parlamentara pe care s-ar putea baza o atare intreprindere, ar putea fi urmatoarea la modul ideal:

  PNL – 99 mandate;
  USR – 43 mandate;
  PMP – 26 mandate;
  UDMR – 30 mandate;
  Alte minoritati nationale – 17 mandate
  ______________________________

  TOTAL = 215 mandate (!). Retineti, aceasta cifra!

  Opozitiei i-ar mai lipsi, asadar, inca 18 mandate – retineti si aceasta cifra (!) – pentru a forma o majoritate susceptibila a-i oferi sansa formarii Guvernului. Chestiunea minoritatilor nationale si cea a UDMR, raman insa in suspensie in realitate, avand in vedere modul in care aceste grupari au flotat imprevizibil de-a lungul anilor in negocierile pentru formarea guvernelor Romaniei. Dar, sa ramanem in varianta ideala a discutiei, asa cum am spus.

  2. Sa introducem acum in analiza, ideea seducatoare a formarii unui guvern de Opozitie, din perspectiva tevaturii provocate de motiunea de cenzura a PSD, impotriva… guvernului PSD. La prima vedere, pare interesant de remarcat, ca daca ne luam dupa afirmatiile unor pesedisti din „gruparea Grindeanu/Ponta/Nastase”, acestia ar conta pe 15 parlamentari PSD, care sunt gata sa NU voteze Motiunea „gruparii Dragnea”. Nu discut aici despre faptul ca ambele gasti sunt pline de puscariabili. Am facut-o cu alta ocazie. Nu despre asta discutam. Plecand, asadar, de la premisa ca ceea ce pretinde gruparea premierului este real si ca nu avem de a face doar cu o campanie de PR a Grindeanului legat cu lanturi de cladirea Guvernului, intrebarea care se pune este: ar putea cei 15 razvratiti sa sustina permanent si predictibil un viitor guvern al Opozitiei, contra PSD? Dupa 27 de ani analiza politica autohtona, imi este extrem de greu sa cred ca asa ceva s-ar putea intampla. Chiar si in cazul in care acesti 15 parlamentari ar parasi PSD si ar forma un grup „independent” in Parlament, posibilitatea sustinerii unui executiv de Opozitie, anti-Stanga si anti-PSD/ALDE este cel putin discutabila, daca nu cumva de-a dreptul ridicola. Dar, fie si daca ignoram realitatea si adunam cele 15 mandate ale pesedistilor la cele 215 mandate ale Opozitiei, deja existente (la modul ideal !), nici asa Opozitia nu va avea la dispozitie cele 233 de mandate necesare pentru a forma Executivul. Tot ar mai lipsi 3 (trei) mandate!

  3. Ar mai fi o varianta de lucru, la fel de teoretica…: fortarea alegerilor anticipate. Nu intru in amanunte procedurale, ca sa nu ma lungesc inutil. Ideea de baza este aceea ca fie si in cazul declansarii anticipatelor, sansele ca actuala Opozitie sa castige scrutinul si sa formeze Cabinetul sunt suficient de mici, pentru ca solutia anticipatelor sa nu poata fi luata in considerare in mod serios. Un sondaj de opinie IMAS, realizat in Aprilie 2017 si publicat in Mai 2017, sugereaza cu o marja rezonabila de eroare (+/- 3%) ca, in cazul unor alegeri imediate, 40,6% dintre romani ar vota tot cu PSD, 25,4% cu PNL, 8,2% cu USR si 8,5% cu ALDE. Oricat de reticent as fi ca analist, este greu sa presupun ca PNL, PMP, USR si UDMR vor achiesa la solutia anticipatelor cu o asemenea proiectie statistica – fie si incompleta – deloc incurajatoare, in ciuda trend-ului negativ pe care PSD il inregistreaza in ultimele 5 luni in intentiile de vot ale romanilor (49% in Ianuarie 2017 – 40,6% in Mai 2017). Strategia politica este o chestiune de profesionalism, pana la urma, si nu de entuziasm de tip wishful thinking…!

  4. Toate acestea fiind spuse, implicarea oricarui partid parlamentar in conflictul de tip mafiot dintre cele doua gasti pesediste, care isi disputa puterea in partid este pe cat de imorala, pe atat de lipsita de pragmatism politic. O mana de ajutor primita de la PNL, care sa se produca prin votul motiunii de cenzura a PSD, impotriva guvernului PSD, caderea echipei de la Palatul Victoria (acea echipa care a semnat in prag de noapte Ordonanta 13…!) devine inutila, din moment ce o atare debarcare a Cabinetului PSD NU asigura nici formarea ulterioara a unei majoritati parlamentare, care sa produca un alt Guvern, de Opozitie si nici nu produce efectele scontate in cazul fortarii alegerilor anticipate.

  Pe cale de consecinta, atat din perspectiva morala (perspectiva despre care am scris deja cu cateva ore in urma), cat si din perspectiva calculului politic, pragmatic, singura optiune a Opozitiei in pozitionarea sa fata de aceasta reglare de conturi din PSD – mascata in motiunea de cenzura – este BOICOTUL!

  Dan Uncu

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.