Deși acuzați că au fraudat statul român cu 2 mil. €, rușii de la Lukoil primesc reduceri de prețuri și contracte dubioase

0

După ce au acuzat Petrotel Lukoil de păgubirea României cu aproximativ două miliarde de euro, instituțiile statului dau o mână de ajutor companiei rusești, scrie digi24.ro. Operatorul național al rețelei de transport a țițeiului, CONPET, a micșorat tariful plătit de către Petrotel pentru țițeiul de import ce este adus la rafinăria Teleajen Ploiești, iar Oil Terminal, operatorul național prin care Lukoil derulează operațiunile de comerț exterior cu produse energetice la Marea Neagră, a acordat fără licitație companiei Petrotel Lukoil aproape jumătate din capacitatea sa de stocare din portul Constanța.

Compania rusă Petrotel Lukoil, deținătoarea rafinăriei Teleajen Ploiești, alimentată cu precădere cu țiței de import, va beneficia din acest an de o importantă reducere la tariful țițeiului transportat la Ploiești, în urma unui ordin emis de către președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Ieftinirea este suprinzătoare. Spre deosebire de Teleajen Lukoil, rafinăria Brazi, deținută de OMV Petrom, va achita un tarif de transport mai mare pe tona de țiței.

Ordinul 32 al președintelui ANRM, Gheorghe Duțu, emis la 2 februarie 2016, scade prețul de transport al țițeiului de import pentru zona Ploiești la doar 16 lei la tonă, pentru cantități mai mari de 100.000 de tone. Tariful este mult mai mic decât cele cuprinse în vechiul ordin, respectiv 13 din 2010, al președintelui ANRM. Acesta impunea un tarif de transport de 23,74 lei la tonă în cazul cantităților lunare cuprinse între 100.000 de tone și 150.000 de tone și de 20,91 lei la tonă pentru cantități de peste 150.000 de tone. Ieftinirea este și mai substanțială dacă se face comparația cu tarifele la această categorie practicate anul trecut (cuprinse între 23,06 lei/tonă și 26,18 lei/tonă, în funcție de cantitate).

În cazul cantităților mai mici, adaugă digi24.ro, se poate vorbi într-adevăr de o creștere a tarifului de transport. Astfel, pentru cantități transportate lunar mai mici de 100.000 de tone tariful crește de la 24,73-25 lei la tonă la 38 de lei la tonă, însă scumpirea nu afectează Petrotel Lukoil. Având o capacitate mare, respectiv 2,4 milioane tone anual, deci cu o medie lunară de 200.000 de tone de țiței, Lukoil Teleajen va beneficia de cele mai avantajoase tarife de transport.

Ieftinirea transportului de țiței nu este singura facilitate acordată companiei Petrotel Lukoil. Recent, compania de stat Oil Terminal Constanța, operator pe mare specializat în vehicularea țițeiului, produselor petroliere și petrochimice destinate importului și exportului, a semnat o înțelegere cu Petrotel Lukoil prin care pune la dispoziția rușilor o bună parte din capacitățile sale de stocare pentru acest an. Capacitățile de stocare acordate companiei Petrotel Lukoil în absența unei licitații sunt dorite și de alte companii ce derulează operațiuni de export/import cu produse petroliere în portul Constanța.

Potrivit unui anunț facut la Bursa de Valori, cele două companii au încheiat pentru 2016 un contract în valoare de 40 de milioane de lei privind prestare servicii și expediție pentru import/export țiței și produse petroliere.

„Nu există contract de închiriere efectivă a unei capacități de depozitare. Oil Terminal are contracte semnate în baza modelului de contract-cadru aprobat în baza Ordinului președintelui ANRM în care nu sunt specificate tarife de închiriere rezervoare”, afirmă conducerea Oil Terminal.

Mai mult, compania de stat și-a pus la bătaie la bănci mijloace fixe importante și și-a ipotecat o parte a creanțelor pentru a obține un certificat de antrepozit fiscal care va permite Petrotel Lukoil să nu plătească statului accize pe perioada în care produsele sale piețelor externe se află în depozitele Oil Terminal.

Ajutorul dat Petrotel Lukoil vine în contextul în care în care între compania rusă și statul român are loc o dispută privind operațiunile acesteia din România. În toamna lui 2014, Parchetul Curţii de Apel Ploieşti a pus sechestru pe clădirile şi terenurile companiei, dar şi pe rezervele de petrol din Portul Constanţa. Procurorii susţineau că au descoperit un prejudiciu de peste 230 de milioane de euro din spălare de bani şi evaziune în urma relaţiilor comerciale cu firme din Republica Moldova.

La 10 luni de la descinderile de la rafinărie, în iulie 2015, procurorii pun sechestru asigurător pe aproape două miliarde de euro, bani aflaţi în conturile din străinătate ale gigantului rus. Procurorii susţineau că Lukoil ar fi scos ilegal din ţară profitul şi ar fi decapitalizat astfel uzina de prelucrare a ţiţeiului. Ultimul şi cel mai de răsunet episod de până acum din dosarul Lukoil a avut loc la 17 ani de la cumpărarea rafinăriei de către investitorii ruși.

Cititi in intregime pe digi24Lukoil.ro

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here