Dragos Paul Aligica: 28 iunie 1940: Sa tinem minte acesta data. De fiecare data cand Rusia si Germania vorbesc in numele Europei si Pacii

O data care a intrat in analele abjectiei in istoria secolului 20: Pe 28 iunie 1940, România este fortata sa accepte ultimatumul din partea Uniunii Sovietice, prin care Basarabia si o parte a Bucovinei treceau sub ocupatie ruso-sovietica.

Cu atat mai mult azi, cand Romania este din ce in ce mai mult dusa pe calea amneziei istorice, cu o populatie abulica si lipsita de repere, condusa de o elita ale carei virtuti si constiinta patriotica sau civica sunt la fel de discutabile precum calitatea sociala si umana ce o reprezinta, cu atat mai mult asadar in aceste conditii avem obligatia sa tinem vie memoria faptelor si evenimentelor din trecut. Ele dau sens, explica si motiveaza care e treaba, durata si scopul vizitei, pe aici prin regiune, a acestei populatii, a acestui experiment geopolitic al modernitatii numit Romania.

Lucrarea instrumentata de Rusia Sovietica si Germania Nazista este o abjectie. In ceea ce priveste Rusia, era incununarea unei capodopere de ticlosie diplomatica executata cu cinism si lipsa celor mai mici scrupule pe toata durata anilor 30. Arhivele lasate in urma de diplomatii romani in exil documenteza cu precizie matematica cum s-a ajuns acolo, pas cu pas, ticalosie cu ticalosie.

Am tinut in mana dosarul facut de Titulescu pentru noi, pentru posteritate, in care a documentat totul, asa cum a fost, nota diplomatica cu nota diplomatica.

Ceea ce a facut Rusia/URSS in anii 30 in Europa si Europa de Est intru crearea conditiilor declansarii macelului mondial, pentru subminarea echilibrului geopolitic si distrugera civilizatiei est europene in plina modernizare, este ceva ce azi se trece delicat cu vederea. Dar URSS cu cinica diplomatie destructiva dusa atunci de imperialismul bolsevizat si bolsevizant este la fel de vinovata daca nu mai vinovata decat Germania si Italia pentru monstruozitatile puse in miscare.
Romania a fost victima unui joc sovietic mai larg de subminare a democratiilor europene (vechi si noi) cu jocul pe sub masa cu Hitlerismul, distrugerea stabilitatii geopolitice europene etc.. Dar modul in care Rusia s-a raportat la Romania este in sine o culme si studiu de caz exemplar al acestei abjectii. 28 iunie 1940: Sa tinem minte acesta data. De fiecare data cand Rusia si Germania vorbesc in numele Europei si Pacii. Ieri, azi, maine.

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.