Dragos Paul Aligica: Actuala elita europeana NU are solutii la problemele europene, dar acestea exista

NU este adevarat ca nu exista solutii la problemele europene. NU au EI solutii: Actuala elita europeana – politica, administrativa, mediatica si intelectuala. Sa nu-i lasam sa induca aceasta mema, aceasta asumptie, aceasta concluzie si stare de spirit. Pretentia ca ce ofera ei nu are alternativa si e optimul posibil in conditiile date.

NU au EI solutii si nici nu vor sa faca loc unei dezbateri deschise, oneste, realiste si transparente. Exista solutii pentru o Europa unita, democratica si liberala. Exista solutii pentru stabilitate si securitate.Exista solutii pentru un spatiu cultural si economic deschis, liber, civilizat si prosper, in care sa incapem toti -unitate in diversitate.
Exista solutii.

Dar aceste solutii -fie si doar ca formulare exploratorie in discutie libera- ar submina si delegitima actuala structura de putere si status care a cuprins intreaga Europa. Nu trebuie sa ne lasam intimidati de agresivitatea lor. De strategia lor de a cataloga si a inventa o demonologie aplicabila tuturor celor ce chestioneaza status qvo-ul. De strategia patologica a negarii realitatii si incercarii de a o camufla sub un bombardament retoric executat mediatic de acolitii lor media si intelectuali.

Exista solutii liberale, democratice. Dar ca sa putem discuta sau incepe sa gandim despre designul si aplicarea lor, trebuie sa incepem prin a recunoaste Problema. Si Problema este asta: Actuala elita europeana – politica, administrativa, mediatica si intelectuala si ideologia sub care isi camufleaza interesele si statusul.

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.