Dragos Paul Aligica: Asistam la un proces accelarat de subminare a democratiei occidentale

O nota pentru cititorii care persista in incercarea de a depasi barajul mediatic si de manipulare aflat intr-un varf de sarcina saptamanile acestea. DOAR pentru ei:

Indiferent de lozincile sub care are loc, rezultatul a ceea ce vedeti si nu va vine sa credeti si va scuturati capul si intrebati in jur daca numai dv vi se pare, este unul singur. Aveti dreptate: Asistam la un proces accelarat de subminare si deligitimare a democratiei occidentale de catre clasele conducatoare. Ironia este ca aceasta are loc in numele democratiei si este executata prin institutiile politice si mediatice occidentale, faruri si bastioane ale… democratiei.

In mod sistematic, din Berlin si Bruxelles pana la Londra si Washington, vointa populara este tinta unor eforturi de manipulare, distorsionare si subminare. Cand nu se reuseste, intreaga procedura liberala de functionare a partidelor si institutiilor publice este distorsionata, corupta si eludata pentru a impune deciziile si preferintele claselor dirigente.

Observati mereu si mereu acelasi pattern. Referendumurile sunt delegitimate prin campanii ce ataca insasi esenta notiunii democratice. Sau se cere refacerea si repetarea pana dau rezultatul dorit de clasa conducatoare.

Mari segmente ale populatiei, de multe ori pana la 50%, sunt stigmatizate si linsate mediatic pentru preferinte exprimate legal si democratic. Dreptul de libera expresie este constrans prin impunerea de coduri de vorbire sub amenintarea instrumentelor statului, controlate de comisari ai clasei conducatoare si ideologiei ei. Dreptul de asociere este sicanat.

Mass media actioneaza coordonat cu institutiile si purtatorii de putere in campanii publice de o ferocitate fara precedent, indreptate asupra propriilor cetateni. Apar institutii tot mai mari si mai puternice despre care ni se spune zambind ca „au un deficit democratic” dar ca nu trebuie sa ne ingrijoram, pentru ca se rezolva cumva…. niciodata nu e clar cum…

Se face baraj si bastion mediatic in jurul unor candidati care castiga prin frauda si coruptie nominalizari la pozitii in stat, in dispretul cel mai profund pentru cel mai elementar bun simt. Apare o clasa de experti care se specializeaza in a corecta pe baza „stiintifica” preferintele si cele mai intime comportamente si relatii interumane si care clasa opereaza in directa coordonare cu institutiile guvernementale si aparatul mass media.

Si lista poate continua.

Si toate astea ne sunt prezentate tuturor drept apogeul democratiei. E de mirare ca marea majoritate a publicului va ajunge curand in punctul in care isi va baga picioarele in ea de idee democratica?! Nu, nu este. Asta se intampla sub ochii nostri. Uitati-va bine. Fiecare noua zi aduce un nou pas inainte pe aceasta cale.
Unde este clasa intelectual-academica in aceasta poveste sordida si deprimanta? Va las pe dumneavoasta sa raspundeti la acesta intrebare. Uitati-va in jur si trageti concluzia. Cand vuietul, praful si fumul se vor mai linisti, sa stim unde suntem in noul peisaj si de unde o luam.

Acum, si cu asta inchei: Multi cititori mi-au cerut precizari cu privire la pozitia mea. Un singur raspuns: Am fost si raman un democrat si un liberal pe stilul vechi, cel in care democratia si liberalismul insemnau ceva concret institutional, ideologic si procedural si nu erau doar flamuri propagandistice care flutura dupa cum bate vantul intereselor si preferintelor unei clase conducatoare sau alta. Asta e tot.

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.