Dragos Paul Aligica: Au fost Alegerile din SUA influentate decisiv de rusi? Interbari pentru formatorii de opinie

Am invatat ca editor al operelor lui Herman Kahn si in calitate de cercetator cu acces privilegiat in arhivele sale urmatorul lucru, si acum citez din Kahn, care era la vremea aceea la RAND corporation si avea reputatie de genialoid: „Diferenta dintre mine si ceilalti -poate mai dotati decat mine in privinta IQ-ului- este ca atunci cand gandesc la un lucru, gandesc pana la capat”.

Ce inseamna asta? Inseamna ca in orice teza, problema, analiza urmezi logica pana la capat, nu te opresti in drum. Iti pui intrebari si analizezi implicatiile raspunsurilor fara a te declara satisfacut pana nu ajungi sa epuizezi chestiunea, ajungi la capatul ei, in infundatura de unde nu se mai poate merge.

De exemplu. Daca vezi circulata teza ca Alegerile din SUA au fost influentate decisiv in rezultat de rusi, iti pui intrebarea:

1. Ce evidenta empirica concreta exista?
La o privire atenta daca esti o persona cu bun simt si respecti logica si evidenta empirica spui asa: ” Nu exista inca evidenta empirica deci ar trebui ca sa ma port ca atare. E o ipoteza, nu o certitudine. Astept.”

Dar in acelasi timp iti pui si intrebarea:

2. Cum ar putea/trebui sa arate aceasta evidenta empirica? Ca sa stiu ce caut, sau ce se cauta.
Abia acum incepi sa gandesti problema. Daca esti formator de opinie roman si nu ti-ai pus pana acum aceasta problema inseamna foarte probabil ca NU ai gandit niciodata serios la chestiune. Ca pana acum nu ai folosit de fapt creierul ca sa abordezi problema. NU conteaza daca esti pro sau contra, nu conteaza ce ideologie ai. NU despre asta e vorba. E vorba ca in mod fraudulos te prezinti publicului si ii induci opinii fara ca tu sa iti fi facut temele. Tema ta e sa gandesti inainte sa te pronunti sau sa tipi.

Odata ce ai pus intrebarea 2, apare insa automat -daca gandesti, DACA- urmatoarea intrebare:

3. Cum ar arata un scenariu plauzibil in care alegerile sunt distorsionate in directia presupusa de ipoteza mea?
Din nou, gandire: care e mecanica unui proces prin care -dat fiind colegiul electoral, sistemul insitutional american- se ajunge la anumite rezutate? Atentie: rezultatele sunt NUMERICE, CANTITATIVE si dat fiind sistemul colegiului electoral, chiar LOCALIZABILE. Deci estimarea si modelul estimarii sunt mai simple, nu chiar tehnic-imposibil de imaginat.

In ceea ce ma priveste NU am vazut niciodata pe cineva capabil sa explice cele de mai sus sau sa aduca evidenta. Nici macar NU am vazut incercand sa gandeasca cum ar putea arata evidenta empirica structurata la un model, oricare. Gandire pana la capat. Asta e tot.

NU iau o parte sau alta in disputa. Ca sa-l citez pe Hermna Kahn din nou: ” I am not for this or that, I am pro-thinking”. Nu sunt nici pentru o parte in disputa nici pentru alta, sunt doar de partea gandirii: „Mai oameni buni, voi intelegeti ce spuneti? Ati gandit sau doar vorbiti?”

Faptul ca sustin ca anumite standarde minimale de logica si evidenta empirica sa fie respectate de formatorii de opinie si comentatorii de politica externa e un simplu act normal, o curtoazie profesionala.

PS
Sa ne fereasca Dumnezeu ca sa ganditi la fel problemele de securitate sau de razboi si pace ale Romaniei in caz ca se va intampla ceva. E jale.

Dragos Paul Aligica

Un gând despre “Dragos Paul Aligica: Au fost Alegerile din SUA influentate decisiv de rusi? Interbari pentru formatorii de opinie

  1. lefitst media si democratii cu cinism fac asta pentru ca vor sa aiba avantaje politice la alegerile midterms. nu vor avea. lumea in michigan , texas etc. nu e prea interesata.

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.