Dragos Paul Aligica: Capitalismul e o chestie grea. La fel cum e si democratia. Prietenii si aliatii lor sunt cu adevarat putini

Print Friendly, PDF & Email

Vedeti, de asta n-are ursul coada: Suntem iar chemati sa sarim in apararea sectorului privat, firmelor si corporatiilor nationale si internationale care au privilegiul sa opereze prin zona asta, guvernata de astia. Iar ii pun astia in pericol: Sariti, oameni buni!

Acum, ce sa zicem: Sarim, ce-o sa facem?! Dar noi astia care suntem familiari cu vechea problema a actiunii colective si dilemele ei in sectorul public, cei care intelegem chestia cu interesului comun -in care unii contribuie si sar iar altii doar beneficiaza- nu putem sa nu sesizam ironia. Daca sari: esti iar prost. Daca nu sari, iese prost. Dilema colectiva. De aici niste intrebari elementare:

Vorbim aici despre acelasi sector care de 20 de ani se dovedeste inacapabil sa isi creeze o infrastrutura mediatica, intelectuala si institutionala care sa-i apere interesele inteligent si transparent?

Vorbim despre capitalistii care fac free-riding (adica fac blatul) la greu pe un mediu de opinie publica pro-piata (sau cel putin nu toxic pana la sufocare) la sustinerea caruia nu numai ca nu contribuie dar la subminarea caruia activeaza oportunist sistematic si iresponsabil?!

Vorbim despre corporatiile si firmele care se rup figuri CRS si business ethics mancand cu polonicul bulshit correct politic prin traininguri si campanii de PR, in vreme ce intretin prin reclame televiziuni care reprezinta cel mai nociv element anti-democratic, anti-capitalist si anti-bun simt din acesta tara, santajisti ordinari care in mod normal ar trebui sa fie desfiintati si trimisi pachet dupa gratii?!

Vorbim despre astia care alimenteaza prin sponsorizari, reclame si parteneriate media climatul de opinie dezastruos care a facut posibila acesta guvernare?! Pai astia nu fac decat sa culeaga ce au semanat, nu?

Stiu: nu toti, nu toate firmele, nu toate corporatiile. Dar exact asta e frumusetea dilemelor actiunii colective. Unii fac si altii trag. Si invers. Si la urma unii termina de fraieri iar altii -cu intereseul public si al lor aparat- isi vad de treaba cu interesul propriu, rupandu-se in figuri CRS si business ethics tragand tare cu bulshit correct politic prin traininguri si campanii de PR.

Capitalismul e o chestie grea. La fel cum e si democratia. Prietenii si aliatii lor sunt cu adevarat putini. Iar daca e sa o luam dupa fapte nu dupa vorbe, in Romania se vede clar, aici si acum cum stau lucrurile. Unde sta, in mare si in general „Sectorul Privat”, e evident. Ca daca ar fi altfel, altfel ar fi lucrurile, nu? Si s-ar vedea la fel de clar si n-ar fi nevoie sa sarim iar in mobilizare nationala sa-i aparam de propria iresponsabilitate sociala corporata, oportunism si indolenta…..

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.