Dragos Paul Aligica: Ce se intampla pe Facebook este o agresiune la adresa bunului simt si libertatii de expresie. NU parasiti zona

Print Friendly, PDF & Email

Un raspuns la o intrebare pusa in multiple moduri in ultimele zile:

1. Este adevarat ca ceea ce se intampla pe Facebook este o agresiune la adresa bunului simt si libertatii de expresie. Un abuz asupra bunei credinte cu care ideea de retea sociala bazata pe infrastructura IT a fost imbratisata si sustinuta de publicul larg. Aveti dreptate sa fiti revoltati si scarbiti -asa cum aveti dreptul sa va puneti intrebari cu privire la cum s-a ajuns aici.

2. Acestea fiind spuse, NU este INCA momentul sa va inchideti conturile. In acest moment se intra intr-o faza noua si ne place sau nu, aici se va da prima mare batalie din razboiul pentru viitorul libertatii de expresie si de gandire in fata noului totalitarism reprezentant de oligopolul si monopolul gigantilor IT si al aliatilor lor politici si din mass media.

3. Ne place sau nu, aici ne-au adus evolutiile tehnologice si sociale: aici e campul de batalie si suntem obligati sa jucam pe terenul adversarului. Am contributi cu totii -pro bono, cu buna credinta si entuziasm- la crearea unui monstru – unor monstrii de fapt-, i-am imbogatit si potentat, le-am dat capacitatea de a raspandi si aplica ideologia lor totalitar-juvenila. N-am dorit asta dar acum s-a intamplat. Acum trebuie sa vedem ce putem face ca sa reparam ce e de reparat…

4. Atat timp cat o retragere in masa, urmata de un reset al jocului si reconstruirea unor noi retele in afara controlului si exploatarii lor nu sunt inca posibile, singura modalitate de a raspunde agresiuniii si abuzului este momentan aici, facand in mod sistematic – pe infrastructurile si networkurile lor – opozitie gigantilor IT si noului totalitarianism ce il reprezinta. Puteti sa le faceti mai mult rau ramanand aici in stare de fronda continua demascand zi de zi abuzurile, coruptia lor, fraudele economice, politice, financiare, ideolgice, decat daca va retrageti.

5. Ceea ce nu se prea stie inca public este ca in acest moment gigantii noului totalitarism se confrunta cu incepututile unei reactii publice SI POLITICE impotriva lor si practicilor lor. In Washington DC -in noua administratie si nu numai- se pune din ce in ce mai pregnant problema activarii unor masuri antimonopol si de reglementare. Este un razboi pe cale sa izbucneasca si ceea ce vedeti sau simtiti acum pe conturile proprii e legat cumva de aceste miscari. Armate de lobbisti finantati de cei vizati au descins in roiuri in ultima vreme aici, in capitala americana, si o serie de manevre complicate coordonate de ei -disperati ca isi pot pierde privilegiile- sunt acum in desfasurare.

E mult de spus aici… Ma opresc insa repentand: NU parasiti zona. Ajutati cauza nu retragandu-va in pustia nontehnologica a secolului 19 ci ramanand aici in stare de fronda continua demascand zi de zi abuzurile, coruptia lor, fraudele economice, politice, financiare, ideologice. Documentati-va si aduceti constant argumente, dovezi, puncte de vedere sau pur si simplu reactii viscerale privitor la abuzurile, iresponsabiliatea, excesele, fraudele si strategiile lor. Aparati-va prietenii si cunoscutii cazuti victime abuzurilor lor. Imaginea abuzivilor giganti IT trebuie sa fie prima care sufera. Adevarul despre ei trebuie cunoscut. Apoi vom vedea ce va mai fi… Lucrurile sunt in miscare…


Iata cum functioneaza si ar fi comic daca nu ar fi tragic: Profesorul Vladimir Tismaneanu -asa cum stiti un expert in totalitarisme – pune ieri o nota absolut academica si in linia sa normala- pe care o ilustreaza cu doua fotografii: Hitler si Lenin.

Spre stupoarea sa, Facebook invocand „standardele” sale, decide sa retraga fotografia lui Hitler. O lasa bineinteles pe cea a lui Lenin. Profesorul Tismaneanu este evident socat: Preda semestrul acesta un seminar despre Compararea Comunismului si Fascismului.

Absurdul situatiei este atat de evident si strigator la cer ca nu mai are nevoie de comentariu. Nici macar nu mai este despre fascism sau comunism. Este despre metoda prostiei universale formalizata in IT si ca atare este aproape de ras: „du mécanique plaqué sur du vivant”.

Bergson plus Kafka plus Orwell.

Aici s-a ajuns. Si acesta este doar inceputul: prostia umana combinata cu lacomia, iresponsabiliatea, dezaxarea ideologica si lipsa de bun simt….
Am alimentat toti cu buna credinta crearea unor monstri….

Dragos Paul Aligica

Un gând despre “Dragos Paul Aligica: Ce se intampla pe Facebook este o agresiune la adresa bunului simt si libertatii de expresie. NU parasiti zona

 1. „Am alimentat toti cu buna credinta crearea unor monstri..”
  Nu pot sa uit pozitionarile stupide ale domnului profesor Tismaneanu in anul de gratie 2016 in problema alegerilor din State. A ajuns la performanta de a vedea fascism peste tot pe unde trecea Trump si, pe de alta parte, democratie autentica in tabara „responsabila”, a celor cu „standarde”!
  Vopsea gardul stiind foarte bine ca inauntru era leopardul. A preluat inclusiv retorica imbecila a establishmentului si MSM-ului de demonizare a lui Trump.
  Ei uite, ca acum l-a muscat de mana „leopardul”! I s-au aplicat standardele pe care le aplica el „fascistului” Trump.
  Foarte bine!
  Poate invata ceva din „practica” .
  Ca vad ca la teorie se pricepe brici.
  Eu as schimba putin propozitia domnului Aligica:
  Am alimentat toti cu buna stiinta crearea unor monstri….

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.