Dragos Paul Aligica: Controversa legata de Acordul de la Paris – alta isterie indusa mediatic ce va fi curand uitata

Print Friendly, PDF & Email

Controversa recenta legata de Paris, ca toate isteriile induse mediatic, cu Cearli, cu leul, cu Grecia, etc etc va veni si va trece, in totala irelevanta practica. Morala fabulei este cred urmatoarea:

1. Machiavelismul a devenit doctrina politica dominanta a postmodernitatii. Nu conteaza daca o politica publica are sau nu efectele intentionate. Conteaza imaginea, conteaza marketingul si PR-ul conteaza sa aburesti din vorbe si gesturi pe cineva, sa te faci ca te faci, si altii sa creada. Sau sa se faca la randul lor ca te cred…. intr-un cerc vicios.

2. Pe cine pacalim in cazul asta? Pe noi insine, ca umanitate. Daca asta e o problema reala si urgenta trebuie sa ne comportam ca atare. NU o facem. Ceea ce sussemnatul si altii ca mine spunem este ca daca lucruruile sunt asa grave si urgente, clasa politica si liderii de opinie trebuie sa se comporte altfel decat pana acum. NU poti sa spui ca treba e gravissima si sa vii apoi cu solutii de tipul glumei de tratat. Sau cu comportamente zilnice publice si private care neaga exact ceea ce sustii privind gravitatea si urgenta crizei.

Obiectivul nostru global trebuie sa fie sa rezolvam problema climei, acceptand definitia problemei data chiar de cei ce ne spun ca e o problema sub autoritatea expertizei. O rezolvam? Nu. SI atunci?

Sa ne hotaram: Conteaza cauzal si concret Parisul ca rezolvare sau e ceva doar simbolic, un instrument psihologic sau diplomatic? Nu putem sa pretindem si una si alta in acelasi timp si sub acelasi raport.

3. Machiavelismul spiritului vremii: Scopul scuza mijloacele. A devenit atat de natural ca e a doua natura. Nici nu se mai observa. Hai sa ne facem ca facem AIA ca de fapt sa putem sa zicem sau faceam AIALALTA si in felul asta sa-i manevram sau sa le inchidem gura alora sau celorlalti. Politica externa, politica interna e plina de astfel de manevre, de scheme toate rostogolite si sustinute pe canele mediatice, de jurnalisti care nu mai stiu care e diferenta intre profesia lor si cea de propagandist.

Ne aducem din cand in cand aminte prin valuri de isterie publica conjuncturala ca exista probleme:

Siria, razboi in Orient, refugiati? A mai auzit cineva ceva despre acesta preocupare umanitara urgenta? I-am mai vazut cineva spunand ceva despre atrocitatile continue de acolo etc. pe cei care se rupeau de ingrijorare si umanism? NU. Isterie propice indusa mediatic.

Echilibrele, deficitele, crizele monetare europene. A mai auzit cineva ceva despre acesta preocupare urgenta ? I-am mai vazut cineva spunand ceva despre problema pe cei care se agitau pe aici atunci. NU. Isterie propice indusa mediatic.

Schimbarile Climatice. Agitatie azi, politic si mediatic indusa. Va mai auzi cineva ceva despre acesta preocupare urgenta maine? NU. Maine va fi alta isterie propice indusa mediatic. Doar din cand in cand, in context politic, va avea loc o reactivare machiavelica a chestiunii.

Si uite asa ne furam singuri caciula pretinzand: ei ca sunt lideri si formatori de opinie, noi ca suntem cetateni informati si responsabili.

Hai sa fim seriosi.

PS Ahh si sa nu uit Rusia, domnule. Nu de mult ne linsau pe cei care aveam ceva de spus critic despre Rusia si Putin. Azi cei care nu stiau cum sa ne mai ponegreasca ca retrograzi si anti-intelegere intre popoare si fosile de razboi rece acum sunt cei mai inversunati anti rusi si anti-putinisti. Ne explica cum e treaba cu Putin. Ca sa vezi!

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.