Dragos Paul Aligica: Disperare. Despre „stirile false”, ramane cum am stabilit

Print Friendly, PDF & Email

2 Noi 2017 Asa cum ati vazut, continua circoteca cu Rusia, Putin, Facebook, Google… Este unul dintre cele mai penibile momente ale istoriei politice a SUA si a lumii civilizate. O insulta la adresa bunului simt si inteligentei publicului. O bataie de joc la adresa democratiei. Audiere Facebook si Google, campania de PR si manevrele cenzoriale si propgandistice demonstrative montate cu prilejul acestui moment -care au facut victime si in sfera de limba romana- , trocurile si targurile penibile in care libertatea de expresie este matrasita in vrac si cu bucata intre politrucii de stat si cei corporati, sunt un episod grotesc care va intra in analele iresponsabilitatii politice si corporate, un studiu de caz in abuz si patologie politica.

Anul trecut, pe 16 Decembrie, 2016 ·postam urmatoarele:

Disperare. Asa trebuie citita noua poveste cu „stirile false”, a caror depistare si semnalare a devenit functia… Facebook si a altor astfel de retele, mai nou. Da, ati citit corect. Ce se intampla de fapt e o poveste tipica despre marirea si decaderea unui un monopol tipic: Monopolul Propagandei.

Monopolul Propagandei era detinut pana recent de Centrala Occidentala care, in conjunctie, (de la Pravda de Iorca Noua pana la twitter), controla atat ca substanta cat si ca platforme si canale cam 90% din fluxurile relevante. De la acesta inaltime au escaladat abuzul mediatic, informatic si politic pana au ajuns anul acesta la nivele incredibile, neatinse niciodata intr-un sistem liberal-democratic occidental. Nivele care prin sofisticare tehnica si manipulativa depaseau orice comunistii sau fascistii ar fi putut face- data fiind lipsa mijloacelor tehnologice.

Restul este o poveste de manual despre cum pier monopolurile: o combinatie de progres tehnologic plus o reactie in constientizare a celor abuzati, datorita escaladarii abuzului, in cazul de fata impotriva perceptiei realitatii insasi. Rezultatul il vedeti: de cateva saptamani sunt disperati. Nu pot crede, intelege ca au pierdut controlul manipularii si setarii agendei publice. Nu pot intelege ca Realitatea are niste legi ale ei si ca nu o poti forta la nesfarsit in sabloanele si memele propagandei. Panica in confuzie ii face acum sa recurga la gesturi diperate.

Vor sa mute politia gandirii si comunicarii pe retelele sociale: direct si nemediat. Vor sa se interpuna in retelele sociale si sa faca deschis si agresiv ceea ce pana acum faceau decat timid si tacit, pe furis.

Ce va urma este usor de anticipat: O spirala a propagandei si delegitimarii. Daca ei cred ca oamenii nu vor raspunde spontan la aceasta escaladare cu propria lor escaladare, nu fac decat sa dovedeasca ca nu au inteles nimic si ca problema lor cu realitatea si natura umana are dimensiuni epice, probabil patologice.

Asa scriam atunci si ramane exact cum am stabilit…

Dragos Paul Aligica

P.S. Michael Kosinski despre Fake News

urmariti intrega conferinta la https://www.c-span.org/video/?428570-1/big-data-politics

Un gând despre “Dragos Paul Aligica: Disperare. Despre „stirile false”, ramane cum am stabilit

  1. Un clip care le demonteaza aberatiile lor cu Guccifer 2.0. Sper ca nu au uitat cand ziceau ca Rusia a hackuit email-urile de la Wikileaks. Lucru despre care acum se pare ca nu mai zic nimic, insa propagandistii patriei inca repeta aceasta placa ca si cand ar fi adevarata, si nu s-ar fi demonstrat clar ca acele fisiere de la DNC au fost transferate local, pe un UBS stick, si nu au fost furate de pe internet. Despre campania de intoxicare facuta de Guccifer 2.0 (unde Romania a fost acuzata aiurea de aceste lucruri) nimeni nu spune nimic. Nici autoritatile statului de la noi nu au curajul de a spune aceste lucruri, nu cumva sa deranjeze operatiunea de intoxicare si deturnare facuta de Hillary, desi a trecut de atunci peste un an.

    https://youtu.be/5ZNAbPNKCKk

    https://theforensicator.wordpress.com/2017/08/01/the-need-for-speed/

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.