Dragos Paul Aligica: Germania si Rusia raman principalele surse de insecuritate in Estul Europei

„Angela Merkel ar fi suparata pe tarile din estul si centrul Europei, care se opun vehement cotelor obligatorii de refugiati, cancelarul german fiind iritata de faptul ca acesti membri ai UE pledeaza pentru „solidaritate” in fata amenintarii reprezentate de Rusia si de presedintele Vladimir Putin, insa resping sa ia asupra lor din povara crizei refugiatilor”, potrivit The Guardian preluat de Hotnews.

dragos paul aligicaDeci scurgere strategica de informatie la presa. Se dau semnale. Citesti sinu-ti vine sa crezi. E atat de stupida, infantila, iresponsabila, ridicola pozitia si modul in care e exprimata, ca nici nu stii de unde sa incepi sa critici. E sub orice critica.

Sa amintim totusi ceva important relativ la pozitia asta. Sa reamintim ca NICIODATA dar NICIODATA Germania nu a fost furnizor de securitate si solidaritate in Estul Europei in ultima suta si ceva de ani. Din contra: In marea schema a lucrurilor, Germania alaturi de Rusia -in varii moduri si contexte, prin comisiune si omisiune- au fost si raman principalele surse de insecuritate, incertitudine si instabiliate in Estul Europei. Nimeni nu cred ca o sa mai intretina iluzia cum ca se asteapta de la Germania solidaritate si securitate in Estul Europei in acest moment. Zi de zi, conducerea la varf a Germaniei infirma acest deziderat.

Prima la mana, tocmai s-a demonstrat din nou ca indiferent de contextul istoric, o forma de autism geopolitic si egocentrism sta gata sa izbucneasca de sub poleiala pluralista si democratica a politicii europene germane, la prima clatinare. Si doi la mana: cu ce? Cu ce poate Germania sa asigure securitate si stabilitate? Cu ce resurse si instrumente? Cu blaturi cu Rusia? Cu negocieri peste capul Est Europenilor? Cu batutul cu pumnul in masa sfidand minime regului de procedura si de bun simt si de diplomatie elementara? Calcand in picioare lectiile istoriei Estului Europei si a rolului nefast jucat de Germania in ultima suta de ani aici si aiurea in Europa?

Dragos Paul Aligica

3 gânduri despre “Dragos Paul Aligica: Germania si Rusia raman principalele surse de insecuritate in Estul Europei

  1. Corecta analiza.Germania este revansarda.I s-a urcat la cap Puterea din UE.Si se crede iar ,cu aroganta ,cu nesimtire o PUTERE ,superioara celorlalte state europene..Sprijin neconditionat a avut si in cel de al doilea razboi mondial din Rusia..Se repeta scenariul,oare??Revansarzii ramasi cu nostalgia absoluta a suprematiei au renascut din cenusa nazismului ??
    Din nefericire,Romania nu mai are o voce care sa se opuna categoric obrazniciei Germaniei care se da stapana.STOP.atit ar trebui sa deschida gura un roman…un decident..

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.