Dragos Paul Aligica: Mic indreptar de termeni elementari, pentru uzul Sicofantilor Facebook si ai noii Politii a Gandirii

Print Friendly, PDF & Email

Mic indreptar de termeni elementari, pentru uzul Sicofantilor Facebook si ai noii Politii a Gandirii.

Azi: Libertatea Constiintei.

Ce este aia.

Si cauza pentru care cei din vechime spuneau ca este un Drept Inalienabil.

Cand vorbim despre Libertatea Constiintei vorbim despre primul si cel mai profund drept al omului, piatra pe care se ridica intregul edificiu al doctrinei liberal-democrate moderne. De acolo a plecat TOTUL.

Logic si istoric intregul sistem modern de guvernata cu drepturile si privilegiile aduse celor ce participa la el, se bazeaza pe si se trage din identificarea constiintei individului ca spatiu inviolabil puterilor acestei lumi. Cei din vechime au castigat intai razboiul (si a fost unul prelungit si real) ca sa asigure libertatea de constiinta. Adica scoaterea credintelor, valorilor si actelor de constiinta in afara interferentei: regilor, statelor, autoritatilor, sefilor, patronilor, guvernelor, organizatiilor, si prin extensie actualizata, a jupanilor facebook si ai politiei politice a gandirii corecte si progresiste.

De acolo, in secolul 16, au pornit reconquista sferelor liberatatii, extinzand treptat domeniul liberatii, intai la libertatea de a exprima şi publica opinii, considerata practic inseparabilă de libertatea de gândire, apoi la libertatea de a te asocia in conformitate cu ce iti dicteaza constiinta samd. Si tot asa, pana cand azi, in secolul 21, orice specimen fara constiinta si fara urma de gandire dar cu cont de facebook beneficiza de acest drept inalienabil si de altele, pe care nici macar nu le cunoaste dar pe care se simte dator din servilism si stupiditate reflexe sa le vestejeasca de la inaltimea contului respectiv.

Cum gandeau, mai precis, cei din vechime: Gandeau ca omul pentru a putea fi responsabil in fata lui Dumenzeu si a semenilor sai de actele sale, trebuie sa fie suveranul si autorul propriilor decizii morale. Ca a forta constiinta individului sa acepte credinte si valori pe care aceasta le refuza, inseamna a-l anihila moral, a-l anula ca individ, ca persoana. De asta suveranitatea si intangibilitatea constiintei proprii e o libertate sau drept Inalienabil. Nu poate fi instrainata, anulata, fara a distruge insasi esenta umana a celui care ii este victima.

Nu e vorba doar de moralitate. Esenta politica a unui individ vine din libertate si responsabilitate. Ordinea politica a libertatii si democratiei sta in exact aceasta asumptie. Creste din constiinta morala si religioasa libera, din libertatea de gandire si credinta. Nu poti construi o societate libera pe abuzul si distorsionarea constiintei membrilor societatii. Exista o sfera in care nicio putere lumeasca nu poate si nu trebuie sa incerce sa interfereze.

Asta e tot. Despre asta vorbim aici: Despre ofensiva fara precedent istoric asupra libertatii de constinta si expresie ce are loc sub ochii nostri. Pe toate canalele, cu noi mijloace tehnice si noi justificari ideologice. Dar noi preferam sa ne prefacem ca nu vedem. Suntem prea destepti si avansati ca sa intelegem notiuni depasite cum e libertatea de constiinta si expresie. Suntem in era Facebook, nu? Progres.

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.