Dragos Paul Aligica: Noua generatie de aspiranti la elita politica NU gandeste, nu vorbeste si nu are atitudini democratice

Ieri [8 iunie 2017] am asistat din nou la doua noi lectii, din lungul sir de lectii date de anglo-americani cu privire la ce este Democratia. Place sau nu, asa functioneaza sistemele democratice: cu conflict institutionalizat si ritualizat, cu expunere publica, cu natura umana implicata in viata publica la toate nivelele, cu toate greselile, nebuniile si scaderile ei, cu accidente si surprize date de oameni, statistica, demografie, credinte si obsesii. Dar mai ales cu masele, cu prostimea, cu aia multi si nesofisticati asezati intr-o pozitie de decizie si ca referinta publica ultima. Fapt ce schimba totul.

Democratia poate fi caraghioasa, poate gresi, e imperfecta si greoaie, uneori absurda dar pana la urma este…. Democratie: Cel mai imperfect sistem de guvernare in afara de toate celelalte.

Este bine sa amintim aceste lucruri. Pentru ca din mijlocul nostru s-a ridicat si se ridica vazand cu ochii o noua elita antidemocratica, oameni ambitiosi ce aspira la a fi figuri publice si care pretind ca vorbesc in numele democratiei dar a caror doctrina reala este altceva: elitismul administrativ dublat de un machiavelism epistocratic.

Puteti vedea germenii ei si in tara.

Imi pare rau sa o spun dar atitudinile, pozitiile si valorile majoritatii noii generatii de aspiranti la a deveni elita politica pe filiera ONG si apoi, mai sus, pe filiere sau in relatii “europene”, NU reflecta nici intelegere si cu atat mai putin apreciere a democratiei. NU gandesc, nu vorbesc si nu au atitudini democratice reale.

NU spun ca e bine sau rau. Constat:

Viziunea lor despre guvernanta este un mega stat administrativ – o birocratie luminata administrand o masa de retardati ideologic si uman, masa pe care ei au misiunea sa o educe si conduca spre progres, folosindu-se din cand in cand de sarlatania iluzorie a “alegerilor libere”. Ideea de a consulta si cere mandat publicului este deja, observati, pe fata inlocuita in mintea si discursul lor. Avem acum dominanta notiunea de pseudoconsultare populara in care rezultatele corecte trebuie extrase de la public prin inginerie electorala si marketing politic.

Deja ei se identifica NU cu poporul roman – potentiali reprezentati si mandatati de acesta- ci cu „elita europeana” si misiunea acesteia (oricare ar fi asta, ca momentan nu e clar ce misiune au in afara de aceea de a-si consolida puterea prin denigrarea si marginalizare a tot ceea ce contravine acestui scop).

Desi si angloamericanii sunt si ei dusi mult pe drumul asta, la ei tot mai au un zvac democratic. Traditie cu radacini mai vechi si mai puternice.

Regret sincer, ca un cercetator si sutinator al asociatiilor voluntare si ONG-urilor si sectorului nonprofit ca elemente centrale in sistemul de guvernanta liberal-democratic, sa constat ca in Romania acestea au devenit sursa principala de lideri antidemocratici si de atitudini si idei antidemocratice de noua generatie, spalate, sofisticate si calibrate de noua birocratie politic admnistrativa europeana.

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.