Dragos Paul Aligica- Paris: este nevoie de masuri mult mai radicale daca riscurile sunt de urgenta anuntata

Print Friendly, PDF & Email

Cum se gandeste serios despre amenintari, riscuri, catastrofe, dezastre? Altfel spus: cum abordam problema daca in afara de isterie, poze de formatori de opinie si rupere in figuri si bagat singuri in seama, chiar vrem in mod sincer si serios sa tratam problema climatica si a mediului sau alte amenintari si pericole colective?

Primul pas: Gandim. Iata aici o posibila formula:

1. Determinam operational ce inseamna „dezastru” mai precis.
2. Determinam structura cauzala in generarea „dezastrului” ca sa putem opera eficient in preintampinarea sau stoparea lui.
3. Determinam maleabiliatea variabilelor – instrumentale si tinta- (Cauzalitatea si maleabilitatea variabilelor sunt lucruri diferite!)
4. Determinam probabilitatea ca dezastrul respectiv sa se intample.
5. Calculam pe baza (4) in ce masura „principiul precautiei” se aplica si cum.
6. Calculam ce resurse vor fi necesare si care sunt costurile de oportunitate pentru politica de implementare a (5).
7. Evaluam raportul intre resursele folosite (costuri) si impactul in prevenirea catastrofei respective. Altfel spus evaluam probabilitatea ca dezastrul respectiv sa se mai intample dupa ce politica aplicand principiul precautiei a fost implementata sub anumite bugete si scenarii.

Aveti mai jos un grafic. El spune, cred, absolut tot ceea ce trebuie sa stie o persona informata despre cazul actualmente in emotie si discutie. Graficul arata impactul cauzal al uneia dintre variabilele maleabile in modelul cauzal in discutie: Impactul final e aproape de nedistins de limitele erorii de masurare. Nu sunteti de acord cu aceasta estimare? Aratati-mi alta: cea pe care va bazati dv.

In ceea ce ma priveste, cred ca este nevoie de masuri mult mai radicale daca intr-adevar structura cauzala si probabilitatea dezastrului anticipat sunt de magnitudinile si urgenta anuntata. Daca magnitudinile si riscurile sunt cu adevarat cele semnalate, evident ca ceea ce vedem mai jos si ni se propune prin varii gesturi de PR de catre clasa politica globala este o gluma, ceva de o neseriozitate si iresponsabilitate ridicole.

PS
Daca cineva vrea sa discute cele de mai sus si sa explice cum in viziunea sa problema isi gaseste o solutie in scenariul implicat in proiectiile de mai jos, sunt dispus sa ascult. Dar va rog, nu imi mai invocati numele in iesiri isterice, stupide si penibile legate nu atat de temele zilei sau analiza fundamentelor lor cat de frustrarile, patologiile, obsesiile, ambitiile si ratarile personale care va macina existenta.

N-am nici cel mai mic interes sau competenta in aceasta privinta.

Dragos Paul Aligica

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.