Dragos Paul Aligica: Razboiul hibrid si zona Marii Negre

1

24 si 25 septembrie, in Washington DC: Energy Security in the Era of Hybrid Warfare Workshop: Developing a Research Roadmap 3.0. Prima intalnire a fost la Brussels (NATO). A doua la Munchen (ZITiS Headquarters). A treia la Washington. Urmatoarea intalnire: Bucuresti.

Aceasta inlantuire nu e intamplatoare. Intre temele atinse:

Mark Prouse (Chair of the NATO Energy Planning Group/Deputy Director, Energy Resilience and Emergency Response, United Kingdom), “Energy Security to Hybrid Threats: A National and NATO Perspective”

Hon. Alex A. Beehler (Assistant Secretary of the Army, Installations, Energy and Environment) despre evolutia parametrilor razboiului hybrid.

Generalul Gregory Touhill a prezentat o mai mult decat ingrijoratoare lista la zi a vulnerabilitatilor blocului occidental pe linie de cyberoperatii si cybersecuritate cu accent pe cybersecuritate in zona energiei.

Evolutiile recente din Orientul Mijlociu si Arabia Saudita si semnificatia lor in evolutia formelor de razboi hibrid au figurat evident in loc central pe agenda.

Mai aproape de casa, se degaja din ce in ce mai ferm opinia ca evolutiile din zona Marii Negre (Ucraina, Turcia, Rusia) merg in directia unor reasezari majore in regiune, cu Romania piesa principala in acest nou act in procesul balantei de putere euro-asiatice.

Altfel spus, Romania a figurat puternic pe agenda, nu doar prin prezenta in program a doua contributii romanesti (d-l Adrian Mihalache de la Ambasada Romaniei si Profesorul Gabriel Raicu) ci si prin faptul ca situatia Romaniei ca studiu de caz in razboiul hibrid desfasurat acum in zona Marii Negre a fost o tema explicita de discutie in mai multe prezentari. (Romania a fost singura tara prezenta in acest mod si la acest nivel la masa de discutii).

Ca intotdeauna, Arnold Dupuy, organizatorul acestui grup de lucru si colegul meu la George Mason University dar si la Universitatea din Bucuresti unde am creat impreuna cu Marian Zulean si domnia sa Black Sea Area Studies Center, a sustinut un argument privind pozitia strategica a Romaniei in noua conjunctura, plus o implicita pledoarie adresata aliatilor pentru consolidarea acestei pozitii.

Urmatoarea intalnire: Bucuresti.
Profesorul Marian Zulean de la Universitatea Bucuresti alaturi de Arnold Dupuy (cei doi sunt codirectori ai Black Sea Area Studies Center) vor asigura interfata de coordonare.

Pentru cei din tara lucrand in domeniul cibersecuritatii si energiei si care sunt interesati de tangentele de geostrategie si care doresc sa stie mai multe despre eveniment, modalitati de implicare si grupul de lucru, puteti lua legatura direct cu d-l Profesor Marian Zulean – link la pagina sa aici.

PS Mai jos un moment din discutia despre zona Marii Negre, momentul cand a fost atrasa atentia ca Romania are de fapt granita directa cu Rusia pe platforma Marii Negre si nu oricum, ci pe o falie de interes nu doar strategic ci si de natura resurselor energetice.

Dragos Paul Aligica

SURSA   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

1 COMENTARIU

  1. Până nu se face curățenie în tot sistemul stufos de birocrați, specialiști și politruci din România, toate aceste inițiative vor fi grevate de „acoperiți”, „mascați”, „conspirați” și alți rusopați, mereu gata să-și vândă țara, neamurile și nevestele pe te miri ce…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here