ERATA Scuze redactiei Hotnews.ro | Sinuciderea europenilor, interviu cu Neagu Djuvara

  Print Friendly, PDF & Email

  ERATA (11 septembrie 2015) Interviul de mai jos continea un pasaj care nu se regaseste in originalul publicat de hotnews.ro, pe 17 decembrie 2008. Am preluat acest interviu la sectiunea de semnalari din alte publicatii („Monitorul Neoficial”), pe data de 15 noiembrie 2011, de pe un site tert, care dadea ca sursa linkul hotnews.ro. Din neglijenta, la vremea respectiva nu am confruntat interviul de pe site-ul tert cu varianta originala de pe hotnews.ro, pe care am dat-o ca sursa primara, preluand astfel, fara intentie, si o declaratie care s-a dovedit a fi falsa si care nu se regaseste in interviul cu Neagu Djuvara, realizat de Vlad Mixich in 2008. Aceasta preluare a ramas in arhiva, si abia astazi, 11 septembrie 2015, am aflat de eroare, dupa ce a fost preluata de alte site-uri.  E o gresela pe care mi-o asum si imi cer scuze redactiei hotnews.ro si lui Vlad Mixich. Am facut demersuri pentru a inlatura consecintele erorii – preluarea pe alte site-uri – contactand persoane responsabile de continutul editorial al site-urilor respective.  (Costin Andries)  

  Mai jos este interviul corectat

  Daca te cheama Neagu Djuvara, varsta de 92 de ani nu este un neajuns. Lumea iti admira plimbarea zilnica pe strada Polona: “uite-l pe batranul Djuvara, cum biciuieste viata cu bastonul”. Doamnele iti contempla vestimentatia impecabila: “uite-l pe batranul Djuvara, elegant cum doar boierii din trecut puteau fi”. Iar domnii se tem de luciditatea ta: “la varsta dumnealui, batranul Djuvara isi permite sa spuna numai adevarul”. Neagu Djuvara este batran, dar nu-i prea pasa de asta. Acest senior al Bucurestilor, plin de verva si umor, este acum invitatul dialogurilor Hotview. Avem cu totii intalnire cu intelepciunea…

  V.M.: (…) se schimba in bine mersul istoriei?

  Neagu Djuvara: Daca modelul este Imperiul Roman spre sfarsit, cand nu existau razboaie decat la periferie, intr-adevar semanam cu acesta. Dar ce ma ingrijoreaza pe mine este ca am intrat deja intr-un nou Ev Mediu. Adica, moare definitiv civilizatia occidentala. Incet, dar sigur.

  V.M.: Care sunt simptomele?
  Neagu Djuvara: Simptomele le simtim deja demult, printr-o dezordine morala care nu a existat niciodata. Va dau un singur exemplu: tineretul care se revolta astazi nu are absolut nici un ideal. Nu se revolta pentru un ideal, se revolta ca sa darame. Asta inseamna ca s-a stricat ceva. Tineretul, care in general trebuie considerat ca purtator de idealuri viitoare, chiar gresite, asa cum a fost cu comunismul, astazi nu mai are nici un ideal…

  Al doilea simptom nevazut pana acum: bizareria cu marea cotitura in arta si gandire (care in general se petrece cu zeci sau sute de ani dupa ce a cazut un imperiu) in civilizatia occidentala a inceput intre 1905-1913, deci inainte de ivirea imperialismului american. De exemplu, in sculptura, Brancusi al nostru rupe complet traditia care merge de la Michelangelo la Rodin. La fel in muzica, unde dodecafonia, Scoala de la Viena si Bela Bartok, toate sunt complet in ruptura cu marea muzica de la Monteverdi si pana la Debussy. In toate domeniile artei si gandirii avem un viraj brutal la inceputul veacului 20. Acesta ar fi semnul ca incepem un nou Ev Mediu.

  Asta inseamna ca hegemonia americana, care asigura un fel de pace mondiala, nu va dura cinci secole precum imperiul roman, ci probabil doar o suta de ani.

  Ganditi-va ca doar pe parcursul unui secol Europa va deveni metisa. Mie imi este clar ca indo-europenii se sinucid incet, dar sigur. Adica nu mai fac copii, nu mai au nici o ambitie. De zeci de ani. Noi nu suportam un „atac” al lumii a treia. Dimpotriva, noi am creat un gol, pe care cei din lumea a treia, extrem de prolifici, vin sa-l umple.
  (…)

  13 gânduri despre “ERATA Scuze redactiei Hotnews.ro | Sinuciderea europenilor, interviu cu Neagu Djuvara

  1. Onorabilul Djuvara este un om de o statura intelectuala deosebita si tot ce spune ar trebui notat si bagat la cap de toti intelectualii corecti politici europeni. Disparitia generatiei lui, europeni care au trecut prin ultimul razboi si pentru care civilizatia chiar insemna ceva este o tragedie pentru toata Europa.

  2. deci inainte de ivirea imperialismului american.

   Boo-hoo! What the hell is that? imperialism american??

   Chestia cu hegemonia americana este ideea lui din cartea „Civilizatii si tipare istorice” pe care cu onoare o detin si-am si citit-o. Nu-i rea deloc, ba chiar foarte buna! Huntington grade.

  3. Este ca un flux si reflux de constiinte umane. Europenii au invadat America de Nord si au construit America. Mexicanii invadeaza America. Europa este invadata la randul sau de catre altii. Acesta este raspunsul, atunci cand vrei sa construiesti prin altii si nu prin tine insuti. Civilizatia Europeana indragostita de magia unui viitor supertehnologizat se sinucide cautand resurse intr-o lume instrainata. Ea insasi s-a instrainat de sine, parasind valorile naturale ale mediului din care a crescut, in dorinta de a construi o lume artificiala bazata pe randament, viteza si roti dintate. Modelul German si Olandez al vacilor inchise in tarcuri,vaci care nu vad soarele si care s-au transformat practic intr-un uger urias aproape lipit de pamint, uger din care datorita monstruozitatii sale vitelul nu mai poate sa bea lapte, prinde teren. Vrem mai mult si mai mult. Cerem oamenilor sa devina masini si masinilor sa devina oameni. Gradina Raiului care poate fi pamintul, devine o himera si o promisiune pentru dupa sau pentru niciodata. Construim orice doar un lucru nu .Uitam de gradina in care am putea sa traim. Uitam de aerul curat si hrana sanatoasa. Alergam dupa bani in lumi ieftine. Viata noatra devine un chici asezat intr-o vitrina de otel si sticla, un chici agatat pompos la etajul 100 al unui bloc stupid.

  4. Ei, noroc ca intre timp ( interviul e un pic mai vechi) au venit conservatorii la putere in UK, au declarat ca gata cu multiculturalismul, madam Merkel la fel, australienii le-o luasera inainte, samd. Exista speranta 🙂 Sigur, ei inca fac pe ruptelea copii ( spre deosebire de omul alb). In fine, sa continuam pe aceasta cale recent deshisa 🙂

  5. Ioana, tin bine minte ce a zis tov. Cameron despre multiculturalism. Era o critica multi-culti a multiculturalismului. Nici Merkel nu crede ceea ce spune. Si Cameron, si Merkel sunt eurocrati convinsi ca destinul natiunilor europene este acela de a se pierde intr-un terci asa-zis multicultural, numai ca trebuie sa mai manance rahat, din cand in cand, pentru a castiga voturi… De la politicienii de tipul asta nu putem avea pretentii, nici speranta. Nu-s in stare sa se salveze pe ei insisi, daramite sa ii scoata si pe altii din dezastru. Astia se ocupa cu un singur lucru: „managing the decline”. Atat. 😀

  6. O, ce tristete… îmi placuse o carte a lui Djuvara, dar asta a fost demuuuult…
   Din pacate se pare ca în iarna vietii a luat-o pe urmele altor batrâni plini de ura care „fac scoala” cu pustime dezorientata

   Ce sa-i faci, e greu când din central devii periferic.
   Doar ca unii o iau gently si natural iar pe altii îi da narcisismul afara si musai trebuie sa se sfârseasca si lumea daca nu odata cu ei, apãi la foarte putin timp dupa.
   Sau ma rog, sa fie foarte nasoala, cât sa nu mai merita sa hang out p’acolo dupa ce se i se termina lui hardware-u’.

  7. Gogu, din pacate nu ai citit Neagu Djuvara nici foarte de muuuuuult cum spui, pentru ca acelasi lucru pe care il spunea acum foarte de muuuuuult il spune si acum. citeste asta http://inliniedreapta.net/retr.....fericilor/

   2. este tipic pentru un relativist/stingist sa eticheteze ideile care il incomodeaza drepte „ura”, hate speech este o inventie pentru a reduce la tacere pe cei care nu au ideile „corecte” (care se incapatineaza sa spuna ca 2+2=4, care se incapatineaza in acest caz sa spuna ca zeci si sute de milioane de oameni dintr-o cultura diferita, influenteaza si vor influenta tot mai mult cultura europeana.

   3. Neagu Djuvara nu a ajuns periferic, e inca foarte central, in schimb de tine, Gogule, care dai verdicte, nu am auzit.

   4. un alt lucru tipic pentru un om care respinge visceral o idee care il incomodeaza este sa treaca la atac la persoana, si la bascalie stupida prin care incearca sa isi demonstreze inteligenta. problema e ca in anumite locuri aceste trucuri nu merg, si ignoranta, chiar daca mascata, ramine evidenta.

  8. Problema lui Gogu e ca lui ii plac doar intelectualii care inalta ode apusului Europei, cei care se entuziasmeaza de fiecare data cand aud Imagine si alte prostioare la fel de sinistre. In conditiile astea, este de la sine inteles ca va fi dezamagit sa afle ca Djuvara nu face parte din aceasta autoproclamata elita.

  9. @10 Costin
   „in schimb de tine, Gogule, care dai verdicte, nu am auzit.”
   Eu am auzit de el. I se spunea, pe vremuri, „Gogu de la Scularie”. Azi, cand a devenit normal ca mohamezii si ahmezii sa ajunga lorzi si primari prin Europa, tot normal este ca, “ala de la Scularie” sa ajunga la Tuilleries! 🙂

  10. Zice Ivan Zubeldian (intr-o discutie pe wall-ul lui Lazaroiu), parafrazandu-l pe Vantu, „mesajul către clasa politică e „Întăriți-vă cultura, domnilor!” O cultură puternică e în mod natural tolerantă”.

   Degeaba intaresti Ivane ceea ce nu ai. In plus, aici nu vorbim de o migratie cu maxim 2-3 milioane de oameni. Ci de o migratie cu 500 de milioane de oameni sau chiar mai mult, ca in The Camp of the Saints scrisa de Jean Raspail (1973). Chiar asa, indienii nu au voie sa vina? Dar chinezii, nu sunt si ei oprimati? Coreea de Nord, Irak, Pakistan ceva? Ce e cu incorectitudinea asta politica Ivan. Esti rasist? Si ei sunt oameni. Ca sa nu mai spun de Sudan, care deja se pregatesc.

   (*doar statele mentionate vor avea sigur 100-200 de milioane de baieti in plus prin 2030, din cauza avortului selectiv, dar na, detalii. Era greu cu boii mici la deal, acum va fi si mai greu).

   Aici vorbim despre inlocuirea Europei cu totul, in maxim 40-50 de ani. In Italia, de exemplu, sporul natural pentru populatia musulmana deja existanta era in 2010 de 250.000 pe an in timp ce populatia imbatranita a Italiei scadea cu 3-400.000. In zece ani deja vorbim de cifre mari. Ca numar total al populatiei nu se prea simte, insa din punct de vedere etnic, si cultural, schimbarile sunt majore. Acum procesul s-a accelerat, ca dovada in 2050-2060 cam orice proiectie arata ca musulmanii vor fi majoritari.

   Si toate acestea din cauza politicilor de stanga facute de inconstienti si idioti, interesati doar de a castiga niste alegerile de anul viitor. Ca toti pomanagii astia care vin exact asta fac: voteaza cu stanga masiv. Lucruri care au inceput prin anii 80 cand laburistii doreau sa se razbune de Thatcher, sau de conservatori (unii prin UK chiar au recunoscut), motiv pentru care au pornit politici de imigratie masiva ca altfel nu mai aveau votanti deloc. Rezultatul? In 2070 cam orice proiectie ii arata pe musulmani drept majoritari. Insa asta nu va mai fi problema ta, nu-i asa?

   Btw, Ivane, ai copii? Doua fete, parca, nu?

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.