Gabriel Liiceanu: Mai avem 13 ani de rezistat

7
Mai întâi o poveste. „Vrem să fim robi egiptenilor”

Știți povestea Exodului, nu? După vreo patru secole de sclavie petrecute de „fiii lui Israel” în pământ egiptean, Dumnezeu își aduce aminte de legământul făcut cu Avraam și hotărăște să-i scoată pe iudei din Egipt. Suntem, se pare, în vremea faraonului Ramses, prin anul 1290 înainte de Christos, iar numărul iudeilor aflați în Egipt în robie era, ne spune Biblia, de 600.000. Moise e cel pe care Iahve, Dumnezeul îndrăgostit, îl alege să-i ducă la împlinire hotărârea. El va conduce operațiunea „fugii din Egipt” și sub îndrumarea lui are loc traversarea deșertului în spre „Țara Făgăduinței” în care „curge laptele și mierea”. Moise e cel cu care, în timpul traversării, într-un tête-à-tête pe muntele Sinai, Dumnezeu reface legământul cu poporul lui Israel și tot el e cel căruia Dumnezeu îi dă „tablele” Decalogului, actul fondator al omenirii morale. Pe scurt, Moise e cel care-i scoate pe iudei din robie punându-i pe drumul spre libertate.

Dar, nu după multă vreme de la ieșirea din Egipt, „toată obștea fiilor lui Israel”, deși Dumnezeu le dăduse iudeilor în permanență semnele bunăvoinței sale, începe să cârtească: de ce au plecat ei din Egipt? Deși sclavi, spun ei, „ședeam lângă oala cu carne și mâncam pâine pe săturate”.

Însă când, ajunși în fața Pământului Făgăduinței, iudeii sunt cuprinși de panică și vor să se întoarcă în Egipt, mânia lui Dumnezeu nu mai poate fi oprită de Moise. Toți cei care s-au îndoit, toți cei care au cârtit și au regretat vremea robiei egiptene vor fi pedepsiți să rătăcească 40 de ani în pustiul Sinaiului. Nici unul dintre cei care traversaseră Marea Roșie, nici măcar Moise, nu va ajunge să pună piciorul în Canaan. Cei 40 de ani ai pedepsei reprezintă exact timpul necesar pentru primenirea unei generații. De atât era nevoie ca să dispară cei care cunoscuseră Egiptul și care erau periodic cuprinși de nostalgie după frumoșii ani ai robiei. Cum bine spune un exeget biblic: „Se vede treaba că Dumnezeu îi scosese din Egipt, dar nu scosese încă Egiptul din ei.” *

Noi, astăzi

De 27 de ani încerc, aproape zi de zi, să înțeleg ce se întîmplă cu noi. Iată, am ieșit din comunism, dar nu și comunismul din noi. După 1989 poporul român a făcut cu dumnezeul politicii moderne un legământ de democrație și libertate. Însă, de 27 de ani, el merge către Țara Făgăduinței plângând după Egipt. Nu am murit încă toți cei care ne-am născut atunci. Nu s-a primenit țara. Nu au trecut „cei 40 de ani”, vârsta unei generații. Nu s-a născut nici un Moise între noi. Nu întâmplător atât de mulți dintre cei care de zece zile, seară de seară, manifestează în toată țara au vârsta de 20-30 de ani. Sunt cei care, tocmai pentru că nu au crescut cu gustul robiei, vor intra în Canaanul democrației.

Și nu întâmplător astăzi arătăm așa cum arătăm. În România, nu Moise ne-a purtat prin pustiul tranziției către Țara Făgăduinței. Dimpotrivă. Cei care au stat la cârmă 27 de ani au fost: fii de „ilegaliști” crescuți în cultul tatălui comunist; fii de milițieni de sat care băteau sălbatic și făceau legea în fiecare fund de țară cot la cot cu secretarul de partid; elevii lui Ristea Priboi luați în 1977 (anul defecțiunii lui Pacepa) de la Ștefan Gheorghiu, de la Institutul de Științe Economice, de la Asociația de Drept Internațional și Relații Internaționale (ADIRI) – pentru a primeni cadrele DIE; ofițeri ai Securității și marii lor turnători. Mai toți, deveniți „oameni de afaceri”, ne-au împuțit imaginea capitalismului și a economiei de piață. Ce Dumnezeu puteai să aștepți de la acest mâl fecund al răului, care a acoperit țara după ce apele inundației comuniste s-au retras de peste noi? Uitați-vă ce monștri s-au ridicat după acest potop al istoriei, cu noroiul șiroind de pe ei. Uitați-vă la chipurile lor, la cefele lor, la fălcile lor, la pântecele lor, la dinții lor, la limba pe care o vorbesc, la aroganța și tupeul lor, la felul în care se adună, se grupează și se regrupează mereu, la felul în care își pun rudele, prietenii și amantele în posturile-cheie ale țării, la felul în care își transformă în arme tocmai victimele sărăcite de ei, cărându-le prin țară cu lista și autocarul.

Cu ei vreți să ne ținem legământul făcut de ochii lumii cu dumnezeul democrației? Cu ei vreți să rămânem în UE? Nu vedeți că nici nu am gustat bine din civilizația Occidentului și ne spun, prin glasul Academiei, al Partidului și al ofițerilor de la Interne ieșiți la pensie, că e mai bine să ne întoarcem la naționalismul râios și cu coada sus al lui Ceaușescu? Nu vedeți că, atunci când dau de greu, activiștii de azi scot din desaga cu provizii ideologice, cărticica securistă cu divizarea și destrămarea țării? PSD-ul de astăzi nu este un partid accidental de hoți, ci forma de supraviețuire a unei tradiții devenită regulă de căpătuială vreme de 45 de ani. Sunt toți cei care, ca preț al slugărniciei totale, primiseră dreptul să „stea lângă oala de carne și să mănânce pâine pe săturate”. Se obișnuiseră să fie cei care furau bucatele, apoi împărțeau prostimii schelete de pui vineți. Astăzi sfărâmă „tablele” statului de drept, pe care scrie, exact ca acum 3000 de ani, „să nu furi!”. E ridicol să le ceri, lor tocmai, să se reformeze și să se pună pe guvernat „de-a-devăratelea”. Trebuie să fii tare naiv să-ți imaginezi că dialogul cu ei este posibil. Ce să dialoghezi cu unul pe care-l prinzi noaptea că-ți cotrobăie în dulapul cu legi? Adevărul lor e mereu în urmă, în memoria robiei și a furtișagului și a arbitrarului din Țara Egipetului. Uitați-vă cum demolează edificiul democrației din toate părțile, părând că povestea cu ordonanța 13 n-ar fi decât unul dintre iepurii pe urmele căruia ne-au pus. Între timp și-au tras la dispoziție din buget miliarde de euro, și-au făcut „firme de casă”, au reînviat „Cântarea României” sub numele grețos de „Pasărea Măiastră”. Între timp, condamnații penali care vor să ne întoarcă în Egipt ne râd în nas din fotoliile Parlamentului.

Se pare că mai avem 13 ani de rezistat până vom intra în Țara Făgăduinței, în Țara statului de drept. Ei bine, da, dacă e nevoie vom sta în Piață 13 ani.

*Brandt Pitre, Misterul Cinei de pe urmă. Isus și rădăcinile iudaice ale Euharistiei, trad. din engleză de Monica Broșteanu, București, Humanitas, p. 97.

PRELUAT DIN   Contributors

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

7 COMENTARII

 1. Frumos scris, dar paralela nu e exactă.
  Poporul e mult mai puțin atașat de Egipt decât se crede.
  Cifrele arată că din 1992 încoace mai puțin de 1/3 din popor votează ciuma roșie.
  Cifrele arată că poporul e mult mai atașat de Dumnezeu și de Legea Lui decât aceia care aspiră la rolul de Moise.
  De aceea câștigă egiptenii. Și/sau amaleciții. Pentru că poporul nu iese din corturi la luptă.
  Adică stă acasă în ziua alegerilor. Pentru că nu are ce vota. Iar asta pentru că alternativa politică trebuie mai întâi construită în cultură. Și nu se poate construi o „dreaptă” politică pe un fundament cultural reprezentat de Soros și Lucian Boia.
  Altceva ar fi dacă poporul ar fi îndrumat de lideri spirituali și intelectuali pe post de Moise și Aaron întocmai după Legea Domnului – chiar și în punctele în care aceasta diferă față de legislația UE.
  Atunci ar fi posibil și un lider ca Iosua, care să conducă poporul în luptă (politică), luând în stăpânire în Țara Făgăduită.
  Dacă poporul ar avea astfel de conducători și nu i-ar asculta, am fi îndreptățiți să ne plângem de popor.

 2. Doamnei Anca Cerna:
  Am fost la un pas să vă plagiez cu “aveţi dreptate, dar… “. Oricum o observaţie: dumneavoastră spuneţi’: “… poporul nu iese din corturi la luptă. Adică stă acasă în ziua alegerilor. Pentru că nu are ce vota” Profund greşit îmi permit să spun. Oriunde în lume, chiar şi acolo unde fundamentul cultural nu este “reprezentat de Soros si Lucian Boia”, o minimă cultură civică îţi impune să votezi. Nu există nicio scuză pentru elitiştii scârbiţi de clasa politică care în ziua votului au avut altă treabă. Chiar dacă în mai toate partidele s-au infiltrat resturi ale politrucilor de altadata (asta ca sa nu folosesc termenul de gunoaie), asta nu reprezinta o scuza pentru pasivitate la vot. Cei care nu s-au dus la vot, au votat În inconştienţa lor PSD + ALDE. Cât priveşte povestea cu “aşteptarea lui Moise şi Aaron”, asta nu mai este greşeală, ci naivitate. Există câte un Moise pentru fiecare perioadă. Uneori ai de ales între “rău şi mai puţin rău”. Speriat de varianta schizofrenica (Vadim) lumea s-a grabit sa puna din nou stampila pe Iliescu. Atat Basescu cat si Johannis au fost pe buna dreptate preferati reprezentanţilor aceluiaşi PSD. Niciunul nu pare sa aiba trasaturile lui Moise, dar propaganda postcomunista înca nu m-a convins ca Basescu a furat flota Romaniei sau ca Johannis umblă noaptea de nebun şi incendiază cluburi ca să schimbe guverne. În fine, scrieţi în final “Dacă poporul ar avea astfel de conducători și nu i-ar asculta, am fi îndreptățiți să ne plângem de popor”. Şi de unde ar putea proveni conducatorul ăsta mult visat stimată doamnă? Nu tot din popor? Din partea mea mi-aş dori un nou Carol I, dar cu mentalitatea unei părţi a poporului român, asta chiar suna a utopie!

 3. Frumos tare si inspirational! Da’ tot bad news e daca nu reusim anul asta sa scapam de ei, istoria nu cred ca va mai avea rabdare cu noi.

 4. O CONSTINTA MEREU TREAZA! IL IUBESC PE GABRIEL LIICEANU PENTRU NEOBOSITA LUI DRAGOSTE DE ADEVAR SI INSISTENTA CU CARE INCEARCA SA NE IUBEASCA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here