preluat din hotnews  

  „In Romania, petrolul de sub terenul tau este al guvernului, in SUA, este al tau. Despre condamnarea lui Nastase: E un semn bun pentru perceptia investitorilor straini asupra coruptiei din Romania”

  Print Friendly, PDF & Email

  Americanul Walter Russell Mead, profesor universitar de relatii internationale, considera ca un posibil motiv pentru care unii localnici din Romania se opun exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica este si faptul ca aici Guvernul detine resursele descoperite sub terenul cetatenilor, in timp ce in Statele Unite proprietarul terenului detine si zacamantul de dedesubt. Intr-un simpozion restrans gazduit, vineri, de Ambasada SUA la Bucuresti, Mead a mai atras atentia asupra faptului ca investitorii americani evita Romania din cauza perceptiei potrivit careia tara este corupta, insa profesorul a admis ca, din acest punct de vedere, a fost „un semnal bun” condamnarea fostului premier Adrian Nastase.

  Intrebat de HotNews.ro de ce Statele Unite nu s-au implicat mai mult, macar la nivel politic, pentru realizarea gazoductului Nabucco, in conditiile in care acesta era vazut ca o solutie pentru reducerea dependentei Romaniei de gazul rusesc, Walter Russell Mead a opinat ca Romania va avea resurse energetice mai apropiate decat cele din Marea Caspica. „Cand Nabucco a fost conceput, oamenii nu realizau ca intreaga Meditarana de Est avea depozite uriase de gaze naturale. Acum asta a devenit clar. Nu sunt expert in conducte si in economia conductelor, dar mie mi se pare ca Romania va avea depozite alternative mult mai aproape. Cred ca si asta ar putea slabi unele baze economice ale lui Nabucco, nu trebuie sa vina din Marea Caspica, pot veni din Mediterana”, a explicat profesorul.

  Referitor la posibilitatea ca exploatarea gazelor de sist in Romania sa reduca dependenta tarii de gazul rusesc, Mead a recunoscut ca subiectul exploatarii prin fracturare hidraulica este unul controversat, insa o posibila cauza pentru care multi localnici din zonele gazifere resping exploatarea resurselor este faptul ca in Romania nu proprietarii terenurilor sunt posesorii gazelor de sub suprafetele lor, ci guvernul este cel care detine zacamintele. „Fracturarea hidraulica este un subiect politic controversat. Unul dintre motivele pentru noi in SUA ne-am miscat mai repede in aceasta directie este pentru ca in SUA, daca se gaseste petrol sub terenul tau, tu detii acel petrol. In multe tari, daca se gaseste petrol sub terenul tau, Guvernul detine petrolul. Din acest motiv, in America, daca gasesti petrol sub terenul tau, este cea mai frumoasa zi din viata ta, dar in alte tari, daca se gaseste petrol sub terenul tau, este cea mai rea zi din viata ta, pentru ca ferma iti va fi distrusa, casa iti va fi demolata si tu nu vei castiga bani”, a explicat el.

  „In multe locuri, e vorba de nimbies – Not in my back yard (Nu in curtea mea n.r.). In America, avem plimbies – Please, in my back yard (Te rog, in curtea mea n.r.). Deci, poate o cale de a rezolva unele probleme politice asociate extractiilor ar putea fi reforma drepturilor minerale”, a mai argumentat profesorul.

  In context, Walter Russell Mead a aratat ca resursele alternative de petrol si gaze vor reduce dependenta Romaniei de un anumit furnizor. „Nu stiu cum ar trebui sa-si revizuiasca Romania drepturile minerale, dar stiu ca tehnologia care exista acum pentru a gasi petrol si gaze unde nu le puteam gasi inainte si pentru Romania, Polonia si alte tari asta va diversifica inevitabil sursele de energie si va reduce dependenta de un anume furnizor si probabil ca din pounctul de evedere al unei politici nationale, asta ar fi o idee buna”. Referitor la riscurile legate de metoda fracturarii hidraulice, Mead a sustinut ca tehnologia exista de circa 50 de ani, iar in tot acest timp s-au facut progrese.

  „Obtinerea energiei este atat de importanta, incat trebuie sa gasim o solutie sa rezolvam problema. Nu trebuie sa ignori probleme. Cati oameni au murit in accidente in minele de carbuni si cata poluare produce carbunele. Nicio sursa de energie nu este exploatata fara probleme si costuri. Deci cel mai importamt este sa imncerci sa intelegi aceste tehnologii. Fracturarea hidraulica nu este chiar atat de noua, exista de circa 50 de ani. Descoperirea este mai mult abilitatea de a fora orizontal. Petrolul si gazul (de sist n.red.) sunt intre straturi si pietre, deci abilitatea de a fi capabil sa patrunzi in aceste straturi inguste este tehnologia noua, fracturarea hidraulica exista de ceva vreme’, a mai argumentat profesorul.

  Totodata, el a sustinut ca in SUA, exploatarile de gaze au condus la crearea de locuri de munca platite cu 80.000-100.000 de dolari pe an, pentru muncitori, fara studii superioare.

  „In Dakota, unde multe dintre noile rezerve de petrol s-au descoperit, avem ceva care seamana cu vechea goana dupa aur. Mi s-a spus ca un lucrator dintr-un restaurant McDonald’s este platit cu 26 de dolari pe ora, plus beneficii, si nu pot sa-si tina angajatii acolo, pentru ca tot obtin joburi mai bune. Deci, aceste slujbe in extractia de petrol si gaze platesc 80.000-100.000 de dolari pe an unor muncitori, care nu au studii superioare”, a mai sustinut profesorul american.

  El a facut acest expozeu despre gazele de sist si tehnologia fracturarii hidraulice dupa ce tocmai recunoscuse ca nu cunoaste multe lucruri despre conductele de gaze, incontextul discutiilor privind Nabucco. „Nu stiu multe despre conducte. In SUA, fracking-ul este mai interesant decat conductele”, s-a justificat profesorul Mead.

  […]

  Intrebat despre condamnarea fostului Adrian Nastase (din 2012): „Este un semn bun, presupun. La noi, tocmai a fost condamnat primarul Detroitului. Nu e vorba ca nu toate tarile ar avea coruptie, coruptia este o problema constanta in toate societatile, democratice sau nedemocratice – uitati-va la China. Dar instante care lucreaza eficient, un proces legal transparent nu pot fi create peste noapte, e nevoie de timp”.

  […]

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.