Iran înainte de cădere

1

Regimul iranian a răspuns și continuă să răspundă. Revolta din vara lui 2009 a fost urmată de un val de arestări și execuții secrete. În ultimele cîteva săptămîni, foarte probabil ca urmare a undei de șoc trimisă de demonstrațiile din Tunisia și Egipt, valul de execuții s-a întețit. Zeci de deținuți au fost fost spînzurați, după interogatorii și ședințe de tortură, fără dreptul la apărare, după tipicul statului islamic extremist iranain.

Președintele Ahmadinejad a semnat prelungirea prevederilor care permit aplicarea codului punitiv islamic, pentru încă un an. Nu e vorba de o suplimentare excepțională ci de un act automat. Aplicarea pedepselor specificate de codul islamic (lapidare, amputare, biciuire) a fost confirmată anual, din 1991 încoace.

Ferocitatea teocrației iraniene a fost și rămîne greu comparabilă. Între toate regimurile de persecuție violentă ale lumii arabo-islamice, Iranul e cel mai dur și mai amplu. Un regim instalat după deturnarea dictatorială a Revoluției din 1979 e, într-un fel, dator să își prezinte și mențină pedigree-ul ideologic. Puritatea doctrinei presupune o represiune nemiloasă și exclude clemența față de oponent. E cazul tuturor regimurilor de mare concentrare și puritate dogmatică, de la bolșevici încoace. Însă febra iraniană a execuțiilor are și alte explicații.

Revoltele tunisiană și egipteană au pus în gardă regimul iranian care a trecut, preventiv, la execuții. Nu e numai atît. Foarte articulat ideologic, regimul iranian e absolut inept economic și social. În mai bine de 25 de ani de prost management și socialism islamic, Iranul a rămas dependent de exportul de țiței. Veniturile au fost filtrate de rețeaua politică și de protejații ei. Singura consecință a operațiunii a fost boom-ul construcțiilor de lux. Economia a fost privată de investiții și e în situația în care, de pildă, n-are capacități de rafinare a propriului țiței. Iranul importă benzina pe care n-o poate rafina.

În același timp, evoluția societății iraniene a depășit categoric nivelul politico-mental al cercurilor teocratico-militare conducătoare. Iranul a trecut prin același proces care a produs o masă enormă de tineri educați și sensibili la valorile occidentale dar condamnați la șomaj și lipsă de reprezentare. Regimul iranian încearcă acum tocmai traumatizatea acestui segment de populație. Operația n-are cum să nu reușească pe termen scurt. Însă, reprimarea oribilă la care recurge, acum, regimul iranian va avea efecte catastrofale pe termen lung. Ea va alimenta o revoluție violentă sau va distruge, din interior, tot ce mai e recuperabil în societatea iraniană. Ambele variante vor pune Iranul în fața unei situații tipice pentru statele aduse la subdezvoltare extremă: un handicap aproape irecuperabil și eliminarea pentru o lungă perioadă de timp din circuitul competitiv care dă noile state viabile ale lumii.

PRELUAT DIN   Europa Liberă

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

1 COMENTARIU

 1. “ Ferocitatea teocratiei iraniene a fost si ramane greu comparabila “ , adevarate cuvinte ,daca le raportam la momentul de fata , pentru ca si Ferocitatea autocratiei sovietice ( Stalin ) a fost si ramane greu comparabila si Ferocitatea autocratiei nord coreene ( Kim Ir Sen ) a fost si ramane greu comparabila si Ferocitatea autocratiei ……. . Autocratiile si Teocratiile sunt efectul si Efectul nu este vinovat niciodata desi mai toti il arata cu degetul . Cauza , cea pe care de putine ori o vezi acolo unde ii este locul , pe banca acuzatilor , este sufletul de sclav al unor popoare , ale caror majoritati iubesc calusul in gura si pozitia in genunchi . Numai asa se pot visa stapani si uneori , pentru ca Istoria este ironica , visul devine realitate . Tiraniile sunt opera acestor sclavi mankurti , pe care nimeni nu-i acuza , pe care nimeni nu-i arata cu degetul , pentru ca este mai comod sa invinovatesti un om decat un popor .
  Custine spunea , pentru ca pe vremea lui se putea spune ca “ Un popor asuprit si-a MERITAT intotdeauna pedeapsa . Tirania este opera popoarelor si nu capodopera unui singur om “. Asa ca iranienii isi merita soarta , rusii acesti sclavi vesnici si-au meritat si isi merita soarta , coreeni la fel .
  “ Regimul Iranian este absolut inept economic si social “ . Si ce daca ? . Regimul sovietic era la fel de inept din punct de vedere economic si social . Nu se gasea sare , in anii 80 , dar aveau rachete balistice cu incarcatura nucleara si submarine atomice . Mankurti coreeni au mancat iarba si au defecat mandri bomba atomica . Maiakovski scria emotionat : Muncitori asezati in noroi
  Isi mesteca painea jilava
  Aceste vietuitoare ale glodului au creeat si au sustinut mandre Imperiul Raului . Sunt sclavi pe care nu-i intereseaza libertatea sau progresul ci sa provoace frica , nu le este rusine sa duca la gura bucata de casa sau ghemul de orez cu mainile inlantuite pentru ca se simt mandri in postura de Putere regionala sau mondiala .
  “ In acelasi timp , evolutia societatii iraniene , a depasit categoric nivelul politico –mental al cercurilor teocratico-militare conducatoare “. Cine formeaza societatea iraniana evoluata ? Masele de fanatici semianalfabeti , dezinformati , indoctrinati si manipulati care fac umbra pamantului in uriasele zone rurale si care sunt mult sub nivelul politico-mental al Stapanilor sau minoritatea pro-occidentala din Teheran ? Cine forma societatea sovietica , oameni ca Saharov , Soljenitin , Bukovski , Vasovski sau multimile de mujici ce mancau noroi cu paine ?
  Acestui gen de “ Societate “ , nu-i pasa daca “ va fi eliminata pentru o lunga perioada de timp din circuitul competitiv care da noile state viabile ale lumii “ .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here