Mihail Neamțu, pentru Acton Institute: Valorile Occidentale, cheia combaterii propagandei ruse

  Print Friendly, PDF & Email

  Vineri, 25 august 2017, pe site-ul ACTON INSTITUTE POWERBLOG, Rev. Ben Johnson a publicat un articol despre Mihai Neamțu. Sub titlul “Valorile occidentale pot învinge propaganda rusească și cronismul estic: Neamțu”, Ben Johnson prezintă publicului american cum vede Mihai Neamțu realitatea din Europa de Est, după Căderea Zidului Berlinului, scrie secundatv.ro.

  Ben Johnson scrie: “Mihail Neamtu, un intelectual public din România, avertizează că Europa de Est este în pericol de a se îndepărta de democrație și de piața liberă într-un nou eseu pentru Religie și Libertate Transatlantică”.

  În continuarea articolului, Johnson îl lasă pe Neamțu să-și expună punctele de vedere:

  “Cronismul pervertit corodează încet fundamentele fragile ale democrațiilor românești și ale altor democrații post-comuniste” (…)  “Această corupție are loc în ciuda relațiilor pozitive cu partenerii internaționali, cum ar fi Statele Unite sau Uniunea Europeană, și în ciuda atracției naturale puternice a oamenilor din aceste țări față de valorile occidentale și în special cele americane”.

  Potrivit lui Neamtu, propaganda rusă se află în centrul acestui război între capitalism și autarhie, între guvernul reprezentativ și autoritarismul amenințător. O mare parte din această propagandă, spune el, vine camuflată de un element de credință:

  Modul de operare preferat al Rusiei în încercarea de a influența aceste războaie ideologice care se desfășoară acum în Europa de Est este de a folosi corupția instituționalizată și, adesea, propaganda subtilă. Această propagandă se bazează, uneori, pe argumente religioase.

  „Sprijinul strategic american pe acest front non-militar – de susținere a valorilor occidentale – a devenit extrem de necesar”, scrie Mihail Neamțu.

  „Statele Unite ar avea foarte mult de câștigat dacă ar revigora programele din timpul Războiului Rece, cum ar fi Radio Europa Liberă, ca parte a unui efort susținut de a comunica valorile civilizației occidentale în această parte a lumii. Asta include promovarea vieții, libertății, proprietății private, împortanța familiei tradiționale (…) și a liberătii religioase”, scrie Mihail Neamțu pe site-ul Acton Institute.

  Acesta adaugă că „recent, politica SUA a neglijat cauza libertății în Europa de Est. Timp de aproape un deceniu, administrația Obama a sprijinit și uneori finanțat retorica neomarxistă a ONG-urilor sponsorizate de George Soros în regiune. Lideri americani; respectul pentru valorile creștine ale națiunilor Europei de Est  ar putea avea un impact decisiv în întreaga regiune”, scrie Mihail Neamțu.

  Citiți întregul articol pe acton.org: Western values: The key to defeating Russian propaganda

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.