Neagu Djuvara: Juncker e un bou! Puterea europenilor este America, important e ca Romania sa fie aliata cu SUA

Print Friendly, PDF & Email

foto: adevarul.ro

18 Oct 2015 – „Eu cred ca este o mare eroare sa ne fie teama de Rusia. Rusia este o tara pe cale disparitie. Sa va spun ceva, de la Vistula (rau de la marginea Poloniei – n.red.) si pana la Vladivostok (oras de la marginea de est a Rusiei, de la granita cu China si Coreea de Nord – n.red.), imensitatea ruseasca din Siberia este o intindere unde rusii-rusi, care conduc din punct de vedere intelectual si politic, sunt o mica minoritate, adica un sfert din populatia dintre Vistula si Vladivostok, scrie ziare.com despre interviul dat de Neagu Djuvara sambata, la B1TV.

Cat despre declaratiile sefului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care a sustinut ca UE trebuie sa mentina relatii practice cu Moscova si sa nu mai lase SUA sa dicteze, Neagu Djuvara are un raspuns transant.

Iertati-ma, dar este un bou, cum poti sa spui asa ceva? Ba dimpotriva! Da, el spune, iertati-ma, lucruri inexacte. Fiind neunita, neavand o directiune sigura, atat timp cat nu exista o comanda unica, Europa nu reprezinta o adevarata putere. Puterea europenilor din Vest este America, pentru ca americanii pot veni oricand ca sa asigure ordinea„, a sustinut istoricul Neagu Djuvara.

Istoricul considera ca in prezent exista o singura putere si ca aceasta este reprezentata de Statele Unite al Americii, scrie ziare.com.

O singura putere este in momentul de fata, Statele Unite. Este o situatie pe care noi nu o constientizam, este similara cu epoca romana, americanii sunt stapanii lumii, peste tot”, a spus acesta.

Mai mult, din punctul sau de vedere, important este ca Romania sa fie aliata cu SUA si asa este linistita.

„Daca suntem aliati cu Statele Unite, suntem linistiti pe viata. Este un lucru pe care nu-l resimte suficient romanul de azi, si anume ca atotputerea americana pe glob ne asigura noua, care suntem in termeni buni cu ei, ne asigura o siguranta totala”, a punctat istoricul.

In schimb, fostul presedinte Traian Basescu sustine ca Romania putea si poate fi oricand tinta loviturilor aeriene ale Rusiei daca se iveste un conflict militar, scrie zire.com.

Fostul sef de stat, Traian Basescu, a afirmat sambata seara ca „noi am acceptat sa devenim parte a scutului antiracheta tocmai pentru a ne apara de lovituri cu rachete”.

„Romania putea fi oricand tinta loviturilor aeriene ale Rusiei in situatia unui conflict militar. Rafinariile, centrala de la Cernavoda, poduri, toate erau tinte in eventualitatea unui razboi.

Nu a venit generalul Oprea cu scutul in valiza de la semnarea acordului. S-a stabilit ca pana la sfarsitul lui 2015 sa fie operational (…)

Romania a fost mereu tinta pentru Rusia. Aparitia scutului nu a ridicat nivelul de risc pentru Romania, din contra, a diminuat nivelul de risc de lovituri”, a declarat fostul presedinte.

”Musulmanii prezintă o primejdie. E cea mai mare primejdie, pentru că au de gând să impună credința lor omenirii întregi. Așa că sunt un pericol. Că peste tot unde intră, nu intră ca să se asimilieze cu locul de acolo, ci ca să mănânce țara aceea! În sensul ăsta sunt foarte pesimist pentru viitor”, a spus istoricul, care pe 19 august a împlinit 99 de ani, citat de evz.ro.

Întrebat dacă migrația masivă ar trebui stopată, Neagu Djuvara a explicat că nu se poate face așa ceva și că se bucură că nu mai are mult de trăit, pentru că schimbarea populației în Europa îl îngrozește: ”Nu poți să stopezi mișcările astea populare! E ca și cum ai face un mal de pământ și valul apei îl distruge! Eu sunt foarte pesimist. Intră un val de populații, dar este mai grav decât ce s-a întâmplat în Evul Mediu după căderea Romei. De ce? Pentru că populațiile care au intrat peste Imperiul Roman erau, totuși, din aceeași familie. Ori, în momentul de față, ăștia care ne invadează, care năvălesc peste Europa, sunt cu totul alte nații. Sunt arabi, turci, sunt kirkizi, sunt dracu’ să-i ia! Lifte păgâne! Asta înseamnă că se schimbă populația Europei! Peste o sută sau două de ani, cei care vor fi locuitorii Franței, Germaniei sau Angliei vor fi complet diferiți de cei de astăzi! Și asta mă îngrozește, încât spun bogdaproste că nu mai am decât un an sau doi de trăit, la 99 de ani, să nu mai văd această calamitate. Adică să văd Europa pe jumătate turcă…, poate și chineză, trebuie să știți că și aici e un pericol mare, cred. Una din marile primejdii pe care le trăiește Europa acum este, încet-încet, cum spun nemții, năvălirea chinezilor”, a spus Neagu Djuvara.

3 gânduri despre “Neagu Djuvara: Juncker e un bou! Puterea europenilor este America, important e ca Romania sa fie aliata cu SUA

 1. Vistula, mentionata in articol, nu se afla la marginea Poloniei, ci curge chiar in centrul ei.
  Varsovia este situata pe malul Vistulei.

  Raul Bug este cel care marcheaza granita de Est a Poloniei si Uniunii Europene.

 2. Invazia popoarelor migratoare a anului 2015 poate fi oprita, daca exista vointa populara.

  „Gardul inalt face vecinul bun” spune vechiul proverb ebraic.

  Statul Israel s-a confruntat in ultimii ani cu o infiltrare continua de migranti la granita cu Egiptul, proveniti din Eritrea, Sudanul de Sud si de Nord (Darfur).

  Miscarea a fost aproape complet oprita prin constructia unui gard de cateva sute de kilometri, vizibil chiar din spatiu.

  Nu e simplu, nu e ieftin, dar se poate daca vrei.

  Imi pare rau sa-mi dezamagesc prietenii, dar nu poti fi linistit daca te bazezi pe altii, nici pe SUA. Marea putere da consistente semne de retragere intr-o cochilie.

  Presedintele Obama exalteaza permanent elixirul diplomatiei, care pentru el inseamna impaciuirea dusmanilor (Rusia, Iranul, Fratia Musulmana) si abandonarea aliatilor (Ucraina, Israelul, tarile arabe ale golfului, etc.)

  Fata de Putin, presedintele American si ministrul de externe manifesta o agresivitate verbala impresionanta :
  „Interventia in Siria a Rusiei este o dovada LIPSA DE PROFESIONISM”.

  Mai rau, este o „decizie bazata pe SLABICIUNE, nu pe PUTERE.”

  Nu stiu cum se face, dar Putin nu se lasa impresionat si isi extinde agresiunea MILITARA.

  La care Obama ii face praf, verbal inca o data, pe Putin: „Putin are ca aliati numai pe Siria si Iran, dar eu am o coalitie de 60 de natiuni, care toate voteaza cu mine la ONU”.

  Pur si simplu America si SUA nu joaca pe acelasi teren: Putin joaca hockey murdar, cu crosa la patina, in timp ce Obama se crede balerina de patinaj artistic.

  Putin ataca, iar Obama iar mai apasa pe „reset” …

  Astea fiind spuse, scutul anti-racheta este un lucru bun, nu numai fata Rusia, ci si fata de Iranul care a primit lumina verde si bani cadou sa-si dezvolte rachete nucleare.

 3. VISTULA ,rau ce are izvoarele la marginle granitei Poloniei cu Rusia,dar apoi cursul raului este inspre centrul Poloniei ,mai exact prin capitala Poloniei,Varsovia .

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.