Oleg Cojocaru: Dan Mușetoiu, omul care vrea să fie “politruk-ul” propagandei ruse la Bucureşti

0

Moscova a reinstaurat functia de politruk. Dar, fostul conducator pe linie de partid nu mai este ce a fost. Modernizat si transpus/deghizat in termeni actuali, acesta actioneaza sub chipul formatorului de opinie. Activeaza in “presa” de propaganda, care este vadit diferita de jurnalismul clasic. Este campioana a deontologiei in subiecte neesenţiale (neimportante pentru scopul propagandei) si cerber infricosator in subiecte sensibile, periculoase sau potential periculoase pentru  “buna imagine” a “patronului” şi anturajului acestuia.

putin la RT

Dan Musetoiu, fost editor The Money Channel, vrea sa se lanseze ca “prim-politruk” al propagandei ruse in Romania. Jurnalistul a confirmat ca vrea sa lanseze un proiect editorial cu numele Russia Today, acelasi cu al televiziunii de stiri din Rusia, potrivit Reporter Virtual.

Pentru cine nu stie, Russia Today (RT) nu este doar o televiziune. E o retea globala de posturi tv si platforme web (deci pun accent pe instrumente media moderne)  care vrea sa concureze alte retele globale gen CNN, BBC, DW etc. Dar mai important decat aceasta atat de capitalista dorinta, Russia Today este vocea propagandistica a Kremlinului, care nu are nicio legatura cu jurnalismul (nici clasic, nici modern).

 

Scopul declarat al platformei media este să descrie Rusia ca „un altfel de democrație”, și să sublinieze eșecurile Occidentului, scrie un coleg de presa. Descrierea insa se face uzitand tehnici propagandistice, care includ manipulare, minciuna, exagerare, calomnie etc. Evident ca toata aceasta dragoste de tara straina si intinare de reputatie profesionala (se presupune ca, la un moment dat, un “jurnalist” RT va dori sa plece) se tine cu bani grei. In reteaua RT un reporter incepator are salariu care pleaca de la 5.000 de dolari.

În Romania, în cadrul “demersului sau propagandist”, Musetoiu a depus pe 28 august o cerere la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) in vederea inregistrarii brandului “Russia Today”.

Cine este Dan MusetoiuDan Musetoiu

Fost editor la o televiziune de nisa / The Money Channel (TMC), a lucrat pe la mai toate televiziunile naționale.

A fost corespondent al știrilor TVR la Detroit (SUA) si realizator de emisiuni la postul pulbic. La Antena 1 a fost producător de știri, iar la Pro Tv și Național TV a deținut funcția de editor general știri.

La inceputul lui 2011 se alatura B1 TV in calitate de producator de stiri. Inainte de B1 a fost producator general la Agro Channel TV, iar pana la aceasta televiziune de nisa a făcut parte din echipa care a pus bazele televiziunii de știri Publika TV din Republica Moldova. Probabil ca in acea perioada si-a cultivat “respectul” pentru propaganda Kremlinului, aflata ca la ea acasa in peisajul televiziunilor bilingve (ruso-române) de la Chisinau.

Dupa B1 TV traseul sau profesional il aduce la TMC. Potrivit fostilor colegi, a colaborat foarte bine cu Daniel Apostol, redactor sef si ulterior director al postului, insa dupa aparitia in “schema” a lui Mihai Tatulici, trece in tabara acestuia. Dupa preluarea TMC de catre Mohammad Murad, il regasim pe Dan Musetoiu, pentru o vreme,  in schema postului tv “relansat” in calitate de director general.

Fosti colegi despre Musetoiu: portretul oportunistului

“Are “talentul” sa se implice in cele mai dubioase proiecte. Din punct de vedere profesional pare OK, insa ti-o trage cand te astepti mai putin. Din acest punct de vedere nu are nicio greata”, spune un fost coleg despre Musetoiu.

¤¤¤

“Intr-o vreme a fost “omul” lui Dan Apostol, insa dupa aparitia in peisaj a lui Tatulici a schimbat tabara. Unii il lauda, altii din contra spuneau ca habar n-are. Cred ca in realitate, ca jurnalist de televiziune era undeva pe la mijloc”, povesteste un alt coleg.

paginaderusia.ro

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here