Presedintele poate afla adevarul despre mineriada din 13-15 iunie cu o conditie – Interviu Teodor Maries

CEDO a condamnat statul roman pentru modul dezastruos in care s-a ocupat de dosarele Mineriadei din 13-15 iunie. Cu toate astea, nici azi, la 23 de ani de la acele evenimente, vinovatii nu au fost condamnati.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, vorbeste despre ziua de 13 iunie 1990, cand armata a reprimat manifestatiile din Piata Universitatii impotriva regimului lui Ion Iliescu, si afirma ca exista dovezi clare ca s-a cerut armatei sa iasa in strada pentru a-i imprastia pe protestatari.

Astfel, in dosarul „Anca Mocanu si altii contra Romaniei” in care CEDO a condamnat statul roman in luna noiembrie, exista mai multe jurnale de lupta in care se arata ca in data de 13 iunie 1990, Iliescu a dat ordin Armatei, mai exact lui Vasile Ionel, sef de Stat Major al Armatei, sa se scoata 13 tancuri si sa se faca uz de gaze toxice si lacrimogene, sustine Teodor Maries.

Presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989 este unul dintre cei care au fost arestati si batuti de fortele de ordine in ziua de 13 iunie 1990, prima dintre cele trei zile ale celei mai sangeroase dintre mineriade.

Daca ati fi fata in fata cu un tanar de 18 ani care va merge in curand la vot pentru prima oara si care nu prea stie ce s-a intamplat in 13-15 iunie 1990, dar vede ce se intampla zilele acestea in Turcia, cum i-ati explica ce s-a intamplat in urma cu 23 de ani?

Am trait acele evenimente. Am participat la ele si in ultimii ani am avut acces la mai multe documente, asa ca am dreptul sa spun ca incepand cu 14 decembrie 1989 si pana in 15-16 iunie 1990 a existat o perioada infractionala in care autoritatile statului au reprimat demonstrantii care au luptat pentru libertate si democratie.

A fost o reprimare constanta. Prima a fost exercitata de regimul comunist, pana in 22 decembrie, iar incepand din seara de 22 decembrie a inceput reprimarea neo-comunistilor care s-au instalat la putere.

A existat acelasi tip de reprimare in 28-29 ianuarie, apoi in 18-19 februarie si a culminat cu 13-15 iunie, Atunci au atacat in primul rand demonstrantii, dupa care au trecut la reprimarea oamenilor ce se aflau in sediile partidelor de Opozitie, PNTCD si PNL, la reprimarea ziaristilor din redactiile ziarelor libere, care s-au infiintat in primele luni de dupa Revolutie, si bineintele la cei din sediile asociatiilor, ONG-urilor, practic societatea civila incipienta, abia infiintata.

Pe scurt, asa s-au derulat lucrurile. Unii doreau libertate, in primul rand, apoi democratie si o noua linie pentru Romania, cea naturala, spun eu, spre Occident. Iar fortele retrograde incercau sa ne mentina in aceeasi zona de influenta – Uniunea Sovietica inca exista – asa cum ne-au tinut timp de 45 de ani.

Foto: Pascal Ilie Virgil

[…]

In opinia dumneavoastra, cine sunt principalii vinovati?

Toate violentele din data de 13 impotriva demonstrantilor au fost facute la ordinele lui Ion Iliescu si Petre Roman. A fost un plan bine stabilit inca din data de 11 iunie, la Scrovistea, unde au participat si Mihai Chitac si Virgil Magureanu si Petre Roman. Serviciile secrete plus politrucii acelor zile au pus la cale reprimarea demonstrantilor.

A existat si o riposta a acestora in ziua de 13 iunie, asa ca, nefiind suficient de convinsi ca au reusit sa ne termine cu totul, au apelat si la bratul lor inarmat cu bate – minerii.

Am impresia ca le era un pic frica, un pic, nu foarte tare pentru ca au tras si pe 13 seara, dar aveau totusi o retinere sa traga. Si nici n-au fost ascultate ordinele lor de a interveni armata in strada.

Iliescu a facut multe apeluri la armata in acea zi, ca sa o scoata in strada cu tancuri si cu munitie, ordine care nu au fost executate intocmai. Insa ele sunt mentionate in jurnalele de lupta, iar Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO), in decizia prin care este condamnat statul roman intr-un caz de ucidere in timpul evenimentelor din 13 iunie, il mentioneaza pe fostul presedinte Ion Iliescu de 7-8 ori.

Foto: Pascal Ilie Virgil

Deci retine CEDO ca Ion Iliescu a fost principalul vinovat pentru tot ce s-a intamplat, ca decident. El detinea functia de presedinte, presedinte ales, pentru ca nu depusese inca juramantul. Dar sa stiti ca din punctul meu de vedere frauda din 20 mai nu ne indreptateste si nu va indreptati niciun istoric sa spuna ca acele alegeri au fost libere si conform vointei poporului.

[…]

Ca urmare a deciziei CEDO, in urma cu cateva luni ati cerut redeschiderea dosarelor Revolutiei si Mineriadei. I-ati spus ministrului Justitiei de atunci, Mona Pivniceru, „sa cheme procurorii si sa ii puna la treaba”. Stiti care a fost reactia?

Il invit acum sa faca acelasi lucru si pe procurorul general Tiberiu Nitu, asa cum l-a invitat si presedintele Basescu: sa reia cercetarile atat in dosarul Revolutiei, cat si in dosarul Mineriadei, neavand niciun obstacol pentru a continua cercetarile.

Crimele nu sunt prescrise, decizia CEDO este foarte clara, ea spune precis ca statul nu poate sa invoce nici prescrierea, nici alt tip de amanare. Pentru faptul ca statul n-a lucrat in acesti 23 de ani nu exista nicio scuza din partea niciunui guvern roman din ultimii 23 de ani.

De ce n-a lucrat statul, justitia, in acesti 23 de ani?

Foarte simplu: Statul nu a lucrat pentru ca statul sunt „EI”. Cei care au participat la represiunile din decembrie 1989 sunt statul.

Sigur, o parte au disparut fizic datorita varstei, dar au lasat copiii si nepotii, o parte au plecat la pensie, dar si-au lasat subalternii, iar o parte dintre „EI” inca mai ocupa functii din care pot sa isi exercite influenta.

Atata timp acest tip de stat mafiot nu a fost condamnat niciodata de catre justitie! De peste 70 de ani! Pentru ca ei n-au platit nici pentru nenorocirile din vremea comunista.

Doar Ceausescu a platit, pe care tot „EI” l-au impuscat, l-au lichidat practic, privandu-ne pe noi romanii de un proces al comunismului. Procesul lui Ceausescu ar fi fost primul proces al comunismului daca cei care l-au judecat n-ar fi primit dispozitie sa finalizeze acel proces intr-o ora. El trebuia sa continue cateva luni, sa se aduca probe… Dar acel proces a fost un esec din punct de vedere juridic, s-a dorit sa fie suprimat cel care era principalul acuzat.

Statul sunt „EI”. Noi ne rugam de procurorii care au fost procurori si in vremea comunismului sa faca dosare impotriva fostilor lor tovarasi? E greu, e foarte greu.

[…]

Vedeti totusi posibila o finalizare a dosarului Mineriadei?

Da. Generalul Dan Voinea, de la alungarea din Parchet (pentru ca, in 2008, presedintele Traian Basescu a spus ‘Domnule general, am impresia ca ati fost dat afara din Parchet, deci va invit sa reveniti’), a depus mai multe cereri de revenire. Una dintre ele este depusa si in acest moment, probabil in faza de a se dispune din partea CSM-ului un aviz pentru reincadrarea domniei sale ca procuror civil.

Practic, e singurul care a facut dosare care au stat in fata judecatorilor si s-au incheiat cu condamnari, chiar daca tarziu, si e singurul care cunoaste acest dosar voluminos, de peste 1 milion de file.

Cred ca ar fi o nedreptate daca nu l-ar reprimi si daca nu i-ar reincredinta dosarul pentru a-l finaliza. Asa cum a declarat de mai multe ori, in dosarul Revolutiei cercetarile s-au desfasurat deja si in proportie de 60-70% sunt finalizate.

Ca atare nu ar mai fi atat de mult de asteptat sa aflam adevarul, repet, cu o conditie. Daca domnul presedinte Traian Basescu doreste ca aceste dosare sa fie finalizate in timpul mandatului sau, lucrul trebuie inceput de maine.

Tot interviul pe ziare.com

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.