Presshub.ro: Ján Kuciak – al doilea jurnalist de investigații ucis într-o țară a UE în ultimele cinci luni

0

Asasinarea lui Ján Kuciak ridică semne de întrebare privind statutul jurnaliștilor de investigație în țări membre ale Uniunii Europene

În octombrie 2017 a fost asasinată Caruana Galizia, jurnalistă din Malta. Fiul acesteia, jurnalist el însuși, a criticat UE pentru inacțiune, considerând că ziaristul slovac putea fi salvat. Ján Kuciak investigase și el un om de afaceri slovac care spăla bani prin Malta, dar și mai vechi legături dintre consiliera premierului Fico și oameni conectați la ´Ndrangheta.

Asasinarea cu sânge rece a jurnalistului de investigație slovac Ján Kuciak (27 ani) și a logodnicei sale produce consternare și îngrijorare în Uniunea Europeană.

Reporteri fără Frontiere arată că este cel de-al doilea jurnalist ucis într-o țară a Uniunii Europene în ultimele cinci luni.”

În octombrie 2017, a fost asasinată Caruana Galizia, jurnalistă de investigație din Malta. Fiul acesteia, jurnalist el însuși, a criticat UE pentru inacțiune, considerând că jurnalistul slovac putea fi salvat.

Unul dintre personajele puternice vizate de anchetele lui Ján Kuciak – omul de afaceri Marián Kočner – folosise Malta pe post de landromat, iar Ján Kuciak scrisese în iunie 2017 despre aceasta (Kauzu Kočner preverí Čižnár)

Secțiunea slovacă a Asociației Jurnaliștilor Europeni arată că:

Această crimă odioasă a fost săvârșită pe fondul investigațiilor jurnalistice ale lui Kuciak care expuneau infracțiunile unor persoane cu conexiuni nu doar în lumea interlopă, ci și în elita politică a țării.

Organizația slovacă, parte a AJE, subliniază și campaniile duse de către oficiali ai statului împotriva ziariștilor care expun corupția:

Este în mod evident și o consecință gravă a climatului provocat de diverși reprezentanți din fruntea statului prin campania lor agresivă, sistematică, de termen lung, de atacuri verbale contra ziariștilor.

Alți doi ziariști slovaci, care realizau și investigații jurnalistice, sunt dispăruți: Palo Rypal – dispărut din 2008 și Miroslav Pejko – din 2015.

În momentul asasinării, Ján Kuciak investiga dosare de fraude cu TVA. El realizase și o anchetă celebră privind un ansamblu rezidențial – ”Five Star Residence” – care dusese la proteste de stradă și îl viza pe omul de afaceri Marián Kočner, cel acuzat că folosea pentru spălarea banilor niște companii și bănci din Malta.

Pe de altă parte, în ultima vreme, Ján Kuciak descoperise piste privind mai vechi legături între Mária Trošková – cel mai important consilier al primului ministru Robert Fico – și oameni din organizația mafiotă ´Ndrangheta.

The Model, the Mafia, and the Murderers

PRELUAT DIN   Presshub.ro

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here