Radu Ștefănescu: Al Doilea Amendament

Print Friendly, PDF & Email

“O miliţie (civili înarmaţi) bine pusă la punct este necesară pentru securitatea unui stat liber, dreptul oamenilor de a purta şi deţine arme nu poate fi încălcat.” – Al Doilea Amendament la Constituţia Statelor Unite ale Americii, semnat de Thomas Jeffreson, şi adoptat la 15 decembrie 1791.

Crima de la coafor a pus în discuţie, din nou, în România, dreptul cetăţenilor de a deţine arme de foc letale. Nu doresc să intru în amănuntele macabre ale crimei, las acest lucru în seama televiziunilor de doi bani şi a reporterilor morbizi avizi de notorietate. În orice caz supraexpunerea acestui eveniment nefericit arată încă o dată calitatea unor “oameni de televiziune”. Până când nu o să se intenteze un proces răsunător unui asemenea post, ce zic post, peşteră de televiziune, pe o mulţime de motive printre care sabotarea procesului de justiţie nu ar fi cel din urmă – ei bine, cred că nu se vor potoli. Pentru că la televiziune se anchetează, se deliberează şi se pun verdicte.

Pe de altă parte aceleaşi televiziuni de doi bani arată numărul de deţinători de arme de foc ca un posibil pericol. Pentru că un nebun gelos a făcut o crimă multiplă se satanizează toţi deţinătorii de arme. De ce nu se încriminează toţi şoferii din România, pentru că în fiecare an sunt peste o mie de accidente mortale. Tragic dacă nu ar fi ridicol.

România are cea mai dictatorială lege care restricţioneză deţinerea de arme, letale sau neletale. Arme neletale gen arme cu aer comprimat sau pistoale cu bilă de cauciuc în România necesită avize peste avize şi un control poliţienesc demn de Iran.

[…]

Regimul comunist a deposedat proprietarii de arme. Recent am descoperit jurnalul bunicului meu, şef ţărănist şi proprietar de pământuri. La data de 20 martie 1946 stă scris: “văzând în ce parte merge ţara, dusă de conducători nedemni, am decis să îngropăm armele. Ne-am îngropat odată cu ele şi unul dintre drepturile noastre asupra pământului.

Sunt ferm şi de neclintit în opinia că un bărbat trebuie să aibă dreptul constituţional să-şi apere familia şi proprietatea şi că o femeie are dreptul să-şi apere copii. Sunt, de asemenea pentru găsirea unei formule asemănătoare cu Al Doilea Amendament care să fie inclusă în procesul de restructurare a Constituţiei României.

[…]

O naţiune mândră şi puternică a devenit prima putere mondială şi din cauza acelui Al Doilea Amendament. Până când o să fim umili şi fricoşi şi nu o să urmăm exemplul celor puternici?

Radu Ștefănescu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.