Silviu Sergiu: Ce a pierdut Ponta prin refuzul de a fi premier

Print Friendly, PDF & Email

Traian Băsescu i-a propus lui Victor Ponta să preia funcţia de premier ştiind probabil că sunt puţine şanse ca acesta să o accepte. Ca într-o partidă de poker în care nu ai cărţi foarte bune în mână, dar ridici miza consistent, pentru a-ţi intimida adversarii şi a-i face să iasă din joc. O cacealma, pentru cunoscători.

Înţeleg că liberalul Crin Antonescu- de altfel un împătimit al acestui joc- a spus primul „pas”. Probabil pentru că era oricum ieşit din joc. Oferta nu i se adresa. Doar „ăla micu’ „, lipsit de experienţă, a muşcat momeala, „a mers” şi a pierdut, legitimând oferta lui Băsescu.

Victor Ponta a fost precaut. Ar fi fost ilogic să accepte instalarea la Palatul Victoria. Nu-ţi trebuie multă experienţă politică să realizezi că n-are niciun sens să te legi la cap dacă nu te doare. De ce ar fi preluat funcţia de premier cu nouă luni înainte de alegerile parlamentare? Ca să intre în campania electorală cu imaginea şifonată.

Dacă ar fi acceptat, liderul PSD ar fi căzut într-o „capcană cu miere” („honey trap”, cum zic americanii) din care i-ar fi fost foarte greu să iasă. Situaţia economică fragilă nu i-ar fi permis să pună în practică niciuna dintre promisiunile populiste cu care şi-a sedus, de-a lungul timpului, electoratul adept al statului asistenţial. Cum „marile deziluzii se nasc din marile iluzii” (vorba lui Vladimir Putin după alegerea lui Barack Obama) electoratul s-ar fi lămurit în câteva luni că nu curge lapte şi miere în guvernarea USL, iar Victor Ponta s-ar fi erodat în ritm accelerat.

Preşedintele Băsescu era aproape sigur că liderul PSD va spune „nu” în momentul în care a lansat „oferta otrăvită”. Este evident că şeful statului a vrut doar să puncteze „pentru stenogramă” problema desemnării lui Victor Ponta drept premier. A făcut-o de două ori, numai pentru a fi credibil în ochii opiniei publice, în momentul dezvăluirii episodului cu pricina. Prima oară când a făcut „oferta”, liderii USL s-au hlizit de parcă preşedintele le-ar fi spus un banc reuşit. A doua oară i-a mers, pentru că Daniel Constantin de la PC a luat act de ofertă, legitimând, după cum spuneam, demersul preşedintelui.

Traian Băsescu și-a asumat totuşi un mare risc politic. Ce s-ar fi întâmplat dacă Ponta ar fi acceptat? Altfel spus, cum ar fi fost afectată imaginea şefului statului dacă Emil Boc, înlăturat din funcţie şi la presiunea străzii, ar fi fost înlocuit cu unul din cei doi lideri ai Opoziţiei. Înfrângere pe linie. Din toată tărăşenia opinia publică ar fi înţeles un singur lucru: USL l-a schimbat pe Boc şi a preluat puterea executivă. Presiunea asupra preşedintelui ar fi crescut brusc.

Opoziţia i-ar fi cerut președintelui demisia. Suporterii USL ar fi prins aripi, ar fi ieşit, probabil, în stradă în număr mult mai mare şi ar fi forţat debarcarea preşedintelui. Şansele PDL de a obţine un scor onorabil în alegeri ar fi fost spulberate definitiv. Într-un cuvânt: dezastru. Victor Ponta a dat însă cu piciorul ocaziei de a repurta o victorie politică de răsunet.

Ce l-a determinat pe Traian Băsescu să amorseze o bombă care risca să-i explodeze în faţă? Doar dorinţa de a demonstra mai târziu, într-o seară călduţă de martie, că Victor Ponta nu e un politician responsabil, așa cum pozează de la celebrul discurs de la învestitura lui Mihai Răzvan Ungureanu? Că nu vrea să pună osul la guvernare în momente grele? Că nu urmăreşte decât să-şi conserve capitalul de imagine? Doar atât? E prea puţin.

Nu sunt foarte sigur că Ponta şi-a dezamăgit electoratul prin faptul că nu a acceptat funcţia de premier. Votanţii săi îl vor la putere la pachet cu debarcarea lui Băsescu. Orice compromis nu este acceptabil.

Nu cred că mesajul „neseriozităţii” lui Ponta a prins la electoratul nehotărât. De ce l-ar blama acesta pe şeful PSD pentru că a refuzat coabitarea cu şeful statului. Mi-e greu să cred că Victor Ponta a pierdut voturi refuzând acest parteneriat. Dimpotrivă. Dacă l-ar fi acceptat, ar fi suferit prejudicii de imagine.

Prin această mutare tactică, Traian Băsescu a creat o supapă prin care să se mai elimine o parte din tensiunea socială. În an electoral, o astfel de presiune poate duce la explozii cu consecinţe imprevizibile pentru PDL. De acum încolo, când Victor Ponta va chema alegătorii la revoluţie, pentru a îndepărta dictatorul care se ţine cu dinţii de scaun, deşi poporul îl urăşte, Traian Băsescu îi va reaminti că a refuzat ocazia să preia puterea în mod paşnic și-i va decredibiliza mesajul.

Este posibil ca preşedintele să-i fi creat lui Ponta şi o problemă în interiorul USL.

[…]
Silviu Sergiu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.