Teodor Mărieș: Marian Munteanu a colaborat cu Securitatea. În ’90, îmi cerea să nu îl critic pe Iliescu

0

Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie 1989, a declarat că Marian Munteanu, opţiunea PNL pentru primăria Capitalei, a încercat să preia conducerea organizaţiei după ce Virgil Măgureanu a încercat să o distrugă. Președintele Asociației 21 Decembrie a mai spus că există o chitanță pe care se vede că Marian Munteanu a fost plătit pentru informațiile pe care le avea, scrie evz.ro.

Mărieș a dezvăluit că o cerere similară din partea Asociației 21 Decembrie pentru a determina dacă Marian Munteanu a fost sau nu colaborator al Securității a fost depusă și în peridoada 2002-2003, doar că nu a fost soluționată nici până în ziua de astăzi.

„Noi suntem în campanie de redeschidere a dosarelor revoluției. Cu mine personal, a avut legături (Marian Munteanu – n.r.). L-am cunoscut pe 24 aprilie 1990, am ieșit în balconul Universității și la maxim jumătate de oră intrasem în Universitate cu intenția de a deschide balconul. Am avut colaborări cu toate asociațiile, nu doar cu el, a spus Teodor Mărieș”, președintele Asociației 21 Decembrie.

„Din punct de vedere politic, m-am despărțit de Marian Munteanu pentru că am avut senzația că ceva nu este în regulă”, a continuat acesta.

„Se ieșea seara să se vorbească în balcon, noi rămâneam peste noapte, el venea doar după masă, când se deschidea balconul. Munteanu nu a mai apărut pe acest traseu niciodată. Îmi reproșa să nu fac atac la persoană. Ion Iliescu, Petre Roman, Silviu Brucan, nu accepta să fac atac la aceste persoane”, a explicat Mărieș.

„El a vrut să preia conducerea societății ( Asociația 21 Decembrie – n.r.) în 2002, când exista o conducere pro Marian Munteanu. După, am venit eu, am liniștit lucrurile, am avut un proces cu el, care a durat ceva, pentru că s-a implicat în viața asociației fără a fi membru”, a adăugat Teodor Mărieș.

„Există o chitanță pe care el a semnat-o și care a apărut și în presa vremii, în anii 90. Sunt convins că acea chitanță există la dosar. Abia aștept să fie pus dosarul pe masă. Am făcut cerere (la CNSAS – n.r.) pentru toată lumea, inclusiv pentru Marian Munteanu între 2002 și 2003 și nu s-a răspuns până astăzi. Pe chitanță se vede că a fost plătit pentru informațiile pe care le avea, iar Virgil Măgureanu, Florian Coldea , profesorul Ion Coja pot certifica astăzi dacă a fost sau nu (colaborator al Securității – n.r.)”, a conchis președintele Asociației 21 Decembrie.

Angajamentul de colaborator cu organele de Securitate, semnat de Marian Munteanu a apărut în revista „Revanşa” din anul 1991. Documentul era însoțit de o chitanță care atesta că acesta a fost plătit pentru serviciile sale, cf. evz.ro.

„Angajament

Subsemnatul Marian Munteanu

Nascut in data de 19.06.1962, fiul lui Vladimir si al Mariei, student la facultatea de Filologie, domiciliat in Bucuresti, strada Occidentului, nr 45, ma angajez sa sprijin in mod organizat si secret organele de securitate.

Ma angajez totodata ca in activitatea mea sa dau dovada de sinceritate si corectitudine, sa nu fac cunoscut nimanui, indiferent de gradul de rudenie sau prietenie, nimic in legatura cu aceasta activitate.

Datele pe care le voi furniza le voi semna cu numele de Ioan

29.(xi – greu inteligibil),1988 / Semnătura”

„Chitanta Lei 500

Am primit de la Grigore Constantin din departamentul Securitatii statului pentru sprijinul acordat”

Documentul apare în revista „Revanşa”, al cărui director era Nica Leon, în nr 11, anul II, din anul 1991, şi conţine un angajament de colaborator cu organele de Securitate semnat de liderul de atunci al studenţilor, Marian Munteanu.

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here