Titus-Ruben Toia-Creț: Câteva gânduri cu privire la referendum și tabăra LGBTQYZあ戮φω

0

Microcosmosul din Facebook în care înotăm s-a transformat foarte repede într-un front șerpuit de tranșee. Există un spațiu-a-nimănui în care se aruncă grenadele și zboară gloanțele, iar pe stânga și pe dreapta fiecare parte își mobilizează vehiculele și ingineria de război. Se aruncă cuvinte și expresii pe care nu le-ai arunca cuiva dacă ai vorbi față în față – ca pe internet adică.

Analogia aceasta ar fi justă dacă ambele părți ale dezbaterii ar avea greutate egală și legitimitate egală. Aici însă nu este vorba de o dezbatere politică normală precum cîte taxe e nevoie, ce trebuie taxat, ce trebuie încurajat, descurajat ș.a.m.d. Cele două părți trasează lumi și civilizații complet, ireconciliabil diferite.

Din nefericire pentru cei obsedați de hiper-nuanțarea problemelor pînă cînd rămîi fără ceară în creioane și tuș la imprimantă, atunci cînd îți asumi o poziție într-o problemă atît de fundamentală, tinzi să iei la ghiozdan presupozițiile care fac acea perspectivă validă. Asumînd acele presupoziții, vei adopta apoi (măcar la nivel declarativ) un tren lung, foarte lung de raționamente și concluzii a căror valoare de adevăr devine de la sine înțeles „da”. Cu alte cuvinte, acest război nu ia prizonieri – vei lua în cele din urmă una din părți.

Dacă ai citit suficient de multă presă progresistă din Vest (Huffpost, Vice, Slate & co) ți-e simplu să îți însușești temporar, în scop de înțelegere și empatie poziția cealaltă: “dacă revoluția sexuală a realizat un vădit bine moral descătușînd oamenii de inhibițiile religioase în ce privește sexualitatea, recentrînd-o pe ceea ce cu adevărat contează – împlinirea personală – devine atunci perimat, ursuz, ba chiar imoral (!) să sugerezi vreo delimitare arbitrară în ce privește sexul participanților, darămite să limitezi instituția căsătoriei la parteneri de sex opus în mod legal”.

Referendumul vizează o chestie foarte simplă: update-ul Constituției ca să spună ceea ce s-a intenționat la început. Dacă românii vor trece (și probabil vor trece) ca societate prin procesul de „evoluție” a valorilor în următorii 10-20 de ani, vor putea să facă ce vor pentru a re-defini căsătoria ca fiind între 1-N parteneri din cele 512 gender-e care s-or mai inventa.

Tot ce se face e păstrarea statusului quo. Dacă însăși sugestia că familia este creată (cuvînt încărcat teologic) prin uniunea între bărbat și femeie este atît de agresivă încît susținerea ei în sine este un act de fanatism sau o dovadă a fanatismului, uită-te în spate, probabil acum 10 ani poate credeai asemeni.

Ai avut parte de revelație specială? Ești un fost un homofob „iluminat” de către Evanghelia eliberării sexuale? Mai mult, ce faci cu maică-ta și taică-tău și tot leatul tău de nenorociți înainte de tine, generație după generație de homofobi?

Dacă expresia homosexuală a sexualității este definițional bună și sănătoasă, heteronormativitatea (starea de fapt în care bărbat-femeie = ok, orice altceva = anormal, indiferent de gradul de anormalitate) este în mod definițional rea, imorală și trebuie să scăpăm repede de ea.

Mai mult, orice sugestie că „expresia heterosexuală” a sexualității este puțintel doar mai validă sau normală decît expresia de vreun alt fel devine în sine o acțiune homofobă și agresivă.

Referendumul este un steag pentru cei cu o antropologie sus-jos, cei care cred că există o lege naturală dată de Dumnezeu care merită apărată, fiindcă legile umane nu sunt doar niște convenții arbitrare pentru supraviețuire.

Axiologia nemijlocit orizontală a celeilalte tabere nu are altă vopsea morală pentru ce nu-i place decît „ură”, „inegalitate”, deoarece ea efectiv nu posedă alți operatori de cuantificare morală.

Asumpția că referendum = ură deja trădează mugurii unei noi ortodoxii sociale.

Titus-Ruben Toia-Creț

PRELUAT DIN   Facebook

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

 
Print Friendly, PDF & Email

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here