Vladimir Putin, în 2012, îl echivalează pe Vladimir Lenin cu sfinții creștini. „Comunismul și creștinismul sunt similare”

Print Friendly, PDF & Email

Într-un discurs ținut de Vladimir Putin în fața unui grup de suporteri, în decembrie 2012, acesta s-a împotrivit înlăturării mausoleumului lui Vladimir Ilici Lenin din Piața Roșie, unde mumia dictatorului comunist este depozitat, scrie The Telegraph.

„Mulți spun că mausoleumul contravine tradițiilor. Ce anume contrazice tradițiile? Mergeți la Mănăstirea Peșterii din Kiev, sau vedeți mănăstirea Pskov sau la Mungele Athos. Veți vedea acolo relicve ale sfinților. Totul e acolo”, a spus Vladimir Putin.

Declarația a provocat critici dure din partea activiștilor pentru drepturile omului și din partea ONG-urilor cum ar fi Memoria, care lucrează pentru păstrarea memoriei victimelor represiunii sovietice.

„E o comparație care nu are niciun sens”, a spus Yan Rachinsi, de la Memoria. „Dacă cineva are nevoie de acele rămășițe, poate construi o ‘biserică comunistă’ undeva.”

Dezbaterile privind înlăturarea corupului lui Lenin din mausoleumul construit în Piața Roșie, în 1924, au început după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

„Pe Lenin l-au pus într-un mausoleu. Cu ce este el diferit de relicvele sfinţilor pentru ortodocşi şi, în general, pentru creştini?”, s-a întrebat retoric şeful statului rus într-o secvență din filmul documentar Vaalam, din care au fost difuzate câteva fragmente pe pagina web a Radioteleviziunii Ruse, informează duminică EFE citat de deschide.md.

Liderul de la Kremlin a atras atenţia că puterea sovietică „nu a inventat nimic nou, ci pur şi simplu şi-a adaptat la propria ideologie ceea ce umanitatea inventase deja cu mult timp în urmă”. Putin a adăugat că ideologia comunistă şi creştinismul sunt similare, deoarece conceptele egalităţii, fraternităţii şi justiţiei sunt înscrise în Sfintele Scripturi.

P.S.1
Adrian Papahagi:
Pentru kaghebistul Putin, mumia criminalului Lenin e comparabilă cu moaștele unui sfânt (eventual martirizat chiar de comuniști). În Rusia, criminalii distrugători de biserici Lenin și Stalin sunt adesea pictați în icoane. Biserica Ortodoxă Rusă e o biată anexă a unui stat totalitar, iar ideologia naționalistă și „creștină” rusă e propagandă cinică.
Orice bordel din Olanda e mai creștin, mai uman și mai salubru decât Kremlinul.”

P.S.2 Scenă de la Zidul Kremlinului, aproximativ 10 ani mai târziu:

Citiți și:

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.