Vladimir Tismăneanu: Fenomenologia pontocrației. Atac la președinte plus noutăți de la IICMER

Dictatura parlamentara, cum inspirat si adecvat o numeste Camil Roman intr-un articol din “Romania Libera”, tine sa capete proportii grotesti. Lenin spunea ca dictatura proletariatului, adica a partidului totalitar, nu este ingradita de vreo lege. In aceasta directie, a dispretului pentru tot ce implica statul de drept, pare sa se indrepte Romania pontocratica. Inlaturarea guvernului Ungureanu a fost o prima actiune de forta in acest sens: s-au cheltuit sume imense spre a plati traseismul cel mai lipsit de bun simt. Ce s-a petrecut in acele zile a fost o adevarata parada a obscenitatii. Vi-l mai amintiti pe Sorin Frunzaverde anuntand ca paraseste PDL si pleaca la PNL pentru ca el, vezi Doamne, are convingeri de dreapta. Eu unul, si nu cred ca ma insel, nu mi-l amintesc pe acest personaj participand la vreo dezbatere organizata de Institutul de Studii Populare. Convingerile de dreapta le tinea, banuiesc, asemeni lui Ion Iliescu cu ale sale manifeste anti-Ceausescu, in sticlute de urodonal bine ascunse in pivnita ori in pod…

Fidel optiunilor sale de-o viata, “conservatorul” Felix a proclamat urgenta demiterii (suspendarii) Presedintelui ales democratic al Romaniei. S-a pornit acum campania de epurare a celor numiti “intelectualii lui Basescu”. Nu sunt putini cei care, in tabara uslasa, isi freaca mainile incantati. De pe margine, mai triumfa, pe cat de strident pe atat de jalnic, cate un resentimentar uitat de vremuri. Imi amintesc de un text al lui Cristi Patrasconiu despre intelectualii-canalii.

Sa ne miram de aceste nelinistitoare derapaje? In ce ma priveste, am identificat marele bocet national legat de moartea lui Adrian Paunescu drept debutul acestei restauratii. Deci nu sunt catusi de putin surprins citind ca “un bust al poetului Adrian Păunescu va fi dezvelit sâmbătă, de la ora 12.00, în parcul Grădina Icoanei din Capitală, informează un comunicat remis MEDIAFAX de Primăria Sectorului 2. La eveniment şi-au anunţat participarea numeroase personalităţi ale vieţii culturale româneşti, scriitori, membri ai familiei, prieteni ai artistului.” Nu ma indoiesc ca daca Paunescu traia ar fi fost unul dintre principalii tribuni ai noii guvernari. Cum stim cat de mult l-a pretuit Ponta pe sicofantul de serviciu al al comunismului dinastic, nu m-ar surprinde sa participe chiar el.

Este clipa revansei, a nostalgiilor paunesciene, a puseurilor narcisiste, nu a evaluarilor sobre. Interesul national este ignorat, premierul nu socoate necesar sa se delimiteze transant de elucubratiile putinofile ale ministrului de externe. Iata-l acum si pe “seniorul liberal” Radu Campeanu, anuntand ca a sosit momentul suspendarii lui Traian Basescu. Acelasi Radu Campeanu care se gudura candva pe langa Ion Iliescu in mascaradele numite “sedinte ale CPUN”. Pontocratia inseamna, intre altele, revenirea in prim plan a acestor fantose politice. Pontocratia este o galerie de masti, o cascada de demagogie netarmurita, furtuni de praf in ochi si absenta rusinii ca patologie a puterii ce se doreste absoluta. Nascut din frica, ranchiuna si ura, regimul pontocratic, de sorginte comunista, ignora reguli de baza ale democratiei, intre care respectul pentru norme, proceduri si posibilitatea tragerii la raspundere.

http://www.hotnews.ro/stiri-politic-12340262-radu-campeanu-trebui-pana-urma-hotaram-suspendarea-presedintelui-trebuit-isi-dea-singur-demisia.htm

Anunt aici ca am decis sa demisionez din Consiliul Stiintific al IICCMER. Am un mare respect pentru trecutul de militant al exilului democratic romanesc al domnului Dinu Zamfirescu, am facut parte din Consiliul de Garantie Morala al INMER. Am aflat ca premierul Victor Ponta l-a numit azi pe dl Zamfirescu in functia de presedinte al Consiliului Stiintific. Conform HG din februarie 2010, este o functie neremunerata. Marturisesc ca nu cunosc contributiile stiintifice, validate international, ale veteranului activist al PNL. Nu stiu, se poate sa fie vina mea, cand si unde si-a sustinut doctoratul. Nu stiu ce carti academice a publicat. Repet, e vorba de un Consiliu Stiintific, nu de unul de garantie morala. Dl Zamfirescu a infiintat INMER in timpul guvernarii Nastase, cu sprijinul direct al acestuia. S-au facut lucruri excelente acolo, au existat si tensiuni majore, in special cu vicepresedintele INMER (demis, daca nu inseala memoria, de dl Zamfirescu), istoricul Adrian Niculescu.

Toti colegii mei si ai profesorului Ioan Stanomir din echipa de conducere a IICCMER numita in februarie 2010 au demisionat azi (Bogdan Iacob, Cristian Vasile, Damiana Otoiu, Angelo Mitchievici). Istoricul Mark Kramer, directorul programului de istorie a Razboiului Rece de la Harvard, a anuntat ca a demisionat din Consiliul Stiintific.

Vladimir Tismăneanu

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.