Vladimir Tismaneanu: Revolutie anti-marxista in Brazilia: Sfarsitul bullshitului

  Print Friendly, PDF & Email

  Am fost invadati, in ultimele saptamani si luni, cu stiri despre “miracolul” Syriza, despre cum vor reusi stangistii greci sa scoata tara din marasmul in care se afla. Ministrul de finante elen a fost ridicat pe toate piedestalurile gloriei europene si universale, de parca ar fi fost John Maynard Keynes impreunat cu Hegel insusi. S-a atins cota maxima de bullshit propagandistic. Se vorbeste insa prea putin, ori chiar deloc, despre cum sa naruieste castelul din carti de joc al revolutionarei Dilma Rousseff, fosta combatanta in organizatiile de guerila urbana. Matura si responsabila, societatea civila din acea tara nu este prizoniera miturilor stangiste. Nu se imbata cu apa rece, precum in multe alte locuri.

  brazilia

  Demonstratii de milioane de oameni ii cer demisia Dilmei Rousseff. Coruptia endemica a regimului neo-marxist este denuntata de masele iesite in strada, dar ignorata de elitele media, conectate la canalele neo-bolsevice sustinute financiar de autocratia putinista. Forumul de la Sao Paulo isi continua operatiunile de hipnotizare a opiniei publice. Minciunile abunda, dar incep sa nu mai fie crezute. Protestele sunt organizate de o initiativa graassroots de orientare deschis liberala-Miscarea Brazilia Libera (MBL). Se strang semnaturi pentru demiterea Dilmei Rousseff.  Se dovedeste ca ideile anti-totalitare ale filosofului Olavo de Carvalho au prins radacini in Brazilia. Olavo stie bine marxismul, in orice caz mai bine decat Dilma si adeptii ei. Stie celebra teza a XI-a despre Feuerbach: “Filosofii nu au facut decat sa interpreteze lumea, chestiunea este de a o schimba”. Se schimba lumea in Brazilia. Birocratia hiper-corupta a Partidului Muncitorilor se confrunta cu o societate civila renascuta.

  Pare sa se prefigureze o revolutie pasnica, non-violenta. Se protesteaza impotriva acutei crize institutionale, sociale, economice si morale care s-a agravat in aceste ultime luni. Nu stiu daca se cristalizeaza de-acum o revolutie in deplinul sens al termenului, dar este sigur o situatie revolutionara in sensul definit chiar de Lenin: “Cei de la varf nu mai pot guverna cu vechile metode, cei de la baza, deci marile mase, dincolo de diviziunile sociale, nu le mai accepta”.

  Fiecare pasare pe limba ei piere, in cazul acesta una marxista intoarsa pe dos! Se formeaaza treptat ceea ce ce isi visa Robert Conquest: Un front unit impotriva bullshitului. E timpul ca himerele sa fie deconspirate drept ceea sunt: mituri, legende, naluciri, fantasme, basme ideologice.

   

  Un gând despre “Vladimir Tismaneanu: Revolutie anti-marxista in Brazilia: Sfarsitul bullshitului

  1. Articolul a fost tradus în portugheză de Elpidio Fonseca și s-a bucurat de o primire entuziastă în Brazilia!

  Lasă un comentariu

  Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.