Vladimir Tismăneanu – Sub semnul manipulării si cinismului: Despre “decomunizarea” uselistă

Citeam zilele trecute un articol semnat de un cunoscut jurnalist pentru care condamnarea dictaturii comuniste in decembrie 2006 ar fi fost doar un balon de sapun, un banal foc de artificii. Autorii condamnarii, deci membrii Comisiei Prezidentiale, ii apar drept urmasi ai tortionarilor comunisti. Cine? Constantin Ticu Dumitrescu? Radu Filipescu? Alexandru Zub? Monica Lovinescu? Deci noi, cei care am scris Raportul Final, membri si experti ai Comisiei, suntem urmasii tortionarilor, nu cei care tropaiau si vociferau bezmetic in Parlament, nu PSD-ul care a boicotat sesiunea solemna. Se sugereaza din diverse locuri, indeosebi prin “Antenele” voiculesciene, ca abia acum, sub luminata si hiper-anticomunista coalitie USL, s-ar porni pe calea cea dreapta, categorica, definitiva si radicala, a rupturii cu trecutul totalitar. Se denatureasa, prin hiperbolizari selective, faptele istorice, ni se spune ca personajul Visinescu ar fi tradatorul si criminalul perfect: mai intai a participat la executarea lui Ion Antonescu, apoi a participat la prigoana elitei politice democratice a Romaniei. Dar nu se vorbeste despre atatia criminali din Securitate care continua sa-si incaseze satisfacuti pensiile. O stire de ultima ora spune ca Parchetul General a devenit brusc interesat de subiect. In urma cu doi ani sefii sai cascau plcitisiti cand li se cerea sa deschia ancheta in cazul tortionarului Gheorghe Enoiu, fostul sef al anchetelor din MAI. Subit, fostul presedinte Emil Constantinescu pozeaza si el in mare decomunizator.

Memoria victimelor este de fapt pusa intre paranteze. Totul se petrece intr-un prezent al intereselor politice, sub semnul unor ambitii politicianiste prea stravezii pentru a avea nevoie de sofisticate deconstructii. Public mai jos un articol al Mihaelei Barbus aparut pe site-ul “In linie dreapta”. Este o punere la punct necesara si o analiza riguroasa a ceea ce risca sa devina un spectacol tot mai dezolant. “Decomunizarea” uselista este, ca tot ce produc Ponta, Antonescu si Voiculescu, praf in ochi, combinatie oportunista. Nu poti servi simultan pe Dumnezeu si pe Satana. Nu poti fi admiratorul lui Che si Mao, pe de o parte, si sa versi lacrimi pentru Iuliu Maniu, Dinu Bratianu si Ion Mihalache, pe de alta. Sau poti, dar atunci nu ai dreptul sa astepti altceva decat dispret in partea celor carora chiar le pasa. Incercand sa striveasca rezistenta uneia din victimele sale, Enoiu i-a spus: “Noi te omoram si tot noi te vom reabilita”. Nu democratii anticomunisti, nu cei care au lucrat la Raportul Final si sustinatorii lor sunt urmasii tortionarilor, ci pseudo-decomunizatorii uselisti. Intai au fost schingiuiti luptatorii pentru adevar, azi este schinguit adevarul.

Încă un 23 august sub semnul manipulării (Mihaela Bărbuș)

Victor Anca, Ioan Bărbuş, Camil Demetrescu și Radu Niculescu-Buzeşti

Victor Anca, Ioan Bărbuş, Camil Demetrescu și Radu Niculescu-Buzeşti

Un gând despre “Vladimir Tismăneanu – Sub semnul manipulării si cinismului: Despre “decomunizarea” uselistă

 1. Foarte corect. „Nu poti fi admiratorul lui Che si Mao, pe de o parte, si sa versi lacrimi pentru Iuliu Maniu, Dinu Bratianu si Ion Mihalache, pe de alta.Sau poti, dar atunci nu ai dreptul sa astepti altceva decat dispret in partea celor carora chiar le pasa. ”
  Numai ca, vedeti, intr-o tara in care 61% din cetateni vor inapoi in comunism in timp ce, in acelasi an ( 2011) 96% se declara crestini ( in fine, de confesiune crestina…), avem o problema. Nu doar la varf, la clasa politica, la USL. E mai mare, mai veche si mai adanca.
  Si tocmai pentru ca imi pasa, atrag atentia ca:

  1. Aici ne aflam http://ihincu.wordpress.com/20.....-a-unspea/

  2. Astea sunt lucurile ( elementare) care nu se inteleg aproape deloc: http://ihincu.wordpress.com/20.....-a-unspea/

  3. Oricat de vinovati de manipularea si schingiuirea adevarului ar fi liderii politici, mai ales psd, acum USL, si parte ( subliniez „parte”) din elitele intelectuale, si ingrijoritoarea majoritate a celor care activeaza in mediile de informare in masa ( chiar bine intentionati, cu foarte putine exceptii, sunt diletanti, impostori si deformatori de opinie publica), exista „material bun”, consistent si de esenta similara in populatie. Iar problema la populatie ( ma refer la majoritate) nu-i doar ignoranta ( mare), ci si suficienta. O chestiune,, pana la urma morala. Sa nu stii, desi poti invata si afla daca vrei ( informatia acum e libera; iata, IDL cel mai bun exemplu; ca si alte platforme media), inseamna lene, dezinteres civic, dezinteres fata de adevar, si e imoral. Sa nu vrei sa stii, sa crezi ca stii tot, e arogant. Tot imoral. Sa nu gandesti, sigur, pana la un punct, e un ghinion congenital. Dar vorba lui Nicolae Steinhardt: dincolo de o limita, prostia e un pacat; pacatul nefolosirii talentului. Plus, tot el spunea, nu-i asa, ca Dumnezeu iubeste nevinovatia, nu imbecilitatea 🙂

Lasă un comentariu

Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.