FUNDATIA IOAN BARBUS

Mai bine fumător decât activist…

Fumatul începe să fie interzis și în spațiile deschise, în aer liber, după ce a fost interzis în clădirile publice peste tot în Occident. De pe 8 iunie, în Paris, în zeci de parcuri și grădini publice a început să fie interzis fumatul, mișcare motivată și de apropierea Zilei Mondiale fără Tutun, printre multe altele.
https://www.france24.com/en/20190531-france-paris-smoking-ban-52-parks-gardens

Grija statului pentru fiecare cetățean e clară – omul nu trebuie să își pună sănătatea în pericol și, prea puțin conștient fiind de ce i se poate întâmpla, statul intervine, Deus ex machina, îndepărtând sursa răului. Fumatul poate produce cancer și cancerul poate ucide. Iar moartea fiecărei persoane active e costisitoare pentru stat, chiar s-a calculat cu exactitate cât costă pierderea fiecărui membru al societății. Numai că strict în cazul ăsta lucrurile stau un pic mai complicat pentru că taxele pe tutun aduc venituri imense bugetelor pentru Sănătate. E o situație de Radio Erevan – fumatul nu consumă, ci aduce venituri însemnate statului, numai că datele realității și discursul rațional contează prea puțin în cazul felului în care alegi să îți exerciți libertățile în lipsa acordului administrației statului, așa că lupta împotriva fumatului continuă sustinut, înregistrându-se sistematic victorii de parcurs împotriva acestui obicei periculos.

În schimb, dacă fumatul crește riscul cancerelor și astfel a morții premature, homosexualitatea, care de asemeni crește fantastic riscul căpătării unor boli incurabile, în multe cazuri fatale, (lucru recunoscut din ce în ce mai voalat), alături de riscul problemelor psihice ori riscul sinuciderii, e promovată cu voioșie – e ok să fii gay, se spune acum peste tot.
https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/hiv-and-aids-what-are-the-risks-for-gay-men/

Nu ai de ce să îți refuzi experiență asta. Poți face psihoterapie pentru a scăpa de fumat, dar e deja interzis în multe locuri să faci terapie a scapă de homosexualitate. În California și New York, de exemplu, este interzisă terapia pentru conversie, cum este numit orice program psihoterapeutic care se face pentru a scăpa de atracția pentru persoane de același sex. Relatările unor cazuri ale celor traumatizați psihic pe parcursul anilor de terapie pentru conversie au dus la acesta interdicție. Traume reale, cum avem mulți, de exemplu, din perioada școlii. Nu e de glumit cu asta! E adevărat, sunt statistici care arată că unele terapii pentru conversie cresc riscul sinuciderii la o categorie socială care deja are un risc mult mai ridicat de sinucidere decât media populației. Oricum ar fi, tendința e să fie interzise toate programele terapeutice pentru conversie, din cauza disconfortului pe care îl produc unele dintre ele. Dar, de exemplu, homosexualii înregistrează un risc mare de sinucidere și din cauza dezamăgirii față de felul în care arată, iar la capitolul ăsta statul nu mai poate interveni, cel puțin deocamdată, ca în cazul programelor terapeutice pentru conversie.
https://www.gaystarnews.com/article/lgbti-uk-people-suicidal-thoughts-body-image/#gs.hvofwg

Poate ca următorul pas logic ar fi interzicerea promovării dietelor, a programelor de fitness, ori a joggingului, pentru că promit mult, dar rezultatele nu sunt de fiecare dată corespunzătoare…

Iar dacă homosexualitatea în sine nu pare periculoasă celor care calculează riscurile pentru sănătate ale anumitor stiluri de viață, nu înseamnă că cei care vor să gândească în locul fiecăruia dintre noi nu pot merge mult mai departe cu felul asta prea puțin rațional de a gândi. Ba chiar merg până la capăt – fumatul este interzis în anumite condiții, deoarece este periculos pentru sănătate și astfel pentru buget, dar homosexualitatea nu este deloc, fiind o exercitare a libertății de a trăi așa cum vrei, o libertate celebrată cu mândrie în toată lumea în luna iunie, proclamată luna Pride pentru homosexuali.

Iar de aici se merge până la capăt, în neant – fumatul e periculos, dar avortul și sinuciderea nu! Acestea pot fi plătite și asistate de stat, dacă sunt solicitate cum se cuvine, urmând regulile administrative. Ai la dispozitie o multime de clinici pentru sinucidere si avort.

Sunt sinucideri și sinucideri. Nu te poți juca cu asta. Dacă vrei să o faci de capul tău, e regretabil și ilegal. Dar dacă faci asta cu cerere timbrată, cu trimitere de la medicul de familie, cu cheltuieli decontate pe cardul de sănătate ești un bun cetățean, corespunzător noului val de gândire civică, ba chiar, mai mult, aparții deja viitorului imaginat de avangarda stângii europene…

ACP

Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

ILD Contributor

ILD Contributor

16 comentarii

  1. AT
    19 iunie 2019

    Cu voia dumneavoasttra, am dat peste aceasta rara admisiune

    https://archive.fo/7QZIC

  2. Cri
    19 iunie 2019

    Pacat ca autorul nu a avut curajul sa-si semneze acest articol exceptional, articol care ar trebui difuzat pe toate canalele mass-media, pentru a mai reduce un pic din spalarea pe creier si intoxicarea cu lozinci tembele cu care e coplesita populatia.
    Ferocitatea campaniilor guvernamentale anti-fumat nu este insotita insa si de o campanie similara contra alcoolismului.
    Spre deosebire de fumator, care, oricat de mult ar trage din tigara, ramane ratzional si cu mintea limpede, alcoolismul altereaza profund creierul, consumatorii cronici deven[nd treptat-treptat fiinte asociale sau anti-sociale: orice politist poate sa ne spuna ca cele mai groaznice accidente auto, cele mai groaznice infrctiuni ( crima, viol, pedofilie ) se produc in mare parte sub influenta alcoolului sau a drogurilor.
    Iar sociologii, psihologii si psihiatrii ne pot confirma ca excesul de alcool este cea mai frecventa cauza a de ruinare a carierelor profesionale si de destramare a familiilor.
    Probabil ca in guvernele lumii procentul de betzivani e mai mare decat cel al fumatorilor, numai asa imi explic faptul ca in timp ce fumatorii sunt haituiti si dati afara din spatiile publice, alcoolicii pot sa-si consume nestingheri doza de bautura.
    Pentru mine este un mister de ce homosexualii, care in zilele noastre nu mai sunt persecutati de nimeni, vor neaparat sa-si afiseze in public, prin meetinguri si marsuri, deviatia lor sexuala. Pentru ca oricat de democrati si toleranti suntem sau ne pretindem a fi, oricat de “cool” si “trendy” este ( chipurile ) faptul de a fi LGBD, homosexualitatea este o anomalie a naturii si, chiar daca nu mai este pedepsita de lege, nu ar trebui sa fie incurajata si promovata si nu ar trebui sa fie permisa infierea copiilor de cuplurile homo.
    O societate care promoveaza obsesiv homosexualitatea, dar este complet nepasatoare fatza de proliferarea alcoolismului, este profund malformata.
    Homosexualitatea este o dereglare, o anomalie a comportamentuluii sexual, iar alcoolismul altereaza grav logica, rationalitatea si comportamentul omului in societate.
    Daca nu admitem cat mai repede aceste adevaruri, s-ar putea ca maine sa fie prea tarziu.

  3. Dorin
    19 iunie 2019

    Dezvoltând ideea cu „fumatul ucide” ( nu sunt fumător), am putea marșa pe o campanie absolut îndreptățită de tipul:
    – sunt interzise 80% dintre alimentele din supermarketuri și 90 % dintre medicamentele comercializate de marile firme – pt. că e evidentă nocivitatea lor prin prezența chimicalelor, aditivelor cancerigene, extraselor din organisme modificate genetic și prezența drogurilor gen zahăr, opioide, etc.

    Chestia poate fi promovată prin parade lunare „ Vegan Pride”, „ No-chemicals Pride” sau „Orthodox fasting Pride”….

    Wow, ce trendy !!!

  4. Stefan
    19 iunie 2019

    In chestiunea fumatului, sunt in dezacord cu articolul si cu majoritatea romanilor, care inca fumeaza ca niste turci.

    Traiesc in Israel, unde campania contra fumatului este putin in urma SUA si aproximativ in rand cu restul Occidentului.

    Foarte bine ca fumatul este interzis si in spatiile publice in aer liber.
    De ce n-avem voie eu si nevasta-mea sa luam masa linistiti pe terasa unui restaurant, ca cei de la masa vecina isi aprind deodata tigarile si ne ineaca in fumul lor?
    Cu ce am pacatuit noi?
    Cu ce pacatuiesc copiii care se joaca in parc pina vine un nesimtit si incepe sa fumeze in nasul lor?

    Comparatia cu alcoolul este o prostie.
    Cel care bea nu dauneaza vecinilor pina nu se suie la volan.

    Alcoolul nu este adictiv.
    Un vinulet rosu la masa prinde numai bine.
    O sticla de bere spala necazurile si rinichii.

    Da-le dracului de taxe pe tutun.
    Daca lumea inceteaza sa fumeze, cu totii vom plati mai putina taxa de sanatate, suma mult mai mare.

    Homosexualitatea este o anomalie inca neexplicata, dar incurabila.
    Exista de cand lumea, si din pacate va exista cat lumea. Exista si in lumea animala, de exemplu la maimutze.

    N-am auzit inca de cineva care sa se fi vindecat de homosexualitate prin “terapie”.
    Impresia mea este ca “terapia homosexualilor” este o escrocherie.
    Cel mult ii face pe “pacienti” sa-si ASCUNDA homosexualitatea si atat.

    Pe mine ma deranjeaza NORMALIZAREA rampanta a homosexualitatii in Occident si in Israel. Cu existenta ei sunt resemnat.

  5. @Stefan, nicaieri in articol nu e scris ca fumatul nu ar fi periculos. Numai ca acum se urmareste pericolul produs de fumat sanatatii, timp in care sunt promovate ca normale homosexualitatea. avortul, sinuciderea. Homosexualitatea aduce riscuri imense pentru sanatate. E un adevar statistic. Iar pentru copilul purtat in burta mamei e mai periculos avortul (sic) decat fumatul pasiv al mamei. Nu credeti si dumneavoastra asta? Ca sa nu mai spun ca sinuciderea asistata, pe varii motive (o depresie pasagera e unul dintre ele), de asemeni are, ca sa zic asa, sanse mai mari sa il omoare pe cel care o suporta decat fumatul.

  6. mihai
    19 iunie 2019

    @Stefan,
    1.In afara sanatatii, mai exista si problema libertatii, aspect esential pentru fiinta umana. Acest aspect este foarte neglijat de cei implicati in aceste campanii. Omul nu traieste doar pentru a fi “sanatos” – sanatos poate fi si un hipopotam.
    2.Indarjirea cu care se duc aceste campanii e total disproportionata fata de ceea ce se obtine. Si seamana foarte mult cu ura fata de cei “bogati” si “lacomi”. Cu ura fata de capitalism. Cu ura fata de companiile de petrol. Fata de cele americane, desigur!

  7. Lupul Albinelor
    19 iunie 2019

    Am innebunit cu totii?!?!?!?!

  8. Mayhem
    19 iunie 2019

    @Stefan

    Din postura de nefumator eu va zic ca gresiti. Am fost de acord cu interzisul fumatului in spatii inchise. Si nu pentru ca am eu boala pe fumaturi, ci pentru ca asa zisele camere pentru nefumatori erau o gogomanie. In multe restaurante erau doar niste simple separeuri, draperii care nu fereau camerele respective de fumul de tigara. Insa sa interzici fumatul in aer liber e de-a dreptul o tampenie. E mult mai tolerabil fumatul in aer liber.

    Alcoolul omoara la fel de multi oameni daca nu mai multi, decat fumatul. Si nu e vorba de cei din jur, insa starea de ebrietate la unii oameni vine si cu violenta si pot deveni un pericol pentru cei din jur chiar si fara a fi la volan. Si exista si dependenta de alcool.

    Este decizia oamenilor care fumeaza daca se decid sa nu mai fumeze sau nu. Nu e treaba statului, un stat care oricum nu iti poate asigura minimul in ceea ce priveste tratamentul medical adecvat. Fumator sau nefumator. In conditiile in care tu nu ai cadre medicale, aparatura si spitale noi, preocuparea statului pentru sanatatea cetatenilor prin interzicerea fumatului in aer liber e ipocrizie curata.

    Homosexualitatea e o anomalie, insa nu stim daca e incurabila sau nu. Pana la urma de peste 40 de ani nu se mai face cercetare in domeniu de teama ca nu cumva sa fi facut homofob. In lipsa unor studii medicale si stiintifice facute in domeniu, a spune ca e incurabila faca placere doar stangistilor. Transsexualii de exemplu sufera de o boala ce poate fi combinata, tulburare sexuala. Dar daca le spui ca sunt bolnavi ei te fac pe tine transfob. Mai nou pana OMS ii sustine.

  9. mihai
    19 iunie 2019

    Un articol interesant oarecum in legatura cu asta, al lui Dennis Prager:

    http://www.jewishworldreview.com/0703/prager071503.asp

  10. Cri
    19 iunie 2019

    Adversarii fumatului care au participat la aceasta polemica ( cordiala si civilizata-lucru rar pe site-urile noastre ) uita totusi un aspect foarte important: fumatul, care este categoric periculos, nu altereaza ratiunea si comportamentul omului; in schimb, alcoolismul provoaca o profunda alterare a functiilor creierului precum si a comportamentului uman, generand ( alaturi de droguri ) cele mai grave infrctiuni si accidente auto. Stefan afirma in postarea sa de mai sus, ca alcoolul nu e adictiv.
    Dimpotriva, alcoolul este aproape la fel de adictiv precum drogurile, iar manifestarile provocate de lipsa dozei zilnice de alcool sunt, pentru cei dependentzi, foarte asemanatoare cu sevrajul drogatilor: tremuraturi, nervozitate extrema, comportament agresiv sau violent, etc. Nu pledez aici pentru tutun si contra alcoolului, insa dintre cele doua vicii, alcoolul este categoric mai periculos pentru individ si pentru societate.
    Daca veti sta de vorba cu un medic legist sau anatomopatolog ( cei care fac autopsii ), veti afla ca pentru decedatii din mediul citadin intens poluat, plamanii nefumatorilor sunt la fel de negri precum cei ai fumatorilor.
    In tinerete, in anul 6 la facultate, la cursul de Psihiatrie ni se spunea ca homosexualitatea este de doua tipuri: conjuncturala si homosexualitatea-boala. Homosexualitatea conjuncturala este intalnita la indivizii aflati in situatii de izolare sau recluziune ( puscariasi, militari, marinari de cursa lunga, etc ) si dispare odata cu reintegrarea individului in societate. Homosexualitatea-boala odata aparuta, se mentine pe toata viata si este expresia unor anomalii existente si demonstrabile pe cortexul cerebral. Aceste informatii sunt tinute secrete in ultimii 20 de ani, din motive de “corectitudine politica”, insa psihiatrii vechi le cunosc foarte bine.

  11. dorin
    19 iunie 2019

    Cine n-are psihiatrii vechi – sa-si cumpere !! ( din Romania sunt cei mai ieftini… din pacate. Cunosc unul singur care s-a intors, acum scrie romane).

  12. mihai
    19 iunie 2019

    Da… “The woman’s doctors argued that an abortion was in her “best interests””…
    Cei care stiu ce este binele altora… altruisti…

  13. Stefan
    19 iunie 2019

    Am cam sarit peste cal cu afirmatia ca “alcoolul nu este adictiv”.
    Tutunul si drogurile sunt adictive si nocive de la cantitatea cea mai mica.
    Exceptie ar fi marijuana “medicala”, care se pare ca usureaza simptomele unor boli foarte grave, precum epilepsia.
    Dar si marijuana este nociva pentru oameni obisnuiti in cantitatile cele mai mici, si atrage catre cantitati mai mari.
    Nu exista nici o dovada ca consumul alcoolului in cantitati mici, adica un pahar de vin la masa, sau o bere cu prietenii, duce la alcoolism.
    Dovada contrarie sunt eu insumi.
    Cel putin consumul de alcool, spre deosebire de fumat, nu deranjeaza pe cei de-alaturi pe terasa restaurantului sau in parc.
    Sunt absolut de acord cu afirmatiile dl. preot Coman privind homosexualitatea.
    Pe de alta parte sunt sceptic ca poate fi facuta sa dispara sau a fi “vindecata”. Pare a fi in general o anomalie genetica-hormonala, dar in multe cazuri este indusa de factori ambientali-sociali.
    De aia sunt contra NORMALIZARII, contra “casatoriei” homosexuale care este o sfidare la adresa societatii normale.
    Pe de alta parte, zau daca ma deranjeaza mai mult homosexualii care traiesc in perechi decat cei “promiscui”.
    Din partea mea, sa incheie uniuni civile, contracte de mostenire reciproca, pensie, etc. la notar si cu asta basta.

    Revenind la celelalte “vicii”, impresia mea este ca nicotina merge catre disparitie in Occident si in Israel, unde traiesc. Generatia copiilor mei fumeaza mult mai putin, sub presiunea legislatiei restrictive, a taxelor directe, dar si a primelor de asigurare, care toate fac fumatul extraordinar de oneros.
    Eu ghicesc ca si Romania si vecinii ei din Balcani vor urma calea aceasta.

    Sa dea Dumnezeu sa nu cadem si noi victima opioidelor, care fac ravagii in SUA si Occident.

  14. mihai
    19 iunie 2019

    @Stefan,
    Problema nu stiu daca este de addictie (dependenta). De ce sa nu fiu dependent de ceva anume daca asta imi doresc si imi asum? Problema e despre cei care stiu ce e “bine” sau “sanatos” si vor sa iti faca tie asta obligatoriu, prin niste legi. In timp ce ei lupta pentru ca avortul sa fie considerat ceva banal. Adica: fumatul e un fel de crima, dar uciderea unui copil nenascut – nu.
    Si altceva: crezi ca daca majoritatea companiilor de tutun ar fi fost din China sau Rusia, s-ar mai fi “descoperit” atatea efecte “nocive” ale fumatului? Eu sunt sigur ca nu.

  15. crs
    19 iunie 2019

    @stefan

    Pentru “ei” (am pus ghilimele pentru ca nu sunt o specie diferita), societatea “normala” (ghilimelele le apartin):

    – este bazata pe concepte “medievale” (femeia vas reproducator, religie fantasy, patrirahat – in conceptia “lor”)
    – deci trebuie sa dispara, ea fiind anormala

    Multitudinea nesemnificativa de descreierati care compun corul lgbtq si multitudinea aberanta de super-descreierati care compun audienta sunt dusi de nas de cativa indivizi, la randul lor dusi de nas de unul singur/una singura.
    Va veni si mai rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ce ai mai putea citi
ro_RORomanian