New Jersey – (Crossroads) Garden State și Pennsylvania – Liberty Bell State

  17

  Wiki zice așa:

  Today, New Jersey has the highest population density and the second highest median income of any state in the United States. Only Maryland has a higher median income.

  Aproape 9 milioane de locuitori, probabil una dintre cele mai pestrițe compoziții etnice imaginabile. Treimea de nord-est aparține zonei metropolitane New York, partea vestică a Mid-South Jersey ține de metropola Philadelphia, peste Delaware. Găsești unele din cele mai rău-famate aglomerații urbane din USA: Newark, Paterson, Jersey City, Trenton și mai ales Camden (revenit în fruntea listei celor mai periculoase orașe americane). În același timp, aici se află unele din cele mai locuibile zone din țară. Și tot în același timp, unele din cele mai prestigioase Universități și școli, dar și multe dintre cele mai rău-famate.

  Politicește vorbind, NJ e de cîteva decenii un stat “albastru” (Democrat), ca mai toate statele aflate la țărm de ocean. Corupția politică e notorie aici, tot ce mișcă e controlat de o administrație coruptă, sprijinită fățiș de sindicate total aservite. Starea asta de fapt a dus la reacția clară a electoratului de a-l alege ca Guvernator pe Chris Christie acum exact un an. Christie a impus măsuri de duritate extremă, care au exasperat rinocerimea Democrată dar care îi asigură în prezent un suport popular de peste 60%. Mulți îl văd ca potențial prezidențiabil peste 2 ani, dar el a declarat că va fi ocupat măcar pînă în 2014-15 să-și ducă proiectele la bun sfîrșit. Rezultate clare de redresare fiscală se văd deja, iar alt argument mai bun pentru electorul american nu există!

  Pe 2 noiembrie se vor alege doar cei 13 deputați (membri ai House of Representatives), în prezent sînt 5 Republicani și 8 Democrați. NJ e împărțit în 13 Districte Electorale, care au fost “reașezate” în ultimele decenii tocmai pentru a eterniza poziții Democrate… dinainte stabilite. Și totuși… și totuși sînt posibile oarece surprize, căci marii manipulatori de la putere nu pot controla chiar tot. O schimbare aproape sigură se va produce în Districtul 3 (la o stradă distanță de casa mea!), unde actualul deputat Democrat John Adler, deși licențiat Harvard, e pe cale să piardă în fața fostului jucător de fotbal (american) Jon Runyan! Republicanii mai au șanse reale în Districtul 6 (am mai puține date concrete la ora asta) și 12. Ei bine, cu Districtul 12 e o poveste haioasă: districtul a fost “rearanjat” în mai multe rînduri, ceea ce i-a permis incumbentului Rush Holt să consume 6 mandate de 2 ani ca deputat, cîștigate la diferențe de măcar 12 procente. Challengerul Republican este Scott Sipprelle (cu care avem oarece relații amicale la nivel de familie), care e în prezent cu circa 6 procente în spatele lui Holt.

  Un ultim lucru de care încep a ține seama sondorii de opinii: likely voters Republicani sînt de aproape de două ori mai numeroși și motivați decît ceilalți. Am mai scris despre asta zilele trecute, dar se pare că electoratul sărac, negru sau hispanic nu va ieși la urne deși le sînt promise pomeni pe față, tip Vanghelie… Poate și autobuze, nu știu încă! 🙂 Ce știu e că prin școli, profesorii sînt puși să-i instruiască pe copii să-i scoată la vot pe părinți, bunici, unchi, căci așa i-a rugat Însuși Binefăcătorul Hussein… Pronosticul meu rezervat: 6R/7D (fac anume așa, n-am noroc la loto – de fapt nici nu joc, dar dacă mă chinui să ghicesc, iese invers!) Așa să fie 🙂

  Pennsylvania e de 6 ori mai mare ca suprafață dar cu o populație doar puțin mai mare decît NJ, sub 13 milioane de locuitori. Electoral vorbind, mizele sînt mult mai mari, căci în joc sînt:
  – Postul de Guvernator, deținut în prezent de Ed Rendell (D), aflat la sfîrșitul celui de-al doilea mandat (în 2008 figura pe lista posibililor vicepreședinți, dar Hussein l-a preferat pe abulicul de Biden). !n competiție sînt Tom Corbett (R) (în prezent Pennsylvania State Attorney General) vs Dan Onorato (D). În pofida insistentelor “înalte” intervenții/vizite prezidențiale, Corbett conduce în sondaje cu circa 4 puncte.
  – Unul din cele două locuri de Senator, unde se bat Republicanul Pat Toomey, care îl conduce pe Democratul Joe Sestak cu circa 9 procente (istorie picantă, Sestak l-a bătut în alegerile primare pe trădătorul octogenar Arlen Specter care a sărit de la Republicani în bar(a)ca Democrată pe 28 Aprilie 2009, taman cînd se discuta/vota în Senat ObamaCare!)
  – Toate cele 19 poziții de membri ai Camerei (în prezent 7R/12D). Proiecțiile electorale converg spre ideea inversării scorului (12R/7D), dar în 3-4 districte lupta e foarte strînsă, diferențe de cel mult 3 puncte.

  Situația motivării electorale în cele două mari zone urbane (Philadelphia și Pittsburgh – circa 6, respectiv 2.5 milioane locuitori) e similară celeia din NJ, statul de peste gîrla Delaware, mai ales că se pare că aceste zone sînt încă mai greu lovite de șomaj, în condițiile în care salariul mediu era oricum sensibil mai mic.

  Puteți sprijini activitatea noastră cu o donație unică sau una recurentă prin Patreon.

   
  Print Friendly, PDF & Email
  DISTRIBUIȚI
  Articolul precedentRevoluţia bunului simţ în America
  Articolul următorVotaţi Democrat sau va fi război cu China!
  Născut - da, 30 nov. 1948 Mort - nu (încă) ... Mai întîi a fost Phylopat care scria cronici de bridge la Cronica din Iași prin anii '70, apoi exotismul neprincipial fu pedepsit prin suspendare, drept care s-a comis inversiunea rivuluționară din dechemvre '89 cînd s-a născut tête-bêche Pataphyl. Sînt două particule: dragoste - philo exotizat ridicul-pretențios cu "y", dragoste copulată cu pata - ce vrea să zică bolnav ca în patologie dar și anormal în sensul lui Alfred Jarry, care descria patafizica (pataphysique) ca fiind bazată pe următoarele şapte propoziţii fundamentale: 1. Patafizica este ştiinţa acestui domeniu ce se întinde dincolo de metafizică; ea depăşeşte metafizica atât cât aceasta depăşeşte fizica - în toate sensurile ad libitum. 2. Patafizica este ştiinţa particularului, a legilor ce guvernează excepţiile. 3. Patafizica este ştiinţa soluţiilor imaginare. 4. Pentru ea toate sunt acelaşi lucru. 5. Patafizica este de alură imperturbabilă. 6. Totul este patafizic; totuşi, puţini oameni pun conştiincios patafizica în practică. 7. Dincolo de ea nu este nimic. "Patafizica este instanţa supremă".

  17 COMENTARII

  1. Menirea acestei postări e de acoperi varii situații interesante la nivel local despre alegerile din 2 noiembrie. Desigur, cele mai importante noutăți vor fi incorporate în articol, ca Update-uri, sau, în mod excepțional, transformate în postări noi, de sine-stătătoare, mai ales cînd se referă la competiții ce ajung să devină decisive pentru rezultatele finale. Invităm pe prietenii noștri ce locuiesc în US să ne ajute prin comentarii directe, mesaje email etc.

  2. ceea ce gasesc eu foarte interesant sunt bataliile din nevada si delaware.
   pe langa faptul ca aceste victorii ar consolida baza creata de tea party reprezentata de sarah palin care pe langa faptul ca remodeleaza nu numai partidul republican punandu’i sub nas actele de divort cu partidul democrat dar isi intareste si linia intai prin aducerea acestor locotenenti in lupta.
   acum este din ce in ce mai evident de ce democratilor si republicanilor le este asa de frica de aceasta primarita dintr’un catun uitat al alaskai.
   Palin v. Rove and the Battle for the GOP’s Future
   tare mult as vrea sa stiu cine sunt consilierii ei din umbra pentru ca este evident – prin toate masurile luate ( a renuntat la postul de guvernator, a scris o carte care i’au adus faima si puterea financiara de a lupta si nu s’a retras din lupta) ca cineva o sfatuieste. si o sfatuieste bine. primul impuls a fost catre gingrich – insa acum cred ca aceasta conspiratie este cu mult mai mare si chiar daca undeva as vrea sa il acuz pe mccain de aducerea lui palin in atentia publica, ceva imi spune ca acesta cam regreta asta acum…

  3. ar fi bun un preview…
   am uitat sa precizez ca pe langa faptul…
   in nevada batalia este foarte mare pentru ca este in joc victoria nu numai a locului de senator – dar si simbolic: inlocuirea sefului senatului cu un reprezentant al tea party.

  4. Ai dreptate doc, ambele bătălii au o formidabilă încărcătură simbolică: în Nevada e vorba de pensionarea efectivă a lui Harry Reid, iar șansele de succes sînt uriașe! Ar fi fost prea de tot ca Rove să strîmbe din nas la chestia asta. A făcut-o însă cu multă energie cu ocazia desemnării Christinei O’Donnell drept candidat Republican în Delaware. Din păcate, șansele de cîștig acolo sînt infime, deci prevăd că RINOzaurul Rove nu va scăpa ocazia de a-i reproșa Sarah-ei Palin (pe care evident n-o înghite deloc) susținerea puternică pentru O’Donnell, mai ales dacă la noapte (aici) vom afla că Republicanii vor fi cîștigat 9 locuri în Senat, cu unul mai puțin decît trebuia! “Vezi, noi, înțelepții, sprijineam un candidat care ar fi cîștigat fluierînd!”, uitînd să menționeze că protejatul său Mike Castle a votat constant aproape toate “reformele” NObamice (cu excepția ObamaCare, i-a lipsit curajul s-o facă și pe asta…). De bună seamă că cele două evenimente vor fi atent urmărite (și) de noi și rapid comunicate în secțiunea de relatări live.

   Despre Karl Rove, un comentariu relevant (e chiar primul!) de pe link-ul citat de tine din American Thinker:

   No brainer. Sarah Palin and the Tea Party are the winner! Karl Rove is the past. He could not even fight against the liberals when they constantly attacked Bush. And he barely managed to win Bush’s re-election against a lousy John Kerry. Without the Swiftboat Veterans, Bush W would have been an one-termer. And without the Tea Party Movement which energizes the conservative base and many independents, this 2010 election would have been different. Karl Rove is so the past.

  5. Pataphyl, am urmarit video-ul pus de tine si nu este de mirare ca “s’a pierdut caseta in drum spre redactie”.
   In poate cea mai urata campanie din Statele Unite, foarte apropiata de campaniile pe care le vedeam deobicei in Romania si unde mesajele politicienilor de toate culorile s’au bazat pe acuze, atacuri la persoana si defaimare, cred ca acel video care practic combatea idei si “asculta” parerea americanului de rand – ar fi avut un impact foarte mare asupra electoratului.
   Cu mult mai mare decat video-ul creat de masina de propaganda republicana ” I’m not a witch” care a avut succesul scontat in baza rino si a avut meritul de a incetini ascensiunea lui O’Donnell.
   Cred ca acelasi lucru s’a intamplat si in Alaska unde Miller a scazut brusc in sondaje fiind nevoie de reactia energica a Sarah-ei pentru a re-energiza electoratul.
   Si nu este de mirare pentru ca dupa ce Murkovski a pierdut preliminariile in favoarea lui Miller si a decis sa candideze ca independent – i s’au alaturat multi din baza republicana.
   Apoi mai este declaratia acesteia ca daca va castiga alegerile ca independent se va intoarce la “baza” adica in sanul partidului republican ceea ce arata luptele subterane ce se petrec deja.

  6. P.s. – am citit pe undeva ca video-ul de 30 minute a fost finantat de tea party.
   ( ceea ce spune multe).

  7. Arkansas, ultimul bastion al flancului sudic democrat – sta sa cada: cartierul general al lui Bill Clinton (fost guvernator de Arkansas inainte de a deveni presedinte).
   Arkansas: last bastion of the Southern Democrat poised to fall

   Little Rock, Ark. – Arkansas hasn’t elected a Republican to its First Congressional District since the Reconstruction Era. In the Second Congressional District, which includes Little Rock, a Republican has been elected to the office only once since 1875.

   It looks set to be a bad year for Democrats across the country, and in Arkansas, the GOP tide that has swept the South during the last 30 years may finally arrive in Bill Clinton’s home state.

   Polls show Sen. Blanche Lincoln as many as 20 points behind her Republican opponent, Rep. John Boozman. Even some state constitutional offices, which have favored Democrats for decades, sit in the toss-up column. One of the only safe Democrats is popular Gov. Mike Beebe, who leads his GOP challenger by more than 30 points in some polls.

   “The overarching Republican campaign tactic appears to be to tie Democratic nominees to the national Democratic party, the liberal label, and some controversial policies, symbolized by Obama, Pelosi, and Reid,” says Hal Bass, a political science professor at Ouachita Baptist University in Arkadelphia, Ark. “In this campaign season, Southern Democrats are having great difficulty separating themselves from their national party. That is something many Southern Democrats have been trying to do at least since the late 1930s.”

  8. Update NJ:
   Din cele 13 districte, 6 au declarat deja cîștigătorii: 3R/3D. În celelalte 7 conduc deocamdată (surprinzător pentru mulți) Republicanii cu 5 la 2 (în 4 din ele la diferențe apreciabile!!! Așadar ținta personală propusă de 7R/6D va fi cu siguranță atinsă!

  9. Între timp raportul locurilor adjudecate e 5R/5D (toate prezise în sondaje). Cele 3 districte rămase în cursă sînt exact cele enumerate în text: 3, 6 și 12. În Districtul 6 stăm prost acum, e foarte probabil că Jon Runyan(3) va cîștiga în D, iar în CD-12 lupta e aprigă, favoritul meu Scott Sipprelle se ține strîns după numărarea a 70% din voturi.

  10. Update Pennsylvania: mare succes Republican!
   Guvernator: Tom Corbett(R) – adjudecat
   Senat: Pat Toomey(R) îl conduce cu 2 puncte pe Joe Sestak, după numărarea a aproape 94% din voturi.
   House: adjudecate 11R/7D, mai e un district (6) unde Jim Gerlach conduce cu 12 puncte după numărarea a 63.7% din voturi.

  11. FINAL NJ: Jon Runyan(R) cîștigă la 3 puncte districtul 3, scor 6R/7D, dar diferențele sînt mult mai mici în districtele cîștigte de democrați în comparație cu ultimele alegeri,

   APROAPE FINAL în Pennsylvania:

   House: Gerlach cîștigă districtul 6 și inversează scorul: 12R/7D! (ieri era 12/7 pentru Democrați:)
   Senat: Extrem de important, Pat Toomey(R) îl conduce pe Joe Sestak cu 2 puncte, adică o diferență de circa 55000 de voturi (din mai puțin de 4 milioane), după numărarea a 98.3% din voturi. E probabil o chestiune de minute pînă să fie proclamat Senator!

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here