Nigel Farage, liderul UK Independence Party şi vice-preşedintele grupului Europa Libertăţii şi Democraţiei a vorbit pentru ILD despre viitorul Uniunii Europene, despre criza economică şi despre moneda euro. Farage a părăsit Partidul Conservator în 1992, după ce aceştia au semnat Tratatele de la Maastricht. Din 1999 este membru al Parlamentului European. În 2009, partidul său eurosceptic s-a clasat pe locul al doilea în alegerile europarlamentare, depăşindu-i pe laburişti şi pe democrat-liberali.

ILD: Ce doriți să le transmiteți est-europenilor care timp de 50 de ani au dorit să se alăture Uniunii Europene și NATO iar acum vedem că totul se destramă?

NF: Am înțeles perfect după căderea Zidului Berlinului, v-ați obținut libertatea, ați obținut democrație în țările voastre, iar toate acestea erau fantastice. Era extrem de înviorător, era absolut nemaipomenint ce s-a întîmplat în Europa de Est. De asemenea, am înțeles perfect de ce doreați să intrați în NATO, pentru că era un fel de a spune “La revedere, Moscova!”

ILD: Nu fiți atît de sigur.

NF: Vreau să spun că asta a fost motivația. Dar aderarea la Uniunea Europeană se va dovedi a fi o greșeală istorică uriașă pentru țara dumneavoastră, pentru că ce ați făcut e să intrați într-un sistem care este din ce în ce mai mult ca cel pe care l-ați părăsit acum 20 de ani. Este o greșeală foarte mare, iar clasa voastră politică, politicienii voștri, birocrații, sînt practic cumpărați cu bani, foarte mulți bani.

ILD: De fapt asta a fost bailoutul pentru Grecia. A fost un bailout pentru politicieni.

NF: A fost un bailout pentru politicieni și pentru prietenii lor. Despre asta e bailoutul. Nu am nici o îndoilală despre asta, nu e în nici un caz pentru a ajuta poporul grec. Avem o țară care nu își poate plăti datoriile, iar noi o obligăm să facă noi datorii. Am fost în România în săptămîna de după ce ați aderat la Uniunea Europeană, am fost în Parlament și am întîlnit unele dintre oficialitățile dumneavoastră și le-am spus: “Veți fi cu toții foarte bogați, nu-i așa?”, iar ei mi-au spus “Nu, nu am luat încă în considerare implicațiile financiare. Ne pare rău.”

ILD: Astăzi în SUA există două mișcari: una este The Tea Party, care are milioane de susținători, iar ceilalți sînt Occupy Wall Street care are cîteva sute de susținători. Să vorbim despre media. De ce este media atît de jenată de Tea Party dar este bucurosă să îmbrățișeze mişcarea Occupy Wall Street?

NF: Există unele fenomene similare în Washington și Bruxelles. Ai centrul de putere, ai politicienii, ai funcționarii publici, grupurile de lobby, aveți pe toată lumea acolo, media de asemenea, care lucrează în interiorul status quo-ului. Toți se cunosc, uneori se înrudesc între ei, joacă golf împreună la sfîrșit de săptămînă, e un fel de comunitate. Asta înseamnă status quo. Iar cînd un nou grup de oameni sau o nouă organizație vine și pune la îndoială autoritatea acelui status quo, i se fac zile fripte. În același mod am fost tratat aici în ultimii 10 ani.

ILD: Margaret Thatcher a văzut în anii ‘80 ceea ce majoritatea birocraților europeni nu văd nici acum, că euro nu este o opțiune, nu este o soluție pentru viitorul Uniunii Europene.

NF: Trebuie să ne amintim ceva. Toată lumea face o greșeală despre Doamna Thatcher. Cu toții uităm că ea a fost un foarte mare susținător al proiectului european. Cînd Marea Britanie s-a alăturat pieței comune, chiar şi Margaret Thatcher a susţinut acest demers. Ea chiar a fost un susţinător entuziast al proiectului, până în 1987. A susținut cu hotărîre crearea instituțiilor europene, în special a pieței unice europene, însă şi-a schimbat radical opiniile cînd a înțeles ce dorea Shroeder să facă, și anume să folosească moneda euro pentru a construi Statele Unite ale Europei. Acela a fost momentul în care și-a schimbat părerea, și cînd a început să spună că moneda euro va deveni de fapt un proiect foarte periculos. Eu aș spune că trăim într-o UE care nu este doar nedemocratică, dar e antidemocratică, și nu funcționează. Ceea ce încercăm noi nu e să spunem că sîntem sîntem împotirva a tot, spunem că trebuie să luăm în considerare alternative pozitive. Asta ar trebui să facă bunii europeni.

ILD: Să ne întoarcem la conservatori. David Cameron a promis acum 3 -4 ani un referendum. Celebrul referendum.

NF: “O garanție bătută în piatră” e ce a promis, dar nu a avut niciodată de gînd să își respecte promisiunea. A folosit-o ca metodă de a convinge oamenii să voteze conservatorii, a folosit-o pentru a ajunge Prim-Ministru, și pentru a opri oamenii să voteze pentru noi (UKIP).

ILD: Exista o problemă cu așa numita Consituție Europeană, pentru că Franța a respins-o, Olanda a respins-o, iar apoi s-au oprit. Au refuzat să mai ceară acordul cetăţenilor europeni, un concept foarte drag, aici la Bruxelles.

NF: Au rebranduit-o. A existat un referendum, irlandezii s-au opus, iar apoi au fost forțați să voteze din nou, lucru care confirmă teza mea, că UE nu este nedemocratică, este antidemocratică.

ILD: Întrebarea mea este, vă este frică, vouă politicienilor, de cetățenii europeni?

NF: Politicienii sînt îngroziți. Atît de mult încît, după votul irlandez domnul Schultz, care conduce grupul socialiștilor de aici, a spus în acest parlament “Nu trebuie să cedăm în fața populismului!” Cred că este unul dintre cele mai îngrozitoare lucruri pe care le-am auzit în Europa în ultimii 70 de ani. Înseamnă “ce cred oamenii este irelevant, noi știm ce e mai bine!” Noi sîntem stăpînii acum.

ILD: “Voi sînteți proști și lăsați-mă să gîndesc pentru voi”.

NF: “Da, foarte proști, noi avem toate răspunsurile. Nu vom lăsa acel lucru mărunt numit democrație să ne stea în cale.”

ILD: Ați spus că pentru România și pentru celelalte țări din Estul Europei, într-un fel a fost o realizare foarte mare aderarea la Uniunea Europeană.

NF: Nu, ce am spus e că faptul că v-ați recăpătat democrația a fost o mare realizare, aderarea la NATO o înțeleg perfect.

ILD: Avem totuși o foarte mare problemă cu corupția. Cum comentați cazul lui Adrian Severin, un socialist, ce dovedește asta?

NF: Aș spune că este foarte ironic că am primit aceeași amendă ca el din partea acestui parlament, pentru că am spus că în opinia mea președintele european nu era foarte bine îmbrăcat. Arată dublul standard din acest loc. Asta e tot ce am de spus.

Print Friendly, PDF & Email
Cititi si

7 COMENTARII

 1. Excelent interviul! Cateva intrebari “la obiect” si niste raspunsuri de un curaj plin de sinceritate ne descriu o realitate despre care multi habar nu au. Multumesc.

 2. alte secvente din interviu:
  Nigel Farage despre Tea Party
  Nigel Farage despre UE: “o constructie antidemocratica”
  Nigel Farage despre euro si Statele Unite ale Europei

 3. Se se considera o euro um perigo(com que concordo em absoluto); se a União Europeia é antidemocrática porque continuamos com estas fantochadas?! Porque não denunciamos abertamente e acabamos com este controlo do capitalismo sobre todos os povos que só querem ser livres? Não conseguimos esclarecer os nossos povos e fazê-los sentir que está na altura de dar um basta… Vamos a agir…

 4. ‘te fleoshk!
  Mascva in ofensiva. Cam tarziu.
  Daca UE nu se va consolida si progresa, tarile europene vor pieri! Fiecare pe limba ei. Inghitite de marile puteri care se ridica: America de Nord si Centrala (Din Mexic pina in Canada), China, Brazilia, India, Japonia (multi locuitori). Rusia va veni si ea, cand va face reforma adevarata. Pina atunci va ramine un urias cu picioare de lut.
  Criza actuala nu e provocata de crearea UE ci de datoriile tarilor suverane!!! Pentru a rezolva criza, trebuie sa le fie restrinse drepturile politicienilor inconstienti, demagogi, plagiatori, repetenti, chiulai etc!
  Multi prosti comenteaza pe aici. Sau destepti care arunca prafuri pentru prosti?

 5. @4 gonzo
  Nu mai zice că

  Multi prosti comenteaza pe aici.

  Nu de alta, dar comentariul 4 nu e în afară de orice suspiciune.
  Mai bine observă că:
  euro e un proiect utopic, de natură politică, fără legătură cu realitatea economică,
  UE e în pragul falimentului din cauza statului asistențial, traiului peste posibilități, iresponsabilității,
  iar acum se încearcă salvarea băncilor și bancherilor de consecințele nesăbuinței lor, de către politicieni, din banii contribuabililor,
  UE e dominată de oligarhi stângiști, foarte tare colorați ideologic;
  ceea ce construiesc ei se numește SOCIALISM! aia înseamnă ca UE să se consolideze și să progreseze
  și dacă iese prost, și mai multă centralizare, și mai mult socialism,
  dacă așa cum e Europa acum, cu state suverane, politicienii și bancherii au fost atât de iresponsabili, deși aveau a se teme de alegeri (respectiv, de faliment) și de opinia publică
  de ce crezi că ar fi mai responsabili dacă i-am ridica la putere continentală, punându-i astfel și mai mult la adăpost de sancțiune din partea cetățenilor și de consecințele reale ale deciziilor lor?
  uite-te la Francois Hollande, poftim (la anul, poate vine și în Germania socialistul Sigmar G., un fel de Hollande, dar mai dur, mai gepanzert) dacă ăștia sunt aleșii din cele mai mari țări membre, de ce ar fi la nivel de UE mai dăștepți?
  ce vrei, un despot luminat, nu? niște experți, niște ingineri sociali, să ne facă binele cu sila? cine o să-i aleagă? în fața cui o să răspundă? cum vor fi dați jos?

 6. @3 Conceição, bem-vinda ao nosso blog.
  Capitalismo significa liberdade econômica.
  Controle significa socialismo.
  Como uma nação vai ser livre se não tiver liberdade econômica?
  A falta de democracia da UE significa falta de liberdade, incluindo falta de liberdade econômica – ou seja, um dos graves problemas da UE é o capitalismo insuficiente.
  veja também:

 7. s-a dovedit ca pana la urma Farage e un bufon. Chiar daca unele lucruri le spunea corect, sa admiri un kgb-ist doar pentru ca ai o problema cu castratii din UE, e o nebunie.

  How very revealing. When asked which world politician he most admires, Nigel Farage chooses, of all people, Vladimir Putin. While others might have sought a successor to Winston Churchill or Nelson Mandela, Farage fawns over an autocrat who has made Russia the least free country in Europe – a man who locks up his political opponents and has just invaded his neighbour, annexing part of its territory.
  Compare Farage’s remarks to those of Wolfgang Schäuble, the German finance minister, on the same subject. On Monday, Schäuble said that Putin’s annexation of Crimea, which the Russian president said was to “protect his Russian ethnic cousins”, was disturbingly similar to Hitler’s annexation of the Sudetenland in 1938. The UN Security Council has just condemned Putin’s actions, 13 votes to one. It is the international community, not just Europe and the United States, that has condemned Russia as an aggressor.
  http://www.telegraph.co.uk/news/politics/ukip/10737184/Nigel-Farage-is-a-buffoon-for-admiring-Vladimir-Putin.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here